Ζήτησε έρευνα από Αστυνομία για καταγγελίες Φαίδωνα το Υφυπουργείο-«Διερευνήθηκαν, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε»

Οι καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, για την Δομή φιλοξενίας ανήλικων μεταναστών στην Πάφο, έχουν διερευνηθεί και στο παρελθόν από την Αστυνομία και δεν εντοπίστηκε κάτι, αναφέρει σε ανακοίνωση του του το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, με αφορμή τις καταγγελίες Φαίδωνα Φαίδωνος.

Σε ανακοίνωση του το Υφυπουργείο, αναφέρει, πως, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την εκδήλωση φωτιάς στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Πάφο, βρισκόταν σε συνεχή επαφή με την Αστυνομία, από την οποία ζήτησε επίσης να διερευνήσει όλες τις χθεσινές πολύ σοβαρές αναφορές του Δημάρχου Πάφου κ. Φαίδωνα Φαίδωνος, και κυρίως για ενδεχόμενα εγκλήματα εναντίον παιδιών που αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευσή τους.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου, το Υφυπουργείο, αναφέρει , ότι, πρόκειται για αναφορές, στις οποίες ο Δήμαρχος Πάφου είχε προβεί και στο παρελθόν και διερευνήθηκαν από την Αστυνομία, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί το οτιδήποτε. Παρόλα αυτά, ως Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν μπορούμε παρά να ζητούμε τη διερεύνησή τους κάθε φορά που αυτές επαναλαμβάνονται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Πάφου, μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ανέφερε πως,οικογένειες που διαμένουν στην περιοχή, έχουν πωλήσει ή ενοικιάσει τα σπίτια τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί και της οχλαγωγίας που δημιουργείται.

Όπως τόνισε ο κ. Φαίδωνος, «τα ξέρουν όλα οι Αρχές», ενώ σε έντονους τόνους υπέδειξε ότι «σε καίρια πόστα βρίσκονται μέτριοι άνθρωποι. Την ξενοφοβία και τον ρατσισμό την αναδεικνύουν η ανεπάρκεια του κράτους».

Κατήγγειλε μάλιστα ότι «δύο οικογένειες, μία Ελληνοκυπρίων μία Ελληνοποντίων, έβαλαν τις περιουσίες τους για πώληση τους τελευταίους έξι μήνες. Άλλη οικογένεια με παιδιά που είναι τελειόφοιτοι, ενοικίασαν το ιδιόκτητό τους σπίτι και πήγαν και ενοικίασαν αλλού».

Υπέδειξε μάλιστα ότι «παραβιάστηκε το αίσθημα ασφάλειάς τους. Μιλάς με τον κόσμο και ζητούν βοήθεια. Με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε να μην πω το όνομά τους, αλλά να κάνω κάτι».

Σε άλλη καταγγελία, είπε ότι ανθίζει ο αγοραίος έρωτας στην περιοχή. «Λέμε θα δώσουμε λύσεις και μετά κατηγορούμε τους πολίτες για ξενοφοβία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξέσπασμα Φαίδωνα μετά τη φωτιά σε δομή ανηλίκων-«Πωλούν σπίτια μόνιμοι κάτοικοι, ανθίζει ο αγοραίος έρωτας»

Σε σχέση με το περιστατικό που αποτέλεσε την αφορμή, για να ανοίξει εκ νέου δημόσια συζήτηση, θα πρέπει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Αστυνομία, από επιτόπιες εξετάσεις που διενήργησε, διαφάνηκε πως δεν συνδέεται με εγκληματική ενέργεια ή παραβατική συμπεριφορά. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πρόκληση πυρκαγιάς από αποτσίγαρο, σημειώνει το Υφυπουργείο.

Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δομή στην Πάφο, επισημαίνεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία κλεισίματός της, η οποία ολοκληρώνεται σταδιακά πάντοτε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών. Ειδικότερα, τα παιδιά που διαμένουν στην εν λόγω δομή μεταφέρονται σταδιακά σε μικρές κατοικίες, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα ατομικά και ομαδικά προγράμματα. Απόφαση για την οποία ο Δήμος Πάφου είναι ενήμερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στο προσκήνιο τα προβλήματα σε δομές φιλοξενίας-Λόγια πολλά και από ουσιαστικές λύσεις τίποτα

Από την ημέρα δημιουργίας της το 2022, πράγματι, η δομή φιλοξένησε εκατοντάδες ασυνόδευτους ανηλίκους. Η σταδιακή μείωση του αριθμού που ξεκίνησε φέτος, εφόσον τα δεδομένα της ύφεσης στις μεταναστευτικές ροές το επέτρεψαν, και με στόχο το κλείσιμό της, είχε ως αποτέλεσμα από τα 163 παιδιά που φιλοξενούνταν το 2024 στη δομή, σήμερα να φιλοξενούνται 61, με τη διαδικασία να βρίσκεται πλέον σε τελικό στάδιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι στην Κύπρο φιλοξενείται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων, ο οποίος ξεπερνά τους 1000. Ο στόχος είναι, αφενός, να προωθείται η επανασύνδεσή τους με τις οικογένειες τους στην Ευρώπη μέσω του Κανονισμού του Δουβλίνου, καθώς και η μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη μέλη, όπως έγινε πρόσφατα, και, αφετέρου, όσοι παραμένουν στην Κύπρο, να φιλοξενούνται σε μικρές κατοικίες σε όλη την Κύπρο, γεγονός που θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη ενσωμάτωσή τους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Σοβαρές καταγγελίες από ασθενείς-Περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων
Μνημόνιο μεταξύ Κύπρου και εταιρείας Khazna, για αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Χωρίς ρεύμα για ενάμιση ώρα το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Πέμπτη
Η Ε.Ε ενέκρινε νόμο που προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών ανθρώπων που εργάζονται οδηγοί ή διανομείς
Ζήτησε έρευνα από Αστυνομία για καταγγελίες Φαίδωνα το Υφυπουργείο-«Διερευνήθηκαν, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε»
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη