Κάτι πετούσε αλλά ακόμα δεν ξέρουν τι...

Ο πανικός που προκλήθηκε το βράδυ της Τρίτης στους πολίτες, από τις αναφορές για φωτεινά σημάδια που ήταν ορατά στον κυπριακό ουρανό, θεωρείται δικαιολογημένος. Και αυτό διότι, την ίδια ώρα που γνωστοποιήθηκε η πληροφορία για ρίψη βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στο Ισραήλ, εξού και ο κόσμος τρομοκρατήθηκε υπό το φόβο ότι ενδεχομένως η Κύπρος να αποτελέσει παράπλευρη απώλεια.

Η ανησυχία, σε πολλές περιπτώσεις, εντείνεται σε μεγάλο βαθμό, όταν απουσιάζει η ενημέρωση για κάτι άγνωστο, το οποίο βλέπουν και δεν μπορούν να εξηγήσουν οι πολίτες. Είναι για αυτό το λόγο, που θεώρησαν πως πρόκειται για βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, δεδομένου ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Κύπρο, ωστόσο ουδείς δεν τοποθετήθηκε επισήμως και επακριβώς για το τι ήταν τα φωτεινά σημάδια, ούτε για να ενημερώσει, αλλά ούτε και για να καθησυχάσει τους πολίτες.

Ακόμα και 24 ώρες μετά, το μόνο που επιβεβαιώθηκε, ήταν πως οι εικασίες των πολιτών ενδέχεται να ήταν σωστές, ωστόσο κανένας αρμόδιος, δεν απάντησε τεκμηριωμένα. Γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο φόβο στους πολίτες, σε περίπτωση που συμβεί κάτι παρόμοιο, τις επόμενες μέρες, δεδομένων και των καταιγιστικών εξελίξεων που καταγράφονται συνεχώς στη Μέση Ανατολή.

Όταν λοιπόν οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια, κυρίως λόγω άγνοιας, ενδεχομένως να διογκώνουν στο μυαλό τους κάποιες καταστάσεις και να αναπτύσσουν - δικαιολογημένα - σενάρια. Κι αυτό διότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο πανικός που δημιουργείται ίσως να είναι και χειρότερος σε σύγκριση με τον πραγματικό κίνδυνο που διατρέχει η χώρα, σε σχέση με τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Μάλιστα, το γεγονός ότι κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Κύπρος διατρέχει μικρό, έστω, κίνδυνο, από τις πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα, αυξάνουν το φόβο στο μυαλό των πολιτών, αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, παρά μόνο σενάρια.

To θέμα εθνικής ασφάλειας είναι υψίστης ασφαλείας, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για κάθε χώρα στον κόσμο. Όταν λοιπόν μπορεί να δει ο καθένας με γυμνό μάτι αυτά τα φωτεινά σημάδια, θα μπορούσε κάποιος να διερωτηθεί πώς είναι δυνατό οι υπεύθυνοι για την Εθνική Ασφάλεια να μην γνωρίζουν τι είναι τα σημάδια που εμφανίζονται στον ουρανό, αλλά και κατά πόσον υπάρχει ή όχι κίνδυνος για τη χώρα.

Αυτό δεν είναι ένα συμπέρασμα που εξάγεται αυθαίρετα, αλλά μετά από επικοινωνία με αρμόδιους, οι οποίοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν άγνοια για όσα και οι ίδιοι είδαν το βράδυ της Τρίτης, με βάση δική τους παραδοχή. Μπορεί ωστόσο να τους δοθεί ελαφρυντικό, δεδομένου ότι εκείνη τη στιγμή ήταν σε εξέλιξη το συγκεκριμένο γεγονός και ίσως να χρειάζονταν χρόνο για να ξεκαθαρίσουν τι συμβαίνει, εντούτοις είναι αδύνατο μετά από μία ολόκληρη μέρα, κανένας να μην γνωρίζει περί τίνος επρόκειτο και ακόμη να μιλάμε με εικασίες.

Πέραν της τοποθέτησης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, στην κρατική τηλεόραση, ο οποίος είπε «φαίνεται να πρόκειται για τους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν κατά του Ισραήλ, οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ύψος και μακριά από την Κύπρο», που υποδηλοί ότι δεν είναι 100% σίγουρο πως επρόκειτο για πυραύλους, κανένας άλλος δεν κατέθεσε μια τεκμηριωμένη άποψη επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Περίεργες συγκυρίες... Μετά τον σάλο «κουρεύτηκε» ο κατάλογος καλεσμένων του Κομμωτή
Κάτι πετούσε αλλά ακόμα δεν ξέρουν τι...
Τουλάχιστον ατυχής η διαμαρτυρία δεσμοφυλάκων εν μέσω τιμών για τους ήρωες της πατρίδας...
Δεν τον έφτανε η Αστυνομία, ήθελε τον έλεγχο και των Φυλακών και τελικά ιδού τα αποτελέσματα...
Η διαχρονική υποτίμηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών από την Αστυνομία
Τους έφυγε ο κομμωτής και ασχολούνται με τρίχες
Ο… Παττακός στην κυπριακή Βουλή
Ο Τρυφωνίδης σε ρόλο αστυνομικού
Καμία τρύπα δεν είναι πιο μεγάλη από την τρύπα της ασφάλειας σε ένα κράτος
Ο Μαυρίδης θέλει να βάλει πρόστιμο στους βουλευτές που αργούν