Στερεύουν από νερό τα φράγματα, κάτω από τη μέση η στάθμη-Καθοριστικό το πρώτο δίμηνο του 2024

Κάτω από τη μέση βρίσκεται η στάθμη του νερού στα φράγματα της Κύπρου, με την πληρότητα να ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ως κρίσιμες ημέρες αυτές που διανύουμε τον τρέχον μήνα, όπως και αυτές που θα ακολουθήσουν τον Φεβρουάριο, ενώ αν δεν υπάρξουν οι αναμενόμενες βροχές, όπως αυτές που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα στην παροχή νερού.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα τελευταία δεδομένα που παραθέτει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε σχέση με την αποθηκευμένη ποσότητα νερού, αυτά δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά, καθώς η πληρότητα των φραγμάτων βρίσκεται στο 45,3% σε σχέση με το 66,5%, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μάλιστα, η εισροή νερού από την αρχή του υδρολογικού έτους, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου του 2023 μέχρι σήμερα, ανήλθε στα 4,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, η οποία θεωρείται αρκετά χαμηλή για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Βλέποντας πίσω από τους αριθμούς, η Ανώτερη Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, εξηγεί στον REPORTER ότι, «είναι γεγονός ότι διανύουμε μια ξηρή χρονιά και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων αξιολογεί την κατάσταση επιστάμενα, εξετάζοντας όλα τα εναλλακτικά σενάρια, με ιδιαίτερη έμφαση στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μη συμβατικών πόρων νερού, όπως είναι η αφαλάτωση και η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων».

Αυτό που επεσήμανε ωστόσο η κα. Οικονομίδου, είναι ότι «οι μήνες που διανύουμε στην παρούσα φάση είναι οι πιο κρίσιμοι για την εισροή νερού στα φράγματα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι η βροχόπτωση, σε σχέση με την κανονική για την εποχή, δεν είναι και τόσο σε χαμηλά επίπεδα, καθώς μέχρι τον Δεκέμβρη, ανέρχεται στο 69% της κανονικής βροχόπτωσης. Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια για έντονη βροχόπτωση πολύ σύντομα, σύμφωνα και με τις προβλέπεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας».

Συγκρίνοντας επίσης τα δεδομένα με άλλα υδρολογικά έτη, οι αριθμοί εισροών στα φράγματα είναι πιο χαμηλοί από τις δυο προηγούμενες χρονιές και σχεδόν πανομοιότυποι με της χρονιάς 2020-21. Αυτό που διακρίνεται ωστόσο από τα προηγούμενα χρόνια, οι μεγαλύτερες εισροές νερού σημειώνονται μέσα στον Ιανουάριο, όπως και τον Φεβρουάριο. Οπότε, όπως υπογράμμισε η κα. Οικονομίδου, «υπάρχει ακόμη ελπίδα. Ως Τμήμα, έχουμε τους μηχανισμούς για να καλύψουμε την ύδρευση και το πόσιμο νερό που θα χρειαστεί, ως κάποιο βαθμό».

Σημειώνεται ότι τα αποθέματα στα φράγματά της Κύπρου όταν είναι υπερπλήρεις, μπορούν να καλύψουν μέχρι και δυο χρόνια τις ανάγκες που υπάρχουν. Στην παρούσα φάση όμως, η πληρότητά των φραγμάτων είναι στο 45%, άρα είναι δύσκολο σύμφωνα με την κα. Οικονομίδου, «να θεωρήσουμε ότι αυτό το απόθεμα θα μας φθάσει για τα επόμενα δυο χρόνια, χωρίς να υπάρξει άλλη εισροή και γι’ αυτό τον λόγο αναμένουμε τις ευεργετικές βροχές, οι οποίες θα βοηθήσουν στην πληρότητα των φραγμάτων».

Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται πάντως, είναι εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς η εισροή νερού, αν θα υπάρχουν προβλήματα το επόμενο καλοκαίρι. Όπως ανέφερε η κα. Οικονομίδου, «μέσα από την εμπειρία μας, έχουμε δημιουργήσει κατάλληλους μηχανισμούς για την κατανομή του νερού, κάτω από συνθήκες σπανιότητας, γιατί η λειψυδρία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει διαχρονικά η Κύπρος και έχουμε πάντα ως στόχο την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών για ύδρευση και μέσα από τις μονάδες αφαλάτωσης που έχουμε στην παρούσα φάση σε λειτουργία, μπορούμε να ικανοποιήσουμε τον στόχο αυτό. Οι ανάγκες για την άρδευση των καλλιεργειών θα καλυφθούν στον βαθμό που επιτρέπουν τα αποθέματα στα φράγματα, διατηρώντας πάντα τα ελάχιστα αποθέματα ασφαλείας».

Σημειώνεται ότι εξίσου σημαντικός άξονας της υδατικής πολιτικής για το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι και η διαχείριση της ζήτησης του νερού, καθώς οι ειδικοί θεωρούν ότι τα περιθώρια εξοικονόμησης του νερού είναι αρκετά και γι’ αυτό τον λόγω προτρέπουν το κοινό να διαχειρίζεται το βασικό αγαθό σωστά, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση και της τελευταίας σταγόνας.

Δειτε Επισης

Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Μεγάλη η συνεισφορά του αθλητικού τουρισμού-Ρεκόρ συμμετοχών στο τουρνουά Αγίας Νάπας
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Φλαούνες, πασκιές, κόκκινα αυγά-Τα έθιμα του Πάσχα που αναβιώνουν ξανά
Με εκδηλώσεις και πορείες τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η Κύπρος
Δεν υποχωρεί η σκόνη, βροχές και καταιγίδες στο μενού του καιρού
«Παιδάκι πήρε δώρο ένα παιχνίδι και έτρεχε στον κήπο… Ήταν χαρά και λύπη μαζί»
Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα