Κενό(τομια) στην Κυβέρνηση επίσπευσε τις εξελίξεις-Υπό πίεση λόγω περιρρέουσας Χριστοδουλίδης και υπουργοί
06:00 - 06 Ιανουαρίου 2024
Τις ημέρες των γιορτών, ως είθισται, απουσιάζει η πολιτική επικαιρότητα, κάτι που δεν συνέβη τις γιορτινές ημέρες που πέρασαν, αφού βρεθηκε στο επίκεντρο η συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην οποία, μεταξύ άλλων, ρωτήθηκε για το θέμα του ανασχηματισμού. Η απάντησή του -σε συνδυασμό με τις ταυτόχρονες διαρροές- πυροδότησε τη συζήτηση και έδωσε το έναυσμα για σενάρια υπουργών που έρχονται και φεύγουν, δημιουργώντας αφενός κλίμα αβεβαιότητας στο εσωτερικό της Κυβέρνησης, πράγμα που οδήγησε και στην παραίτηση του υφυπουργού Καινοτομίας, Φίλιππου Χατζηζαχαρία, και αφετέρου προκάλεσε αναστάτωση και εγρήγορση στα κόμματα της συμπολίτευσης.
Τις επόμενες ημέρες, η θέση που εκφράστηκε από το Προεδρικό είναι πως ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό άμεσα, αλλά όπως είπε και στη συνέντευξή, πριν παρέλθει το δεκαοκτάμηνο. Πριν δηλαδή περάσει το καλοκαίρι του 2024. Σημειώνεται πως ο λόγος που γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση για το δεκαοκτάμηνο, έχει να κάνει με την αποζημίωση και τη σύνταξη που δικαιούνται να λάβουν οι υπουργοί, εάν συμπληρώσουν 18 μήνες στις θέσεις τους. Αν δηλαδή ένας υπουργός αποχωρήσει πριν από τη συμπλήρωση 18μηνου, τότε χάνει το δικαίωμα σύνταξης υπουργού.
Η παραίτηση Χατζηζαχαρία, ωστόσο, εκ των πραγμάτων επισπεύδει την ανάγκη για αλλαγές, αφού υπάρχει ήδη μία θέση κενή στο κυβερνητικό σχήμα. Αν και ανακοινώθηκε πως θα αναλάβει να τον αναπληρώνει ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, αυτή δεν θεωρείται η πιο πρακτική λύση και σίγουρα δεν μπορεί να λειτουργήσει σε βάθος χρόνου, καθώς τα Υπουργεία έχουν τεράστιους όγκους εργασίας. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει σύντομα να αποφασίσει εάν θα προβεί σε αντικατάσταση μόνο του Φίλιππου Χατζηζαχαρία ή αν θα τον αντικαταστήσει στο πλαίσιο του ευρύτερου ανασχηματισμού που σχεδίαζε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλε άνω τελεία αλλά δεν έκλεισε τη συζήτηση για ανασχηματισμό ο Πρόεδρος
Η συγκυρία μάλιστα, ότι όλη αυτή η συζήτηση εξελίχθηκε εν μέσω του ανασχηματισμού εξπρές που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα, όπου ούτε οκτώ μήνες μετά από τον σχηματισμό της Κυβέρνησής του προέβη στον πρώτο ανασχηματισμό, στέλνοντας μάλιστα το πολιτικό μήνυμα ότι έκανε λάθη, συνεπώς η άμεση διόρθωση τους ήταν αναπόφευκτη για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστεί το πολιτικό του πρόγραμμα, λειτούργησε αρνητικά για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Με απλά λόγια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε ο ίδιος ένα θέμα, πυροδότησε τα σενάρια, κινητοποίησε τους μηχανισμούς, που σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιούνται κυρίως στα κόμματα, και στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως δεν θα κάνει τώρα ανασχηματισμό, αλλά όταν ο ίδιος αποφασίσει πως είναι η στιγμή, σίγουρα όμως πριν το δεκαοκτάμηνο. Και όλα αυτά την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε ένα απόγευμα, αιφνιδιαστικά, με «κρύο αίμα», προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές, που δεν ήταν απλώς αλλαγές προσώπων, αλλά που είχαν πολιτικό χρώμα, για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, με τον διορισμό Χρυσοχοϊδη, τη μετακίνηση Άδωνι Γεωργιάδη και την αναβάθμιση της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Υπάρχει, βέβαια, και ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να σημειωθεί. Το λεκτικό που χρησιμοποιήθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για διορθωτικές κινήσεις. Μετά τις ανακοινώσεις των ονομάτων που θα αποτελούσαν το Υπουργικό του Κυριάκου Μητσοτάκη τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξαν φωνές ακόμα κι από το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Λίγους μήνες μετά, με την πολιτική πράξη του ανασχηματισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ευθύνη και προέβη σε διορθωτικές, όπως τις χαρακτήρισε κινήσεις.
Επιστρέφοντας στα της Κύπρου, τον περασμένο Μάρτιο, με τον διορισμό του Υπουργικού, η γενικη εικόνα που επικράτησε είναι πως οι προσδοκίες που καλλιέργησε προεκλογικά ο Πρόεδρος, δεν αποτυπώθηκαν στους διορισμούς του. Προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει δεν τηρήθηκαν, ενώ κάποια πρόσωπα, που ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό, εξασφάλισαν χρόνο για να κριθούν εκ του αποτελέσματος.
Ο χρόνος πέρασε και οι πρώτοι δέκα μήνες αποτελούν ένα ικανοποιητικό δείγμα. Είναι ξεκάθαρο πως κάποιοι υπουργοί δεν κατάφεραν να μπουν στο κοστούμι του υπουργού και συνεπώς είναι πρώτοι στη σχετική λίστα του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το αρνητικό είναι πως αυτοί οι υπουργοί ξέρουν ποιοι είναι. Ακόμα κι αν δεν ήξεραν, τα ονόματα τους έχουν παρελάσει σε διάφορες στήλες εφημερίδων. Αυτός είναι και ο λόγος της παραίτησης του Φίλιππου Χατζηζαχαρία, αφού, όπως σημείωναν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες την Παρασκευή, αποφάσισε να αποχωρήσει για λόγους αξιοπρέπειας, λόγω της περιρρέουσας για τον επικείμενο ανασχηματισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χέρια του Προέδρου η επιστολή παραίτησης Χατζηζαχαρία-Αναμένονται αποφάσεις
Και εδώ εγείρεται το ερώτημα, πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν και να συνηθίσουν στην ιδέα πως έχουν ημερομηνία λήξης οι υφιστάμενοι υπουργοί και υφυπουργοί, όταν τα ονόματα τους παρελαύνουν ως «οι αποτυχημένοι». Τη στιγμή μάλιστα που ναι μεν η συζήτηση για τον ανασχηματισμό εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο, από την άλλη δε ενδεχομένως να έχουν μπροστά τους ακόμα πέντε έξι μήνες θητείας, αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ανασχηματισμός. Πώς θα μπορέσουν να παράξουν έργο υπό αυτές τις συνθήκες;
Πρόκειται για μία άβολη κατάσταση για όλους. Άλλωστε ούτε ο Πρόεδρος, ούτε κανένας μπορεί να διασφαλίσει πως δεν θα μάθουν ποιοι φεύγουν από τα Υπουργεία από τις εφημερίδες, όπως προσπάθησε να τους διαβεβαιώσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Πλέον τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και μένει να διαφανεί, αν η παραίτηση Χατζηζαχαρία θα αποτελέσει αφορμή για επίσπευση του ανασχηματισμού.
Κι αυτή η άβολη κατάσταση, όσο καθυστερούν οι ανακοινώσεις των αποφάσεων του Προέδρου, τόσο θα βρίσκει χώρο και θα προκαλεί φθορά και στον ίδιο, που σίγουρα θα ήθελε το 2024 να προχωρήσει απερίσπαστος από εξωγενείς παράγοντες το πολιτικό του πρόγραμμα και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσαν οι διάφορες μικρές και μεγάλες αστοχίες των πρώτων δέκα μηνών τις διακυβέρνησης του. Εξάλλου, όσοι παρακολουθούν και αξιολογούν την Κυβέρνηση από απόσταση και χωρίς κομματικές παρωπίδες, μπορούν να διαβλέψουν και θετικά και αρνητικά. Μπορούν επίσης να δουν τις ευκαιρίες που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση για να ανακάμψει και να πετύχει τους στόχους της. Με αυτούς ή με άλλους υπουργούς. Το ποιοι θα είναι, άλλωστε, αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου. Φτάνει να καταλήξει σύντομα σε τελικές αποφάσεις για το καλό και της Κυβέρνησης του, και των προσώπων που την αποτελούν, αλλά και για το καλό του τόπου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση ΑΚΕΛ για ανασχηματισμό-«Άλλη μια χάντρα στο κομπολόι των αστοχιών»