Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για την τροποποίηση των όρων της ανακουφιστικής φροντίδας

Την ώρα που έχουν επανεκκινήσει οι διαδικασίες για συζήτηση επί του θέματος του ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών, ένα άλλο τεράστιο θέμα, για το οποίο οι διαδικασίες έγκρισης της αποτελεσματικής νομοθεσίας καθυστερούν, είναι η ανακουφιστική φροντίδα.

Το θέμα τέθηκε ξανά σε κοινή ανακοίνωση του ΠΙΣ και της ΟΣΑΚ, στην οποία διευκρινίζεται πως πρώτα πρέπει να προχωρήσει η ψήφιση νομοθεσιών, οι οποίες θα βοηθούν στην ανακούφιση, την στήριξη, την φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους, ενώ στη συνέχεια θα μπορέσει να γίνει συζήτηση για το οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, όπως την ευθανασία.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, τόνισε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η νομοθεσία για την ανακουφιστική φροντίδα, διότι στην Κύπρο προσφέρεται μόνο στους καρκινοπαθείς ασθενείς, ενώ εξήγησε πως ο ρόλος της είναι να βοηθάει τον χρόνιο πάσχοντα να έχει ποιότητα ζωής.

«Άρα αν δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή την φροντίδα, τότε οι ασθενείς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, συνεπώς η επιλογή τους θα είναι μόνο ο τερματισμός της ζωής, γιατί από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη υπηρεσία στη διάθεση των ασθενών, τότε πώς θα καταφέρουν να διαχειριστούν τον πόνο;».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουλούμας, στην Κύπρο υπάρχει «τρομερή άγνοια» γύρω από το θέμα της ανακουφιστικής φροντίδας, ενώ ανέφερε πως «παλαιότερα η συγκεκριμένη φροντίδα ονομαζόταν παρηγορητική και είχε συνδεθεί το κέντρο «Αροδαφνούσα» ως το τέλος της ζωής ενός ασθενή, κάτι το οποίο έχει πάψει να ισχύει».

Πλέον, τόνισε, θα πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς από την πρώτη μέρα διάγνωσης της ασθένειας και να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τον θάνατο, αντιθέτως προσφέρεται ως επιλογή τρόπου ζωής στους ασθενείς.

Έτοιμο το νομοσχέδιο, λείπουν οι δομές

Παρόλο που το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της ανακουφιστικής φροντίδας είναι έτοιμο και εντός Νοεμβρίου θα αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία, ώστε να γίνει ο απαραίτητος νομοθετικός έλεγχος με την ελπίδα μέσα Δεκεμβρίου να οδηγηθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλή, εντούτοις ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της, είναι η έλλειψη υποδομών.

Αυτή την στιγμή, όπως διευκρίνισε ο κ. Κουλούμας, η υπηρεσία της ανακουφιστικής φροντίδας μέσω ΓεΣΥ, προσφέρεται μόνο στα άτομα με καρκίνο από δύο οργανισμούς, τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και τον ΠΑΣΥΚΑΦ, σημειώνοντας ωστόσο πως, «η ανακουφιστική φροντίδα πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς».

Παράλληλα, τα άλλα διαθέσιμα κέντρα, είναι το κέντρο «Αροδαφνούσα», το οποίο είναι το πρώτο στο είδος του στην Κύπρο που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο, καθώς και το Ευαγόρειο Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας το οποίο προσφέρει ημερήσια νοσηλεία σε ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη και σφαιρική ανακουφιστική φροντίδα λόγω της ασθένειά τους ή κατά τη θεραπεία τους στα ογκολογικά κέντρα.

Ο κ. Κουλούμας, τόνισε την ίδια ώρα πως, για να μπορέσει να εφαρμοστεί στην Κύπρο η ανακουφιστική φροντίδα όπως πρέπει, θα πρέπει πρώτα από όλα να εξευρεθούν οι απαραίτητες δομές, κάτι που θα πάρει αρκετό καιρό, ώστε να γίνει η απαραίτητη εξειδίκευση των ιατρών και των νοσηλευτών. «Μαζί με την συζήτηση για τον ιατρικώς υποβοηθούμενο τερματισμό της ζωής ασθενών, θα πρέπει να γίνει παράλληλα και μία σοβαρή συζήτηση για τα θέματα που άπτονται στον τομέα της ανακουφιστικής φροντίδα», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προσκύνησαν τον επιτάφιο και αναμένουν ανάσταση στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο (pics&vid)
Και ο Τραμπ απειλεί Ουκρανία και Ρωσία ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία
Η Πρόεδρος της Βουλής έφτιαξε φλαούνες με τη γιαγιά της-«Αναμνήσεις που φυλάμε για πάντα»
Αντίποινα από τους Χούθι-Εκτόξευσαν πυραύλους προς το Ισραήλ και δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα
Παραμονή των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη και χαλάρωση των κυρώσεων προνοεί το σχέδιο των ΗΠΑ
Η Γερμανία βάζει φρένο στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία για να πιέσει για απελευθέρωση Ιμάμογλου
Περισσότερη στήριξη ζητά η ΕΚΥΣΥ-Mόνο ένας στους τρεις συνταξιούχους παίρνει πασχαλινό επίδομα
Να απαγορευτούν πασχαλινές δραστηριότητες με ζώα ζητεί από Δήμους και Κοινότητες το Κόμμα για τα Ζώα
Αυτό είναι το μνημόνιο που θα υπογράψουν Ουκρανία και ΗΠΑ για επενδύσεις σε ορυκτά-Στο τραπέζι τα «χρέη» πολέμου
«Πράξη πολέμου» θεωρεί τον Χάρτη της Ελλάδας η τουρκική αντιπολίτευση-Επικρίνουν τον Ερντογάν