Χαστούκι σε Εισαγγελία στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Νοκ άουτ ο Σταυριανός με φάρο το ΕΔΑΔ, πλήρης αποκλεισμός

Δεύτερο χαστούκι από Δικαστήριο στην πλευρά της Δημοκρατίας, σε σχέση με την νέα έκθεση που κατέθεσε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, στα πλαίσια της θανατικής ανάκρισης για τον θάνατο του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώπιον της Δικαστού, Ντόριας Βαρωσιώτου. Έκθεση την οποία, όχι μόνο δεν αποδέχθηκε το Δικαστήριο, αλλά απέκλεισε εντελώς τον ιατροδικαστή και ως μάρτυρα, παραπέμποντας μάλιστα μεταξύ άλλων στην απόφαση του ΕΔΑΔ το 2020 που καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία για πλημμελή διερεύνηση.

Η πλευρά της Δημοκρατίας, είχε αιτηθεί να καταθέσει ως νέος μάρτυρας ο ιατροδικαστής Ανδρέας Μαρνερίδης, ωστόσο το αίτημα της απορρίφθηκε, μετά από ένσταση και από πλευράς οικογένειας, με το Δικαστήριο να αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το αίτημα της δικηγόρου του Γενικού Εισαγγελέα δεν δικαιολογείται. Εάν γίνει αποδεκτό είναι σαν να ανοίγω ξανά την υπόθεση και τέτοιο δικαίωμα δεν έχω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» Δικαστηρίου για επιστράτευση Μαρνερίδη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Καρφιά στην Εισαγγελία

Ακολούθως, την ημέρα όπου αναμενόταν να καταθέσει ο Πανίκος Σταυριανός, τον οποίο κάλεσε ως μάρτυρα η Εισαγγελία, κατατέθηκε νέα έκθεση του, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας, οι οποίοι κάλεσαν το Δικαστήριο να μην την αποδεχτεί. Και αυτό διότι, όπως είχαν αναφέρει ενώπιον Δικαστηρίου η Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, πρόκειται για νέα ιατρική έκθεση, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ως προς το σύντομο χρονικό διάστημα που ετοιμάστηκε, ενώ υπέδειξαν πως για τους λόγους που απορρίφθηκε η το αίτημα για να καταθέσει ο Μαρνερίδης, για τους ίδιους λόγους θα πρέπει να μην γίνει αποδεκτή η νέα έκθεση. Παράλληλα, οι δικηγόροι έθεσαν θέμα και ως προς την αντικειμενικότητα του Πανίκου Σταυριανού, εναντίον του οποίου προανήγγειλαν ιδιωτική ποινική δίωξη, ενώ παρέπεμψαν το Δικαστήριο σε αναφορά σε πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου, η οποία αναφέρει για τον ιατροδικαστή πως: «Έχοντας παρακολουθήσει πολύ προσεχτικά τον Μ.Υ.1 τολμώ να πω ότι στην αγωνία του να εξυπηρετήσει παρέβη το καθήκον του σαν εμπειρογνώμονας, να παρουσιάσει δηλαδή την ανεξάρτητη γνώμη του αντικειμενικά και αμερόληπτα, ενώ κατά την κρίση μου δεν τεκμηρίωσε επαρκώς και με πειστικότητα τα ευρήματα και συμπεράσματα του. Θα πρόσθετα δε εδώ, με κάθε σεβασμό, και ότι η τεκμηρίωση στην οποία προέβη ήταν σε τέτοιο βαθμό γενικόλογη που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά την τεκμηρίωση που θα αναμένετο να κάνει ένας έμπειρος ιατροδικαστής».

Από την άλλη, η δικηγόρος της Δημοκρατίας, Ξένια Ξενοφώντος, υπέδειξε στη θανατική ανακρίτρια πως ο Πανίκος Σταυριανός ήταν ο μόνος ιατροδικαστής που προέβη σε αυτοψία στη σκηνή, έκανε τη νεκροψία, ενώ βρισκόταν και στην εκταφή και εξέταση των οστών το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπρα ντε φερ με σκιές και αμφισβήτηση στη θανατική ανάκριση Θανάση

Απέρριψε και την έκθεση και τον Σταυριανό η Δικαστής

H δικαστής, Ντόρια Βαρωσιώτου, αφού αναφέρθηκε στα όσα αγόρευσαν οι δύο πλευρές επί της κατάθεσης της νέας έκθεσης του Πανίκου Σταυριανού, ανέφερε πως «καθοριστικό στοιχείο είναι η απόφαση του ΕΔΑΔ», που αφορά την υπόθεση του Θανάση.

Όπως είπε, το ΕΔΑΔ, «στην απόφαση του το 2020, αποδέχθηκε την προσφυγή με τις θέσεις της οικογένειας. Ότι δηλαδή, η όλη έρευνα της αστυνομίας ήταν πλημμελής. Η έρευνα στηρίχθηκε στις θέσεις του Πανίκου Σταυριανού. Το πόρισμα στηρίζεται μόνο στην άποψη και γνώμη του Σταυριανού».

Η Δικαστής, παρέπεμψε στην απόφαση της στα όσα ανέφερε το ΕΔΑΔ στην απόφαση του, ενώ υπενθύμισε τις ενέργειες της Εισαγγελίας για επανάνοιγμα της υπόθεσης και το διάταγμα εκταφής, λέγοντας πως «οι ενέργειες της Εισαγγελίας έγιναν προφανώς για να συμμορφωθούν οι Αρχές με την απόφαση του ΕΔΑΔ».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως «οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ έχουν δεσμευτική ισχύ», προσθέτοντας πως «δεν περιορίζονται μόνο στη χρηματική αποζημίωση αλλά εκτείνεται και στη διόρθωση και συμμόρφωση με τις αποφάσεις. Προφανώς για αυτό το λόγο εκδόθηκαν τα διατάγματα εκταφής και αποστολής στο εξωτερικό».

Αναφορικά με την θέση της Εισαγγελίας ότι θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η έκθεση, καθώς ήταν παρών στην εξέταση των οστών, η θανατική ανακρίτρια ανέφερε πως «παρατηρώ από τα στοιχεία που έχω, πως ο κ. Σταυριανός ήταν απλός παρατηρητής».

Τέλος, η Δικαστής υπέδειξε πως ο Πανίκος Σταυριανός «δεν έχει ρόλο στη διαδικασία. Ο ρόλος του εξαντλήθηκε με αυτοψία και νεκροψία το 2005 και την τετρασέλιδη έκθεση του, εννέα μήνες μετά. Συνεπώς, θεωρώ μη αποδεκτή την έκθεση του και τον αποκλείω και ως μάρτυρα της διαδικασία».

Δειτε Επισης

Επεισοδιακή καταδίωξη καταζητούμενου στη Λεμεσό-Τον τσάκωσαν με παράνομο 32χρονο και με ναρκωτικά
Στο μικροσκόπιο κλειστά κυκλώματα και τεκμήρια για τον εντοπισμό των βάνδαλων των γηπέδων Απόλλωνα και ΑΕΛ
Από το θανατηφόρο του 2012 στη δολοφονία Θανάση-Η αμφισβήτηση, η μη ανάληψη ευθυνών και η ανάγκη για αλλαγές
Τα κλειδωμένα σενάρια για την σορό που βρέθηκε στη Σωτήρα-Περιορίστηκαν φάκελοι ελλειπόντων
Σε σχεδόν όλα τα σχολεία το απειλητικό email-Ψάχνουν τον αποστολέα οι Αρχές
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση
Επιβεβαιώνει τις μπάλες με τα κινητά η Διεύθυνση Φυλακών-Διαψεύδει τον εντοπισμό ναρκωτικών