Σε έξαρση οι κλοπές καταλυτών από οχήματα-Το κόστος και οι τρόποι προφύλαξης

Σε έξαρση βρίσκονται οι κλοπές καταλυτών από οχήματα τους τελευταίους μήνες, με την Αστυνομία να δέχεται δεκάδες καταγγελίες από ανυποψίαστους πολίτες που έπεσαν θύματα δραστών, οι οποίοι αφαιρούν με περίτεχνο τρόπο τους καταλύτες από διάφορα οχήματα, με απώτερο στόχο να μεταπωλήσουν το μέταλλο και να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Η έξαρση του φαινομένου κλοπής καταλυτών αυτοκινήτων, είναι κάτι που απασχολεί και την Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, η οποία θα συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος, ψάχνοντας την ίδια ώρα, τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς η κατάσταση φαίνεται να έχει φθάσει στο απροχώρητο. Άλλωστε, μέσα σε δέκα μήνες τον προηγούμενο χρόνο, είχαν καταγραφεί συνολικά 473 καταγγελίες και προέκυψαν 44 συλλήψεις υπόπτων προσώπων που σχετίζονταν με την αφαίρεση καταλυτών από οχήματα.

Αλγεινή εντύπωση πάντως, προκαλεί το γεγονός πως μόνο εύκολη δεν είναι η διαδικασία αφαίρεσης ενός καταλύτη από ένα όχημα, καθώς χρειάζονται δυο ή και περισσότερα ακόμη άτομα για να τον αποκόψουν από το κάτω μέρος που βρίσκεται εγκατεστημένος στο όχημα και να τον αφαιρέσουν.

Γιατί είναι πολύτιμος ο καταλύτης

Σύμφωνα με ειδικούς, ο καταλύτης είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους δράστες, λόγω των πολύτιμων και σπάνιων μετάλλων που περιέχει, όπως ρόδιο, παλλάδιο, και πλατίνα, των οποίων οι τιμές πλησιάζουν την τιμή του χρυσού. Η μεταπώληση αυτών των μετάλλων αποφέρει μεγάλο κέρδος και έτσι οδηγεί σε αύξηση των κλοπών.

Χαρακτηριστικό μάλιστα, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στον REPORTER, είναι το γεγονός πως για το ρόδιο, τα 28 γραμμάρια, πωλούνται στα 14.000 ευρώ. Ένας καταλύτης μέσα, φαίνεται να έχει κάτι μικρογραμμάρια ροδίου, έτσι, ένας καλός καταλύτης καινούργιος, κοστίζει γύρω στα 300 ευρώ, ενώ ένας καταλύτης μεταχειρισμένος που βρίσκεται ήδη στο όχημά μας και θα αποκοπεί, κοστίζει γύρω στα 50 ευρώ.

Επιπρόσθετα, για τους δράστες, τα πιο ελκυστικά οχήματα, φαίνεται να είναι τα παλιότερα μοντέλα αυτοκινήτων συνήθως μεγάλου κυβισμού, καθώς οι καταλύτες αυτοί έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολύτιμα μέταλλα.

Πάντως, πέραν από την ταλαιπωρία που συνεπάγεται μια τέτοια κλοπή, σημειώνονται και μεγάλες καθυστερήσεις στις παραγγελίες των ανταλλακτικών που μπορεί να διαρκέσουν έως και αρκετές εβδομάδες, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην καθημερινότητα του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, με την αφαίρεση εντός καταλύτη.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Παράλληλα, υπάρχουν κάποια απλά βήματα που μπορεί να ακολουθήσει ένας οδηγός, ώστε να προστατέψει το αυτοκίνητό του από την κλοπή καταλύτη ή τουλάχιστον να κάνει τη διαδικασία πιο δύσκολη για τους εγκληματίες και να τους αποτρέψει.

Συγκεκριμένα, εάν παρκάρεις πάνω σε ένα πεζοδρόμιο, κάνεις τη ζωή των ληστών πιο εύκολη, καθώς έχουν καλύτερη πρόσβαση στο δάπεδο του αυτοκινήτου για να αφαιρέσουν τον καταλύτη. Μπορείς επίσης να προσπαθείς να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου σε φωτισμένα σημεία με αρκετή κίνηση, για να γίνονται οι ληστές πιο εύκολα αντιληπτοί. Επίσης, ο συναγερμός είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο ασφάλειας για το αυτοκίνητο, αλλά ακόμη πιο χρήσιμος είναι όταν συνδεθεί ο αισθητήρας του συναγερμού με τον καταλύτη. Έτσι θα ενεργοποιείται η σειρήνα σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να τον αφαιρέσει.

Ένας από τους λόγους που είναι τόσο διαδεδομένη επίσης η κλοπή του καταλύτη, είναι η ευκολία με την οποία αφαιρείται. Γι’ αυτό τον λόγο συστήνεται η ενίσχυση του εξαρτήματος για να αφαιρείται πιο δύσκολα, είτε με ηλεκτροκόλληση, είτε με κάποιο προστατευτικό εξάρτημα.

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 20χρονο-Εντόπισαν στο διαμέρισμα του ναρκωτικά και εκρηκτικές ύλες
Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές