Χωρίς ρόλο τα κόμματα της συμπολίτευσης στις νέες επιλογές υπουργών-«Ενημερωθήκαμε κι εμείς το πρωί»

Το μήνυμα ότι δεν είχαν κανένα ρόλο στις επιλογές για τον ανασχηματισμό και δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έστειλαν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συμπολίτευσης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Μάριος Καρογιάν.

Και οι τρεις, κλήθηκαν να σχολιάσουν τον ανασχηματισμό, μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου και ενημέρωσαν τα μέσα πως και οι ίδιοι ενημερώθηκαν για τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν κλήθηκαν στις εννέα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως οι διορισμοί είναι αποκλειστικό προνόμιο και αποκλειστική απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, ευχήθηκε στους νέους υπουργούς, «καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνουν. Έχουν μπροστά τους τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία και η πολιτεία και οφείλουν με κάθε τρόπο να υλοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κυβερνητικό έργο και το κυβερνητικό πρόγραμμα που έχουν ενώπιον τους. Εμείς ως ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση θα συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο για να τους βοηθήσουμε σε αυτό το δύσκολο έργο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει αποσυμπίεση της κατάστασης ο Πρόεδρος-Οι αναμενόμενες αντικαταστάσεις και το στίγμα των αλλαγών

Ερωτηθείς για τον ρόλο του ΔΗΚΟ, ξεκαθάρισε πως, «οι διορισμοί που έχουν γίνει, ήταν αποκλειστικό προνόμιο και αποκλειστική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, εμείς είχαμε από την αρχή καταθέσει τις δικές μας απόψεις και εισηγήσεις για το πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα η παρούσα διακυβέρνηση και τονίζουμε ότι αυτό που πιστεύω ξέρει ολόκληρη η κοινωνία, ότι οι υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους».

Στο ίδιο τέμπο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε πως, «κι εγω το πρωί πληροφορήθηκα για τον ανασχηματισμό. Είναι θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανάλογα με τις προτεραιότητες του ενόψει της προώθησής υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, να προχωρήσει στις συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις. Εμείς θα ευχαριστήσουμε τους απερχόμενους υπουργούς και να ευχηθούμε στους νέους ένα θετικό και παραγωγικό έργο. Ως ΕΔΕΚ θα είμαστε θετικοί και επικοδομητικοί».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν συμμετέιχε στις διαβουλεύσεις, επανέλαβε πως, «δεν υπήρχε καμία εμπλοκή στις διαβουλεύσεις. Εγώ ενημερώθηκα σήμερα το πρωί. Για όλα και για τα νέα πρόσωπα». Ερωτηθείς για το αν υπάρχει δυσαρέσκεια για το ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε, «καμία δυσαρέσκεια. Είναι ευθύνη του Προέδρου. Ο ΠτΔ έχει την πολιτική ευθύνη να προχωρήσει σε αυτές τις διαδικασίες, εμείς παραμένουμε θετικοί και εποικοδομητικοί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε ανασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί

Ιδιαίτερα κατατοπιστικός ήταν ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος εξήγησε πως, «σήμερα το πρωί ενημερώθηκα από τον ΠτΔ. Στις εννιά μου ζήτησε να συναντηθούμε. Μας ενημέρωσε για τις αποφάσεις του. Δεν υπήρξε καμία διαβούλευση. Θέλω να είμαι ειλικρινής», είπε.

Ερωτηθείς για το ζήτημα ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τα κόμματα, εξέφρασε την άποψη πως, «ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει ένα δικό του τρόπου που θέλει να δράσει. Είναι δικαίωμα του, εμείς πάντα πιστεύαμε στους θεσμούς. Περιβάλλεται από προνόμια και δικαιώματα. Έτσι έκρινε. Εξάλλου ο ίδιος επιλέγει τους συνεργάτες με τους οποίους θέλει να τροχιοδρομήσει το δικό του πρόγραμμα. Επομένως για αυτό δεν μπορεί κάποιος να πει κάτι. Τι να πώ. Να πω το εξής: Πρώτα από όλα να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου προς τους απερχόμενους υπουργούς, που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπάθησαν να υλοποιήσουν το έργο της Κυβέρνησης. Έβαλαν και προσπάθεια και ενέργεια», είπε και πρόσθεσε:

«Δεύτερο η ΔΗΠΑ, ήταν και παραμένει μια δημιουργική παράταξη στη συμπολίτευση από την αρχή είχαμε πει ότι εκεί που συμφωνούμε θα το επικροτούμε, εκεί που διαφωνούμε, με πολιτικές και αποφάσεις, με ένα ευπρεπή τρόπο θα καταθέτουμε τις απόψεις μας».

Στη συνέχεια ο Μάριος Καρογιάν, ευχήθηκε, «καλή επιτυχία στους νέους υπουργούς. Ευχή μας είναι μέσα από τα γεγονότα να πετύχουν στο έργο τους και βεβαίως να δικαιωθεί και ο πρόεδρος για τις επιλογές τους. Στην πράξη θα δοκιμαστούμε και θα δοκιμαστούν όλοι. Έχουν γίνει αρκετά πράγματα σε αυτούς τους δέκα μήνες. Έγιναν πράγματα και υπήρξαν και χρονίζοντα ζητήματα που βρήκαν λύση, μέσα από τις αποφάσεις της Κυβέρνησης».

Ερωτηθείς, εάν επιχειρείται αποστασιοποίηση της ΔΗΠΑ από την Κυβέρνηση, ανέφερε πως δεν έχει πει αυτό αλλά πως, «ο Πρόεδρος έχει το Συνταγματικό δικαίωμα και αυτό έπραξε, να επιλέξει τους υπουργούς του, εμείς απλώς ενημερώνω ως γεγονός ότι σήμερα ενημερωθήκαμε για τις αποφάσεις του. Είναι δική του απόφαση, τη σεβόμαστε. Δεν είναι προσωπικό. εμείς θέλουμε να πάει η Κυβέρνηση καλά», είπε ο Μάριος Καρογιάν, για να υποδείξει πως, «πριν τρεις εβδομάδες ρώτησα τον Πρόεδρο ότι κυκλοφόρησαν διάφορα για ανασχηματισμό, Μας είπε ότι το σκεφτόταν χωρίς να προσδιορίσει πώς και πότε και σήμερα το πρωί ενημερωθήκαμε».

«Τελείωσε η περίοδος χάριτος»

Από την πλευρά της, κληθείσα να σχολιάσει τον ανασχηματισμό, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, υπέδειξε πως, «αυτό το οποίο βλέπω και πολιτικά θα τοποθετηθώ, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε μια κυβερνητική κρίση που δημιούργησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σίγουρα αυτή η κρίση δεν μπορεί να μετατοπίζεται στους πολίτες. Πολιτικά δηλώνω, ότι το Κυπριακό κράτος και η διαχείριση του είναι σοβαρή υπόθεση και ως τέτοια μπορεί να αντιμετωπίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε για όλους μας», υπέδειξε η Πρόεδρος της Βουλής και του ΔΗΣΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε πως, «έγινε μεγάλη συζήτηση για τον ανασχηματισμό με ευθύνη του ΠτΔ. Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξαγγέλλει και να συζητά και να κάνει ανασχηματισμό, αποτελεί έκφραση και της μεγάλης απογοήτευσης που προκάλεσαν οι πρώτοι μήνες. Δεν έφερε ούτε νέο πνεύμα, ούτε νέο αέρα. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος μας παρακολουθεί, ο κόσμος θέλει λύσεις σε πολύ πιεστικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια που αφαιμάζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Εκεί η Κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει κατά πόσον έχει την ικανότητα, το όραμα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτά και άλλα ζητήματα», είπε ο κ. Στεφάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το who is who των νέων υπουργών και υφυπουργών της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη

Το σχόλιο της Κυβέρνησης

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος έκανε προδιαβούλευση με τους συνεργάτες του στα πολιτικά κόμματα για το θέμα του ανασχηματισμού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προνοεί και με τις εξουσίες που αυτό παρέχει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πρόσωπα, τα οποία έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν και είναι προσωπικές επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι, άλλωστε, αυτός ο οποίος θα συνεργάζεται και συνεργάζεται καθημερινά με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα κληθούν να συνεχίσουν να υλοποιούν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ είπε ότι είχε διαφορετικές απόψεις για το θέμα, αλλά δεν τους δόθηκε ευκαιρία να τις αναπτύξουν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «προφανώς αντιλαμβάνεστε ότι είναι σεβαστές οι απόψεις, ιδιαίτερα όταν αφορά κόμματα που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση. Η τελική απόφαση, όμως, και η τελική αξιολόγηση εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, του προγράμματος διακυβέρνησης του ιδίου».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «αυτό το οποίο συνδέει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και με τις πολίτικες δυνάμεις που στηρίζουν την Κυβέρνηση είναι η υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του και είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει λάβει τις όποιες αποφάσεις του. Στόχος και αποστολή όλων μας, των συνεργατών που πλαισιώνουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση είναι ακριβώς το να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες της κοινωνίας και να υλοποιήσουμε στο σύνολο του το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσουμε τα απερχόμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για το έργο που έχουν παράξει αυτούς τους δέκα μήνες, αλλά και για την πολύ στενή και καλή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και να ευχηθούμε στα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και στους Επιτρόπους, οι οποίοι θα αναλάβουν από την Τετάρτη, καλή και παραγωγική θητεία».

Κληθείς να πει κατά πόσο η κα Μαριλένα Ραουνά θα διατηρήσει και τη θέση της Διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρξουν ανακοινώσεις ως προς τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε θέσει προϋποθέσεις για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τη μη συμμετοχή κομματικών στελεχών και σε σχόλιο ότι ο ένας εκ των νέων Υπουργών είναι Αντιπρόεδρος κόμματος και ερωτηθείς αν έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις που είχε θέσει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά έχει θέσει το περίγραμμα των προϋποθέσεων ή των δεδομένων (για τα μέλη) που θα πρέπει να απαρτίζουν το Υπουργικό του Συμβούλιο και αυτό είναι, να μην είναι κομματικές επιβολές. Οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί το έχουν αναφέρει, δεν ήταν αυτό προϊόν κομματικής συνδιαλλαγής, ήταν βάσει των αξιολογήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ναι, είναι ένα Υπουργικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου έχουν και πολιτικό στίγμα, αλλά και τεχνοκρατική γνώση για το χαρτοφυλάκιο που θα αναλάβουν. Αυτό που έχει σημασία είναι να μη λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις στη βάση των κομματικών συνδιαλλαγών ή και να μην αποκλείονται άτομα που είναι ικανά και μπορούν να προσφέρουν στο χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνουν».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι άλλο πράγμα η κομματική συνδιαλλαγή και άλλο η δέσμευση του Προέδρου ότι δεν θα διόριζε μέλη του Υπουργικού που να είναι κομματικά στελέχη, ο Εκπρόσωπος απάντησε «υπό την έννοια ότι το μόνο τους κριτήριο, το μόνο τους θετικό ήταν ότι θα ήταν κομματικά στελέχη. Δεν έχει γίνει αυτή η επιλογή. Η επιλογή που έχει γίνει είναι στη βάση των αντικειμενικών κριτηρίων ως προς το πώς μπορούν να υπηρετήσουν και να συμβάλουν καλύτερα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, και αυτό έχει γίνει. Και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που είναι στη συμπολίτευση το έχουν πει προ ολίγου».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι για ένα εκ των μελών του ΔΣ της ΔΕΦΑ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων σε ό,τι αφορά τον διορισμό του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι επιλογές στον διορισμό των μελών του ΔΣ της ΔΕΦΑ ήταν σύμφωνες με τις συστάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. Να θυμίσω ότι και με τη διαδικασία που προνοείται στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, το κάθε άτομο το οποίο εκδήλωνε ενδιαφέρον υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με αυτό που προνοεί η νομοθεσία και με την πρακτική που ακολουθείται παραδοσιακά, μετά τον διορισμό στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών η Επιτροπή για το Ασυμβίβαστο εξετάζει αν υπάρχει αυτή η σύγκρουση συμφερόντων και τοποθετείται αλλά την ίδια στιγμή έχουμε αποταθεί και στον νομικό σύμβουλο της ΔΕΦΑ για την καταρχήν τοποθέτηση του και αναμένουμε και την επίσημη τοποθέτηση του και δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων».

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat