Γυρίζουν την πλάτη στα ορεινά, πάνε παραλία όσοι θα εκμεταλλευτούν τις εορτές του Πάσχα

Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε παραλιακά μέτωπα πρόκειται να κατακλύσουν οι Κύπριοι για τις εορτές του Πάσχα, αφού σε συνδυασμό με τον καλοκαιρινό καιρό, η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών πρόκειται να συνδυάσει τις διακοπές με βουτιά στη θάλασσα, γυρίζοντας την πλάτη στα ορεινά θέρετρα, τα οποία μετρούν στα δάκτυλά τους τις κρατήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Παρά το γεγονός ότι το Πάσχα συνηθίζεται να εορτάζεται κυρίως στα χωριά, στα οποία αναβιώνουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και διοργανώνονται παράλληλα διάφορες εκδηλώσεις από τις κοινότητες, το σκηνικό του καιρού, έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και γι’ αυτό τον λόγο σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει φθάσει στα μισά η πληρότητα των ξενοδοχείων που βρίσκονται στα παράλια.

Μιλώντας στον REPORTER ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε ότι, «παρά το γεγονός ότι αρκετοί είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν εκτός Κύπρου, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι θα κάνουν διακοπές εντός Κύπρου. Λόγω και των πολύ καλών καιρικών συνθηκών, την τιμητική τους θα έχουν τα παραλιακά μέτωπα, όπου τα ξενοδοχεία στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα είναι ανοικτά. Οι μέσες πληρότητες βέβαια των ξενοδοχείων δεν είναι ιδιαίτερα ψηλές, αλλά η πληρότητα του διημέρου δηλαδή Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου, θα κυμαίνεται γύρω στο 50%».

Την ίδια ώρα, υπάρχει και η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, αλλά αυτό που διαφαίνεται εξ αρχής σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, είναι πως δεν κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα που ήταν κατά την περσινή χρονιά η κινητικότητα, αλλά είναι πιο κάτω, τουλάχιστον όσο αφορά τον Απρίλιο, αλλά γενικώς φαίνεται να επικρατεί μια ικανοποίηση ανάμεσα στους ξενοδόχους.

Όσο αφορά τις τιμές, αυτό που εξήγησε Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, είναι ότι υπάρχει πλειάδα επιλογών, που αρχίζουν από σαράντα και πενήντα ευρώ το άτομο το βράδυ, αναλόγως του τουριστικού καταλύματος που θα επιλέξει κάποιος, την κατηγορία και την περιοχή. Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους ενδιαφερόμενους που θα προγραμματίσουν διακοπές σε ξενοδοχεία από τον ΠΑΣΥΞΕ, είναι να κάνουν έρευνα αγοράς, προτού προχωρήσουν στις κρατήσεις τους.

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα έντονη είναι η απογοήτευση που επικρατεί ανάμεσα στους πλείστους ξενοδόχους στα ορεινά, οι οποίοι αυτό που έχουν παρατηρήσει μέχρι στιγμής, είναι πως παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα οι κρατήσεις, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν κατά πολύ πιο περισσότερες.

Όπως εξήγησε στον REPORTER ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Ανδρέας Μαντάλας, «είναι αρκετά χαμηλές οι πληρότητες των ξενοδοχείων τη Μεγάλη Εβδομάδα και θεωρούμε ότι μετά από τρία τριήμερα που υπήρξαν τον Μάρτιο, ο κόσμος μαζεύεται και περιορίζεται. Ίσως να αυξηθούν την τελευταία στιγμή οι κρατήσεις, αλλά ακόμη δεν το γνωρίζουμε αυτό».

Τα δυο μεγάλα ξενοδοχεία στα ορεινά, ο κ. Μαντάλας εκτίμα ότι ίσως να γεμίσουν τις μέρες του Πάσχα, ωστόσο, στα υπόλοιπα ξενοδοχεία η πληρότητά τους θα κυμανθεί, κάτω από τη μέση και πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σε 20 και 25%. «Θεωρούμε ότι το Πάσχα είναι στα χωριά που γίνεται για τους Κύπριους, αλλά περιμένουμε να δούμε και τον καιρό, γιατί ίσως να προτιμήσουν τις παραλίες εάν είναι ζέστη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ηχηρό πλήγμα για τους ξενοδόχους στα ορεινά, φαίνεται να αποτελούν και τα Airbnb, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Μαντάλα, έκαναν τεράστια ζημιά στα ορεινά. «Ο κόσμος τα προτιμά περισσότερο πλέον από τα ξενοδοχεία τα Airbnb. Παρά το γεγονός ότι προσφέρουν και ειδικά πακέτα για το Πάσχα τα ξενοδοχεία, βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν τα προτιμά ιδιαίτερα.

Την τιμητική της η Ελλάδα στα ταξίδια

Πέραν από τους Κύπριους που θα προτιμήσουν είτε κάποιο ξενοδοχείο στις παραλίες, ή στο χωριό, υπάρχει και μια μεγάλη μερίδα πολιτών, οι οποίοι θα πάρουν τις βαλίτσες τους και θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, με την πλειοψηφία εξ αυτών να προτιμάει το Πάσχα, λόγω του γεγονότος ότι τιμάται όπως και στην Κύπρο.

Γεγονός, που επιβεβαίωσε στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) Χάρης Παπαχαραλάμπους, o οποίος ανέφερε πως, «υπάρχει έντονη ζήτηση εισιτηρίων από τους Κύπριους ενόψει του Πάσχα. Είναι κάτι που συνηθίζουμε να κάνουμε ως λαός και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψουμε την εκμεταλλευόμαστε. Επειδή παραμένουν κλειστά και τα σχολεία, οι οικογένειες έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν. Οι περισσότεροι από τους ταξιδιώτες θα έχουν προορισμό την Ελλάδα, λόγω του γεγονότος ότι όπως τιμάται το Πάσχα στην Κύπρο, παρομοίως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Όταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο το 1/3 των Κυπρίων που μεταβαίνει στο εξωτερικό είναι για Ελλάδα, το Πάσχα, είναι ακόμη πιο μεγάλο αυτό το ποσοστό και αγγίζει το 50%».

Όσο αφορά τις υπόλοιπες επιλογές των ταξιδιωτών για το Πάσχα, αυτές είναι κυρίως ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν απευθείας πτήσεις. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαπαχαραλάμπους, «η συνδεσιμότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ειδικά όταν είναι ολιγοήμερα ταξίδια».

Εάν είναι φθηνά τα εισιτήρια, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου απάντησε ότι, «εάν αναλογιστούμε τη ζήτηση που υπάρχει, τότε είναι φθηνές οι τιμές των εισιτηρίων και δεν είναι παράλογες. Ο καλύτερος δείκτης για να κρίνεις τις τιμές είναι η ζήτηση που υπάρχει, η οποία ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αλλά και ψηλότερη από την περσινή χρονιά. Ας μην ξεχνάμε βεβαίως, ότι η περσινή χρονιά ήταν χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια των Κυπρίων για το εξωτερικό και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι και φέτος θα κυμανθούμε στα ίδια επίπεδα, εάν όχι και πιο πάνω».

Δειτε Επισης

Στήριξη του αγώνα νοσηλευτών για επαρκή στελέχωση στον ΟΚΥπΥ από Συντεχνίες ΠΕΟ
Επανέρχονται οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ-Ζητούν άμεσες απαντήσεις για τη στελέχωση
Κλήση TfL σε κυπριακή Αρμοστεία για οφειλές τελών κυκλοφοριακής συμφόρησης
«Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι»-Η μαρτυρία επιβάτη από την πτήση-τρόμου
Ακρίβεια, έγκλημα και διαφθορά προκαλούν ανησυχία στους πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας
Κρίσιμος τραυματισμός δεκαπεντάχρονου-Έπεσε από ύψος 16 μέτρων, βρισκόταν στην ταράτσα κτιρίου
Στην τελική ευθεία οι έρευνες της Αστυνομίας για την Μονή Αββακούμ-Εξελίξεις εντός ημερών
Ισόβια στον δολοφόνο της 19χρονης στον Πειραιά-«Είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά και την πυροβόλησα»
Προτεραιότητα για το Υπ. Γεωργίας η ολοκλήρωση διαταγμάτων για NATURA 2000
Βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τον θάνατο της 77χρονης η Αστυνομία-Διερευνάται ανθρωποκτονία