Αποτάθηκε σε Γκουτέρες ο ΠτΔ για τις προκλήσεις στη νεκρή ζώνη-«Η έκθεση θα μπορούσε να ήταν καλύτερη»

Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να ήταν καλύτερη ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καταγραφή των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο των επίσημων εορτασμών για τα Θεοφάνεια που πραγματοποιήθηκαν στη Λάρνακα και κληθείς να αναφερθεί στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σίγουρα η έκθεση θα μπορούσε σαφώς να ήταν καλύτερη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την έκθεση που καταγράφει τις παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης». Σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που «το συζητήσαμε ξανά, βλέπουμε να συνεχίζεται αυτή η παραδοσιακή, διαχρονική προσέγγιση των ΗΕ για ίσες αποστάσεις».

Όπως ανέφερε, «έχω ο ίδιος αποταθεί στον ΓΓ, ειδικότερα για το θέμα της νεκρής ζώνης, γιατί είναι κάτι το οποίο μας ανησυχεί ιδιαίτερα». Είναι, σημείωσε, «ένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί και η πάροδος του χρόνου, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και είναι για αυτό τον λόγο που το 2024, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και 50 χρόνια τουρκικής κατοχής, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να επανενώσουμε τον τόπο μας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την ανακοίνωση του διορισμού απεσταλμένης από τον ΓΓ των ΗΕ. «Να σας θυμίσω ότι από την πρώτη μέρα εκλογής μου εργαστήκαμε πολύ μεθοδικά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα - θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, λοιπόν, την απόφαση του ΓΓ για διορισμό προσωπικού απεσταλμένου - αναφέρεται στις καλές υπηρεσίες, και αυτό απαντά και στις όποιες ενδεχόμενες ανησυχίες για το πού κινούμαστε», τόνισε.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από δικής μας πλευράς, και για αυτό το θέμα θα ενημερώσω το Εθνικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, ανάμεσα σε πολλά άλλα φυσικά, θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα από αυτή την προσπάθεια», διαβεβαίωσε.

«Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες και τα προβλήματα, αλλά είμαστε εδώ ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα, γιατί για μας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», είπε, επίσης ο ΠτΔ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι για να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ζητά κυριαρχική ισότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε τη δήλωση του ΓΓ, τον διορισμό από τον ΓΓ, αναμένουμε την κάθοδο στην Κύπρο της κας Κουεγιάρ, έτσι ώστε να εργαστούμε και να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Δεν θέλω να σχολιάσω, είναι γνωστές οι δηλώσεις, οι προσεγγίσεις, όλοι θα κριθούμε στο τραπέζι των συζητήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ακτίδα ελπίδας στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και η στάση της Άγκυρας

Δειτε Επισης

ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση