Η επόμενη μέρα της Κυβέρνησης, το σκεπτικό Χριστοδουλίδη και η πολιτική χροιά του ανασχηματισμού

Να δαμάσει τα κύματα που ξεσήκωσε και να εκτονώσει την κατάσταση που ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε, επιχείρησε μέσα από την ανακοίνωση των αλλαγών στο Κυβερνητικό σχήμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μια κατάσταση που ήταν το αποτέλεσμα των δικών του δηλώσεων και ενεργειών, αλλά και της πίεσης που του ασκήθηκε, τόσο από τους ίδιους τους υπουργούς, που σκέφτονταν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Φίλιππου Χατζηζαχαρία, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο ρήγμα, όσο κι από τα κόμματα της συμπολίτευσης που έβλεπαν την κατάσταση να εκτροχιάζεται.

Τόσο οι πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, όσο και οι εκτιμήσεις, ήταν πως οι όποιες αλλαγές στο Κυβερνητικό σχήμα, δεν θα γίνονταν το πρώτο δεκαήμερο του χρόνου. Αντιθέτως, οι ίδιες πληροφορίες, ήθελαν τον ανασχηματισμό, το συντομότερο στο τέλος του μήνα και το αργότερο μέσα στην άνοιξη. Το γεγονός όμως, ότι ο τέως υφυπουργός Καινοτομίας άνοιξε για λόγους αξιοπρέπειας πρόωρα την πόρτα, δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος λειτούργησε άμεσα και αφού έλαβε τις αποφάσεις για ανασχηματισμό - σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες 48 ώρες -, προχώρησε τη Δευτέρα με την ανακοίνωση των αλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who των νέων υπουργών και υφυπουργών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Αλλαγών που με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα βαθμό αναμενόμενες. Σίγουρα ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ευρύς, αφού κάποιοι υπουργοί που δεν έχουν ικανοποιητική απόδοση, ωστόσο έλαβαν δεύτερη ευκαιρία. Στο ερώτημα γιατί ο Πρόεδρος επέλεξε να προχωρήσει με τους εν λόγω τέσσερις, δηλαδή την Άννα Προκοπίου, την Πόπη Κανάρη, τον Πέτρο Ξενοφώντος και τον Μιχάλη Γιωργάλλα, η απάντηση ενδεχομένως να περιλαμβάνεται στους τίτλους των ειδήσεων των προηγούμενων μηνών, κυρίως για τους τρεις πρώτους και λιγότερο για τον κ. Γιωργάλλα.

Και οι τρεις ήταν ανάμεσα στους υπουργούς που βρέθηκαν στο στόχαστρο και σε δύσκολη θέση, αναγκάζοντας την Κυβέρνηση να υποστεί πολιτική πίεση και φθορά για χειρισμούς και αποφάσεις που έλαβαν. Προκοπίου, Κανάρη και Ξενοφώντος, βρέθηκαν στο στόχαστρο και έβαλαν την Κυβέρνηση σε ρόλο απολογητή, ενώ έφεραν τον ίδιο τον Πρόεδρο ενώπιον δύσκολων αποφάσεων.

Ενδεχομένως αυτό να είναι και το στίγμα που θέλει να δώσει, μέσα από τις αλλαγές ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πρώτον θέλει να στείλει το μήνυμα πως δεν θα ανεχθεί ανάλογες δύσκολες καταστάσεις από τους συνεργάτες του και δεύτερο, πως ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Κακά τα ψέματα, τόσο το θέμα των επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό όσο και τα γεγονότα στον Ακάμα αλλά και η κόντρα Κανάρη-Γιαννάκη στο Υπουργείο Υγείας, συγκαταλέγονται μέσα στις κακές στιγμές της Κυβέρνησης.

Αυτές θέλει να αποσείσει μέσω των αλλαγών ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τοποθετώντας στις θέσεις τους πρόσωπα που θεωρεί ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα. Από τη μια, ο Μάριος Χαρτσιώτης, σε αντίθεση με την Αννα Προκοπίου, προέρχεται από τον νομικό κόσμο του νησιού και γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις που θα του φανούν ωφέλιμα κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από την άλλη, ο Μιχάλης Δαμιανός, προέρχεται από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και συνεπώς υπάρχει η εκτίμηση, ότι διαθέτει το πολιτικό βάρος για να αναλάβει το δύσκολο και γεμάτο ευθύνες πόστο του Υπουργείου Υγείας, ενώ η Μαρία Παναγιώτου, έχει να επιδείξει θετικά δείγματα γραφής κατά το σύντομο πέρασμα της, ως Επίτροπος Περιβάλλοντος. Σε ότι αφορά το Υπουργείο Άμυνας, αναμφίβολα, ο Βασίλης Πάλμας, διαθέτει την πείρα διαχείρισης υπεύθυνων θέσεων και συνεπώς θα καταφέρει να είναι πιο αποτελεσματικός από τον προκάτοχό του.

Σε σχέση με τους δύο υφυπουργούς, είναι ξεκάθαρο, πως τα κριτήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν αμιγώς τεχνοκρατικά. Πρόκειται για δύο θέσεις, του υφυπουργού Καινοτομίας και της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, το 2026, που απαιτούν συγκεκριμένες γνώσεις και επιστημοσύνη, που στη βάση των βιογραφικών, τόσο ο Νικόδημος Δαμιανός όσο και η Μαριλένα Ραουνά, αντίστοιχα, διαθέτουν.

Πάντως, ο ανασχηματισμός στον οποίο προέβη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είχε μικρό βαθμό δυσκολίας, σε σχέση με ανασχηματισμούς προηγούμενων Προέδρων. Κι αυτό διότι, και η κοινωνία και τα κόμματα, αλλά κυρίως ο ίδιος, αντιλήφθηκαν πολύ νωρίς πάνω κάτω, ποιοι υπουργοί πέρασαν κάτω από τον πήχη των προσδοκιών.

Η όποια δυσκολία εντοπιζόταν στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλείτο να ισορροπήσει ανάμεσα σε όρους και προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε και ταυτόχρονα να διατηρήσει και τις ισορροπίες, σε σχέση με τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως, διότι από τη στιγμή που κάποιοι εκ των υπουργών που θα απομακρύνει από το κυβερνητικό σχήμα, ήταν υποδείξεις των κομμάτων, τότε θα έπρεπε και οι αντικαταστάτες τους, εάν θέλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης να διατηρήσει ανάλογες ισορροπίες, να είναι πάλι μέσω αυτών.

Και σε μεγάλο βαθμό αυτό συνέβη. Ο Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος χρεωνόταν στην ΔΗΠΑ-Συνεργασία, αποχώρησε και διορίστηκε στο Άμυνας ο Βασίλης Πάλμας. Την ίδια ώρα Άννα Προκοπίου και Πόπη Κανάρη, που ήταν χρεωμένες στο ΔΗΚΟ, αντικαταστάθηκαν από τον αντιπρόεδρο του κόμματος στο Υπουργείο Υγείας, ενώ η Μαρία Παναγιώτου που αναλαμβάνει θέση υπουργού, προέρχεται από την ΕΔΕΚ, που πολλοί την χαρακτήριζαν ως την αδικημένη των διορισμών του περασμένου Μαρτίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η μοναδική επιλογή υπουργού που δεν διαθέτει κομματικό προφίλ, είναι αυτή του κ. Χαρτσιώτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Άλλωστε και οι επιλογές των επιτρόπων, έχουν κομματική υφή, αφού η νέα επίτροπος Περιβάλλοντος προέρχεται από τον χώρο του Κινήματος Οικολόγων. Στον απόηχο των δηλώσεων του προέδρου του κόμματος, Γιώργου Περδίκη, ότι είναι ανοικτοί να συζητήσουν συμμετοχή στην Κυβέρνηση, η νέα Επίτροπος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων το 1996 και μετείχε στην εγγραφή του στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. Το 2001 κατήλθε υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με το Κίνημα Οικολόγων και ακολούθως δραστηριοποιήθηκε εκτός Κινήματος παραμένοντας σε στενή συνεργασία. Το 2021 κατήλθε στις βουλευτικές εκλογές ως συνεργαζόμενη υποψήφια του Κινήματος Οικολόγων, ενώ σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με συμμετοχή στην Επιτροπή Κυπριακού και την Επιτροπή για τον Ακάμα.

Επιπρόσθετα ο νέος επίτροπος του Πολίτη, Παναγιώτης Παλατές υπήρξε πρόεδρος της Αναγέννησης στα Ιωάννινα, ενώ υπηρέτησε το ΔΗΚΟ ως Επαρχιακός Οργανωτικός Γραμματέας και ακολούθως ως βοηθός Γενικός Οργανωτικός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Εξάλλου, κομματικό προφίλ κατέχει και ο νέος επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Χαραλάμπος Χριστοφίνας, αφού στο παρελθόν υπηρέτησε ως Βοηθός Επαρχιακός Γραμματέας της νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμόυ στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει αποσυμπίεση της κατάστασης ο Πρόεδρος-Οι αναμενόμενες αντικαταστάσεις και το στίγμα των αλλαγών

Δειτε Επισης

Ξαναζωντάνεψε η συζήτηση για το Κυπριακό στο εσωτερικό μέτωπο-Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και οι διαφωνίες
Κατηγορίες Τατάρ σε Χριστοδουλίδη-«Υπερέβη τα συμφωνηθέντα» της Νέας Υόρκης στη χθεσινή συνάντηση
Πιθανή επίσκεψη Μέτσολα στην Κύπρο την άνοιξη-Ορίζοντας ο Απρίλιος
Την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία ενόψει Ντι Κάρλο και πενταμερούς επισήμανε η πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης με φόντο το πακέτο του ΠτΔ για οδοφράγματα-«Η σοβαρότητα των στιγμών απαιτεί υπευθυνότητα»
Για τα οδοφράγματα το «take it or leave it» του Προέδρου-«Πρέπει να περιέχουν την πτυχή της αμοιβαιότητας»
Οι εκτιμήσεις φορέων και κομμάτων στα κατεχόμενα για οδόφραγμα Λουρουτζίνας
Έκκληση Ακανσόι σε Τατάρ για διαβούλευση πριν την άτυπη διευρυμένη συνάντηση
Στην Κύπρο η 435η μοίρα της αμερικανικής αεροπορίας-Αξιολογεί τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Συγχαίρει Ρούμπιο ο Κόμπος και αναφέρεται στην στρατηγική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ