Ετοιμότητα ΕΕ για ενεργό ρόλο υποστήριξης στης διαδικασίας στο Κυπριακό-Χαιρετίζει τον διορισμό Όλγιν

Πιο σημαντική από ποτέ είναι σήμερα, λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης, η ασφάλεια και η συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, "όπου τα κοινά συμφέροντα και οι ευκαιρίες μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσεγγίσεις", αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους εκ μέρους της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, χαιρετίζοντας τον διορισμό της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κολομβίας, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουέγιαρ, ως προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο.

"Ο διορισμός αυτός είναι καθοριστικής σημασίας για την παροχή κρίσιμης υποστήριξης στην αναζήτηση κοινού εδάφους, με στόχο την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις για μια διαρκή διευθέτηση στην Κύπρο, μια διαδικασία που δεν έχει προχωρήσει από τις συνομιλίες, που διεξήχθησαν στο Κραν Μοντάνα, το 2017", αναφέρουν.

Η ΕΕ, τονίζουν, "παραμένει πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το (κοινοτικό) κεκτημένο". 

"Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαδικασίας υπό τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της", προσθέτουν. 

Όπως υπογραμμίζουν, "στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι πιο σημαντική από ποτέ η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου τα κοινά συμφέροντα και οι ευκαιρίες μπορούν να προωθήσουν τη συνεργασία και τις κοινές προσεγγίσεις".

Χαιρετίζει τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ το Λονδίνο

Τον διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ από τον Αντόνιο Γκουτέρες ως προσωπικής του απεσταλμένης στην Κύπρο χαιρέτισε το Λονδίνο δια του Υπουργού Ευρώπης Λίο Ντόχερτι.

Σε ανάρτηση στο "X" ο κ. Ντόχερτι έγραψε: «Ο διορισμός της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών για την Κύπρο είναι ένα σημαντικό βήμα και καλωσορίζουμε τη συμφωνία αμφοτέρων των ηγετών να εργαστούν μαζί της. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα την υποστηρίξει να βρει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές και να διασφαλίσει μια δίκαιη και με διάρκεια λύση».

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δειτε Επισης

To Yπ. Δικαιοσύνης της Τσεχίας έλαβε δώρο δώρο 40 εκ. σε bitcoin από πρώην κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών
Πρόβλημα στο σύστημα παραγωγής προκάλεσε διακοπή ρεύματος παγκύπρια
Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας από τους υποστηρικτές του Τυχικού
Πυροβόλησε και σκότωσε τη σύζυγό του μέσα στο νοσοκομείο 87χρονος-Κλείδωσε τον γιο τους στο μπαλκόνι
Πενηντάχρονος έκλεψε από υπό ανακαίνιση κατοικία δύο γεννήτριες και βαρέλια με μπογιά
Οι κρυφοί κίνδυνοι των νέων προϊόντων καπνού
Η πρώτη τοποθέτηση του ιερέα Σερκελίδη μετά την αργία-«Νόμιζα με κάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να με δει, αλλά με δίκαζε»
Οδηγός στον αυτοκινητόδρομο έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δέντρο-Στο νοσοκομείο τρία πρόσωπα
Έκλεψε 1,400 ευρώ, κάρτες και προσωπικά έγγραφα από αυτοκίνητο-Χειροπέδες σε 26χρονο
Σε κρίσιμη κατάσταση στην Εντατική 54χρονη μετά από ατύχημα με σκούτερ-Συγκρούστηκε με όχημα