Καταγγελία κρατούμενου για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων-Ζητούσε να δει την μητέρα του που είναι κρίσιμα

Σε καταγγελία στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, κατά της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών, προέβη η οικογένεια κρατούμενου, ο οποίος αιτήθηκε όπως μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο για να επισκεφθεί τη μητέρα του που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, ωστόσο παρέμεινε στο περίμενε για πέντε ημέρες, αφού το αίτημα του κόλλησε στην... γραφειοκρατία, ενώ σχετικά ενημερώθηκε, όπως μας ανέφεραν μέλη της οικογένειας, και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην σχετική καταγγελία που αποστάλθηκε στην Επίτροπο από τον δικηγόρο του κρατούμενου, Ανδρέα Ανδρέου, αναφέρεται πως ο κρατούμενος αιτήθηκε προφορικά όπως μεταφερθεί για επίσκεψη στο νοσοκομείο όπου κρατείται η μητέρα του, η κατάσταση της οποίας κρίνεται κρίσιμη λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από επέμβαση στην καρδία. Ωστόσο, ενημερώθηκε ότι χρειάζεται να υποβάλει το αίτημα του γραπτώς, το οποίο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αποδεικτικά στοιχεία από τον θεράποντα ιατρό της μητέρας του.

Αφότου προσκόμισε το γραπτό αίτημα και τα υπό αναφορά αποδεικτικά που χρειάζονταν, ενημερώθηκε στη συνέχεια ότι είναι απαραίτητο τα αποδεικτικά υγείας να αναφέρουν «περισσότερα πράγματα», ώστε να μπορέσουν να εξετάσουν το αίτημα του, παρά το γεγονός ότι προσκόμισε όλα τα διαθέσιμα ιατρικά έγγραφα που είχε στην κατοχή του.

Όπως καταγγέλλεται, «προφανώς πρόκειται για μια προσπάθεια από μέρους της διοίκησης των Κεντρικών Φυλακών να μην εξεταστεί και ικανοποιηθεί το αίτημα του πελάτη μας, αφού παρόλο που προέβηκε στις ενδεδειγμένες ενέργειες και σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε, δεν φαίνεται ουσιαστική πρόθεση από μέρους της διοίκησης των Κ.Φ. Αδιαμφισβήτητα, δεδομένου της κρίσιμης κατάστασης που βρίσκεται η υγεία της μητέρας του πελάτη μας, το αίτημά του είναι καθ’ όλα εύλογο και δικαιολογημένο».

Περαιτέρω, σημειώνεται στην καταγγελία, ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κατάδικων, ουδέποτε ζητήθηκε να προσκομίσουν αποδεικτικά ή να υποβάλουν το αίτημα τους γραπτώς, υποδεικνύοντας πως «πρόκειται για μια πρωτοφανή στάση από μέρους των Κεντρικών Φυλακών, η οποία μας προβληματίζει ιδιαιτέρως. Μάλιστα σε διάφορες περιπτώσεις οι κατάδικοι, άμεσα επιτρέπεται να επισκεφθούν το συγγενικό τους πρόσωπο, ενώ στην παρούσα, η Διεύθυνση χαρακτηρίζει το αίτημα του πελάτη μας ως παράλογο».

Στην καταγγελία αναφέρεται επίσης, πως η καθυστέρηση στην έγκριση του αιτήματος του κρατούμενου, καθώς και η ταλαιπωρία του, ενόψει της φύσης του αιτήματος που είχε να κάνει με το ιατρικό πρόβλημα της μητέρας του, θεωρείται παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξού και ζητείται σχετική έρευνα. Παράλληλα υποβάλλεται αίτημα προς τους αρμόδιους λειτουργούς, όπως επισκεφθούν τις Κεντρικές Φυλακές, προκειμένου να συνομιλήσουν και να ενημερωθούν από τον κρατούμενο για τα όσα του λέχθηκαν από την Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών. «Πρόκειται για θεμελιώδη ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο αδικαιολόγητα στερείται από τον πελάτη μας. Το γεγονός ότι βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές επουδενί το στερεί το δικαίωμα για να βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, έστω και για μερικές ώρες, κοντά στην οικογένειά του», καταλήγει η καταγγελία.

Σημειώνεται, πως το αίτημα του κρατούμενου ικανοποιήθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το μεσημέρι της Πέμπτης, ωστόσο το ζητούμενο της καταγγελίας είναι η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της υγείας της μητέρας του, με ότι αυτό συνεπάγεται, και πως ενδεχομένως να υπάρξουν άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, από οποιοδήποτε κρατούμενο, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και χωρίς αδικαιολόγητη γραφειοκρατία.

Δειτε Επισης

Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις
Καταχωρείται μέχρι τις 17 Μάϊου η ένσταση από πλευράς Ελεγκτή-Απαντά επί της ουσίας και προσθέτει αναφορές
Κατηγορήθηκαν γραπτώς τρία πρόσωπα για τη συμπλοκή στον Αστρομερίτη
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα για υποθέσεις ναρκωτικών