Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές οχημάτων και πινακίδων-Οι προτιμήσεις των δραστών σε χρώματα και μάρκες

Πριν από περίπου τριάντα χρόνια, η κλοπή ενός οχήματος ίσως να αποτελούσε μια από τις κεντρικές ειδήσεις στα δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες της εποχής, αφού επρόκειτο για σπάνιο φαινόμενο, σε αντίθεση με σήμερα. Οι κλοπές οχημάτων, λόγω και της έξαρσης της εγκληματικότητας, ενδεχομένως να μην αποτελούν καν είδηση το 2024, αφού πρόκειται για ένα καθημερινό φαινόμενο και πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η Αστυνομία.

Ενδεικτικά για την παρούσα κατάσταση είναι τα στοιχεία της Αστυνομίας, που αφορούν κλοπές οχημάτων, αφού την δεκαετία από το 2013 μέχρι το 2023 κλάπηκαν συνολικά 3873 οχήματα και πινακίδες οχημάτων, από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν κλαπεί 1384 οχήματα και 2489 πινακίδες οχημάτων. Αυτό σημαίνει με μια γρήγορη ανάλυση των αριθμών, πως κάθε χρόνο σημειώνονται κατά μέσο όρο 138 κλοπές οχημάτων, δηλαδή μία κάθε δύο ημέρες. Η κατάσταση, για τις κλοπές πινακίδων, είναι πολύ χειρότερη αφού οι μακρυχέρηδες άρπαξαν 2489 πινακίδες για το ίδιο διάστημα, που πρακτικά μετατρέπεται σε 248 ανά έτος και σχεδόν μία κάθε ημέρα.

Οι κλοπές οχημάτων και πινακίδων, ενδεχομένως να γίνονται για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα για διάπραξη σοβαρότερων εγκληματικών ενεργειών, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που εντοπίστηκαν κλεμμένα οχήματα και πινακίδες, που στην πορεία συσχετίστηκαν με δολοφονίες, ληστείες και άλλες τέτοιας φύσεως υποθέσεις.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις τα κλοπιμαία οχήματα ενδεχομένως να διοχετεύονται εκτός Κύπρου για εξαρτήματα, από κυκλώματα τα οποία δρουν, ώστε να αποκομίζουν οικονομικό όφελος.

Στη Λεμεσό τα περισσότερα χτυπήματα

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Αστυνομίας, η πρώτη πόλη σε κλοπές είναι η Λεμεσός, στην οποία καταγγέλθηκαν συνολικά 1411 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων ή και πινακίδων, ενώ ακολουθεί η Λευκωσία με 1196 υποθέσεις.

Στην τρίτη θέση είναι η Πάφος με 463, με τη Λάρνακα να ακολουθεί κατά πόδας με 445 περιστατικά, ενώ η Αμμόχωστος είναι στην τελευταία θέση με 219 υποθέσεις.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη λίστα, εντάσσονται μόνο όσα οχήματα δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί κι ως εκ τούτου, είναι δεδομένο ότι οι κλοπές ήταν πολύ περισσότερες κατά τη συγκεκριμένη δεκαετία.

Έχουν προτιμήσεις σε άσπρα και Toyota

Πάντως, οι κλέφτες οχημάτων δείχνουν να έχουν γούστο και επιλογές στα οχήματα, αφού είναι ξεκάθαρη η προτίμηση τους στα άσπρα αυτοκίνητα. Κι αυτό διότι κλάπηκαν συνολικά 816 λευκά αυτοκίνητα και πινακίδες, ενώ ακολουθούν τα αργυρά με 750 και τα μαύρα με 528. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται εξάλλου και τα γκρίζα με 509, ενώ αρκετά πίσω είναι τα κόκκινα αυτοκίνητα με 206.

Προτίμηση υπάρχει εξάλλου και στις μάρκες, αφού η πρώτη επιλογή είναι τα Toyota με 514, ενώ ακολουθούν τα 369 Μitsubishi και 348 Μercedes. Τα Mazda κατατάσσονται στην τέταρτη θέση με 339 να εντοπίζονται στη λίστα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Honda με 291.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία χρησιμοποιεί συστήματα αναγνώρισης πινακίδων στα περιπολικά της, ώστε να αναγνωρίζει κλοπιμαίες πινακίδες ή οχήματα, ενώ παράλληλα, μέτρα λαμβάνονται και από τις εταιρείες παραγωγής, αφού παράγουν οχήματα με εξελιγμένη τεχνολογία για αντικλεπτικά συστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε έξαρση οι κλοπές καταλυτών από οχήματα-Το κόστος και οι τρόποι προφύλαξης

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δρόμοι επηρεάζονται στη Λευκωσία λόγω των εκδηλώσεων τιμής για την 28η Οκτωβρίου
Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές οχημάτων και πινακίδων-Οι προτιμήσεις των δραστών σε χρώματα και μάρκες
Ασύλληπτη τραγωδία στα κατεχόμενα-Έδωσαν οινόπνευμα σε επτά βρέφη, νεκρό το ένα
Αυτός αναζητείται για την κλοπή σαράντα χιλιάδων ευρώ από ανταλλακτήριο χρημάτων στη Λεμεσό (pics)
Στις 8 Νοεμβρίου αρχίζει η πειθαρχική κατά Λοϊζίδη-Ετοιμάζει υπεράσπιση, θέλει ανοιχτή διαδικασία
Κλείνουν δρόμοι για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου-Οι συστάσεις της Αστυνομίας στο κοινό
Εξαφανίστηκε πριν μία εβδομάδα 19χρονος από το χώρο διαμονής του στη Λευκωσία (pic)
Συνεχίζονται οι έρευνες για τις επιθέσεις σε ντελιβεράδες-Πέντε συλλήψεις σε μία εβδομάδα
Πυρκαγιά στα Πάνω Ακουρδάλια-Έκαψε δύο εκτάρια γης
Επεισόδιο μεταξύ χειριστή καμερών και 45χρονου-Κατήγγειλε εξύβριση ο ένας, επίθεση ο άλλος