Στο σκαμνί της Επιτροπής Νομικών οι άδειες καταδίκων-Δεν βλέπουν κενά στο νόμο, στο επίκεντρο η επάρκεια

Τρεις εβδομάδες μετά την απόδραση του Θεόδωρου Θεοφάνους, γνωστού κι ως Κομμωτή, που γελοιοποίησε Αστυνομία και Κεντρικές Φυλακές, οδηγώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απόφαση για καρατόμηση τόσο του Αρχηγού και Υπαρχηγού Αστυνομίας, όσο και του αναπληρωτή Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, καθώς και οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν, για επτά εξόδους στον ισοβίτη τους τελευταίους 18 μήνες, οδήγησαν την Επιτροπή Νομικών να εγγράψει θέμα, το οποίο θα συζητηθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.

Στη σημερινή συνεδρία, κατόπιν εγγραφής αυτεπάγγελτου θέματος από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Τορναρίτη και τους συναδέλφους του από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, Φωτεινή Τσιρίδου και Νίκο Γεωργίου, θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις παροχής άδειας εξόδου σε βαρυποινίτες, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την εξασφάλιση της ασφαλούς εξόδου αυτών και αποφυγής περιστατικών απόδρασης.

Θα πρέπει να τονιστεί, πως πέραν της απόδρασης του ισοβίτη Αλ Καπόνε, το 2008 από ιδιωτικό νοσοκομείο, δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε απόδραση όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις χιλιάδες μεταφορές που έγιναν, ωστόσο το μοτίβο έσπασε ο Κομμωτής, ο οποίος έπιασε στον ύπνο την Διεύθυνση, στην οποία βρισκόταν μέλος της Αστυνομίας, αφού κατάφερε να υλοποιήσει το σχέδιο του που οργάνωσε με κινητό από το κελί του, γελοιοποιώντας δύο τμήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην επάρκεια κρύβεται η ουσία... Θέλουμε ειδικό κανονισμό για την φρούρηση κατάδικου και όχι της... σούβλας

Οι βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή, στοχεύουν μέσα από την εξέταση του θέματος, να ενημερωθούν για το πώς εφαρμόζεται ο Νόμος, καθότι δεν θεωρούν ότι υπάρχει οποιοδήποτε κενό, αλλά και πώς λειτουργεί η Επιτροπή Κατάταξης που εγκρίνει τις άδειες, στην οποία λαμβάνει μέρος και ο Διευθυντής των Φυλακών. Επίσης, θέλουν να θέσουν σειρά ερωτημάτων, γύρω από τον υπολογισμό του ρίσκου κι αν αυτός γίνεται, σε κάθε περίπτωση.

Όπως εξήγησε αρμόδια πηγή στον REPORTER, στόχος της Επιτροπής δεν είναι να στηθεί λαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο, θεωρούν αδιανόητο να συμβαίνουν λάθη όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας στην υπόθεση του Κομμωτή και γι’ αυτό το λόγο θέλουν να ακούσουν τις τοποθετήσεις των εμπλεκόμενων.

Η ίδια πηγή, ξεκαθάρισε, πάντως, πως παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κενό στο Νόμο, εντούτοις είναι έτοιμοι να ακούσουν τις εισηγήσεις όσων κλήθηκαν στην Επιτροπή και σε περίπτωση που χρειαστούν επιπρόσθετα εργαλεία, είτε στην Αστυνομία, είτε στις Κεντρικές Φυλακές, είναι έτοιμοι να κάνουν το παν για να τους τα παραχωρήσουν. Ωστόσο, η εκτίμηση που επικρατεί στις τάξεις της Επιτροπής, είναι ότι δεν είναι πρόβλημα της Νομοθεσίας, αλλά των χειρισμών που έγιναν ή και ενδεχομένως συνεχίζουν να γίνονται.

Περισσότερα εδώ: Καταγγελία κρατούμενου για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων-Ζητούσε να δει την μητέρα του που είναι κρίσιμα

Υπενθυμίζεται ότι τις άδειες των κρατουμένων εγκρίνει η Επιτροπή Κατάταξης, η οποία στην περίπτωση του Κομμωτή είχε παραχωρήσει επτά άδειες σε δεκαοκτώ μήνες.

Από τον Μάρτιο του 2023, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν τελικά δραπέτευσε, έλαβε τις εξής:

Πρώτη μεταφορά: Μάρτιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)

Δεύτερη μεταφορά: Ιούλιος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)

Άδεια εξόδου: Νοέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)

Άδεια εξόδου: Δεκέμβριος 2023 (επί Διεύθυνσης Καπνουλλά)

Άδεια εξόδου: Μάρτιος 2024 (επί Διεύθυνση Φιλιππίδη)

Άδεια εξόδου: Ιούνιος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)

Άδεια εξόδου: Σεπτέμβριος 2024 (επί Διεύθυνσης Φιλιππίδη)

Όπως προκύπτει από τα πιο πάνω στοιχεία, ο ισοβίτης μεταφερόταν στην Πάφο περίπου κάθε τρείς μήνες, ενώ σε μια περίπτωση, μέσα σε διάστημα ενός μηνός, μεταφέρθηκε δύο φορές.

Σημειώνεται, προκειμένου η κοινή γνώμη να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα, πως τα προηγούμενα χρόνια, ο ισοβίτης, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο φάκελο του, είχε μεταφερθεί μια φορά σε κηδεία του παππού του, καθώς και άλλες δύο μεταφορές στην οικία του στην Πάφο, αφού ο πατέρας του αντιμετώπιζε σοβαρά ιατρικά προβλήματα και υπήρχαν σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά. Τονίζεται πως αυτό είναι δικαίωμα όλων των κρατουμένων, σύμφωνα με τον περί Φυλακών Νόμο, ανεξαρτήτως της ποινής που τους επιβλήθηκε, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Εξάλλου, ένα σημαντικό κεφάλαιο που θα κληθούν να δώσουν διευκρινίσεις οι αρμόδιοι, είναι για το λόγο που ο Κομμωτής ενημερώθηκε από μέρες προηγουμένως, για την τελευταία μεταφορά του, πράγμα που καταδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, μετά τη σύλληψη του 26χρονου φίλου του ισοβίτη, ο οποίος αποτέλεσε το μεταφορικό του μέσο για διαφύγει εκτός Χολετριών. Ουσιαστικά, οι βουλευτές θέλουν να ξεκαθαρίσουν γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία και κατά πόσον συνέβη ή συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις αδειών το ίδιο.

Στην ουσία, εκ πρώτης όψεως, η ανάγνωση της Βουλής είναι πως η νομοθεσία υπάρχει και το θέμα που προέκυψε με την απόδραση του ισοβίτη, είναι στην επάρκεια και στην κακή αξιολόγηση των δεδομένων, ενώ θεωρούν αυτονόητο πως οι εμπλεκόμενοι θα έπρεπε να ελέγξουν τους καλεσμένους, να εξετάσουν τους κινδύνους και να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα, πράγμα το οποίο δεν έπραξαν, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε όσα καταγράφει ο φάκελος «Κομμωτή»-Επτά φορές εκτός Φυλακών τους τελευταίους 18 μήνες

Σημειώνεται ότι για συζήτηση του θέματος, έχουν κληθεί στην Επιτροπή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατάταξης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Λοττίδου, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑΣΥΔΥ), του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), του Συνδέσμου Ανώτερων Αξιωματικών Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΑΑΚ) και του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος και του Κλάδου Δεσμοφυλάκων της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ.

Δειτε Επισης

Σύλληψη 32χρονου για βομβιστική επίθεση στη Λεμεσό-Προέκυψε μαρτυρία εναντίον του
Ψάχνουν τα μέτρα για τις άδειες καταδίκων και καλύτερη επικοινωνία Αστυνομίας-Φυλακών, πιθανές αλλαγές στο Νόμο
Νέα εξέλιξη στην υπόθεση Γιαννάκη, δείχνει μολυσμένη διαδικασία-Σημαία το αίτημα Εισαγγελέα για παύση Οδυσσέα
Ξανά στον δημόσιο διάλογο το φαινόμενο πορνείας-Συζήτηση για βιομηχανία σεξ θα επιδιώξει το Γρ. Επιτρόπου Ισότητας Φύλων
Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό-Ξεφορτώθηκε ποσότητα ναρκωτικών και έγινε καπνός
Πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ σε 41χρονο-Παρέλειψε να σταματήσει σε σήμα θηροφύλακα
Πήραν εξιτήριο τα τρία άτομα που τραυματίστηκαν από κατάρρευση οροφής στην Πάφο
Από το φουγάρο εστιατορίου φαίνεται να προκλήθηκε η φωτιά στο κέντρο της Πάφου
Σοβαρός τραυματισμός 21χρονου σε τροχαίο στην Πάφο-Έχασε τον έλεγχο του οχήματός του
Από το τέλμα σε άτυπη φάση το Κυπριακό-Σε δύο επίπεδα τα επόμενα βήματα