Ανησυχία Στιούαρτ για στρατιωτικοποίηση της νεκρής ζώνης-«Ρεαλισμός ενόψει διορισμού Ειδικής Απεσταλμένης»

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, εξέφρασε την Πέμπτη ανησυχίες για την αύξηση της στρατιωτικοποίησης της νεκρής ζώνης και είπε ότι η έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο αντανακλά αυτές τις ανησυχίες.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κόλιν Στιούαρτ είπε ότι θα ενημερώσει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας για τυχόν νέες εξελίξεις μετά τις 12 Δεκεμβρίου που λήγει η έκθεση, στις 17 Ιανουαρίου που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην Πύλα, ο κ. Στιούαρτ εξέφρασε τις ανησυχίες του «για ζητήματα που απειλούν την ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και ορισμένα ζητήματα που ανατρέπουν το στρατιωτικό στάτους κβο».

Είπε επίσης ότι συζήτησε όλα αυτά τα θέματα τόσο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

«Η κύρια ανησυχία που έχουμε είναι αυτή η αύξηση της στρατιωτικοποίησης κατά μήκος της νεκρής ζώνης, γιατί ο κύριος σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να λυθεί το Κυπριακό», είπε. Πρόσθεσε ότι μόλις διοριστεί η απεσταλμένη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θέλουν να έχει καλές συνθήκες για να μπορεί να προχωρήσει.

Όταν ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, ο κ. Στιούαρτ ανέφερε ότι συζήτησαν πρωτίστως ζητήματα της νεκρής ζώνης και σχετικά θέματα και ότι δεν συζήτησαν το Κυπριακό αυτό καθαυτό. «Δεν έχω δει σημαντικές αλλαγές στις θέσεις των μερών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την καθυστέρηση στον διορισμό της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Στιούαρτ είπε «δεν ξέρω αν αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα συμβεί πολύ σύντομα».

Ανέφερε ακόμα ότι αναμένει άμεσα την ανακοίνωση της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και ότι ανυπομονεί να τη συναντήσει στη Νέα Υόρκη όταν θα βρίσκεται εκεί.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσδοκίες για το 2024 και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

"Ελπίζουμε σε ένα θετικό 2024, όπως γνωρίζετε, το 2024 σηματοδοτεί την 60η επέτειο από την παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο. Είναι μια πολύ θλιβερή επέτειος. Πιστεύουμε ότι το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πολύ καιρό", σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η 60η αυτή επέτειος που σηματοδοτείται στις 4 Μαρτίου, θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση του πόσο σημαντική είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Στιούαρτ συνάντησε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη την Πέμπτη το πρωί και τον Ερσίν Τατάρ χθες, Τετάρτη και τους ενημέρωσε για το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε ότι στη Νέα Υόρκη θα ενημερώσει τις χώρες που συνεισφέρουν στην αστυνομία και στα στρατεύματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 10 Ιανουαρίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 17.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Αναφορές σε Πύλα και Άγ. Δομέτιο στα προσχέδια εκθέσεων Γκουτέρες-«Οι δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες»

Αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμός ενόψει διορισμού Ειδικής Απεσταλμένης

Η Κυβέρνηση δεν μπαίνει σε μια διαδικασία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό βλέποντας το ναυάγιο, αλλά αισιόδοξη, καθώς και επαρκώς και κατάλληλα προετοιμασμένη, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ύστερα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόνιν Στιούαρτ.

Είχε ερωτηθεί πόσο δύσκολη θεωρεί την αποστολή της νέας Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό λόγω και των θέσεων της τουρκικής πλευράς. «Γνωρίζουμε τα ενδεχόμενα, είμαστε ρεαλιστές. Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αξιοποιήσουμε την όποια ευκαιρία, να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρονική συγκυρία αλλά και τον σημαντικό διορισμό, ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι με βάση και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Εξέφρασε την άποψη ότι αν επιδειχθεί η ίδια πολιτική βούληση και από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει πολύ σύντομα.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε ακόμα ότι είναι προγραμματισμένη η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα, ώστε να συζητηθεί η στρατηγική και τα επόμενα βήματα με το διορισμό και να ανταλλάξει απόψεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε στον κ. Στιουαρτ για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της πλευράς μας για εποικοδομητική στάση με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενόψει και του διορισμού της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρουσιαστούν και στις εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα γεγονότα ως έχουν υπό την αντικειμενική τους διάσταση, ώστε να μπορέσουν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά μετέφερε στον κ. Στιούαρτ τη δεδηλωμένη πρόθεση για εποικοδομητική στάση και συνέχιση ανάληψης πρωτοβουλιών και είπε ότι αναμένουν και η άλλη πλευρά να επιδείξει την ίδια εποικοδομητική στάση.

Να διασαφηνιστεί στις εκθέσεις του ΓΓ ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης δεν επιδέχεται διαφοροποίησης

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε ότι αυτό που είναι πασιφανές και έχει απασχολήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά τα επεισόδια στην Πύλα, είναι να διασφαλιστεί και να αποσαφηνιστεί ότι το καθεστώς της νεκρής ζώνης δεν επιδέχεται καμίας διαφοροποίησης, με βάση και τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι είναι σημαντική και η προσήλωση στη συμφωνημένη λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης μετά από ένα παρατεταμένο τέλμα στο Κυπριακό και ο διορισμός απεσταλμένου θα πρέπει να σημάνει μια περίοδο στην οποία θα μπορούν να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τα σημεία της Έκθεσης στα οποία η Κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει βελτίωση στην αποτύπωση, ειδικά για θέματα νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι εν αναμονή και του τελικού κειμένου, η Κυβέρνηση επιθυμεί να παρουσιάζονται με αντικειμενικότητα τα γεγονότα και τα δεδομένα ως έχουν στη νεκρή ζώνη.

«Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία σεβόμαστε το καθεστώς της νεκρής ζώνης και όχι μόνο το σεβόμαστε, αλλά και μπροστά σε μια κρίση όταν το κατοχικό καθεστώς, επιχείρησε να αμφισβητήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης στην Πύλα, εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλία για να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε να υλοποιεί τη συναντίληψη στην Πύλα γιατί θεώρησε ότι θα ήταν πολύ ωφέλιμη και για τις δύο κοινότητες.

«Αυτό αναμένουμε να αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΓΓ», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη για το αν θα προβούν σε ξήλωμα της κάμερας στο σπίτι που τοποθετήθηκε στον Άγιο Δομέτιο, απάντησε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι αναμένει από την ειρηνευτική δύναμη να αποκαταστήσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης ως είχε και στον Άγιο Δομέτιο και να συνεχιστούν και οι προσπάθειες για υλοποίηση της συναντίληψης στην Πύλα.

Πρόσθεσε ότι η ειρηνευτική δύναμη έχει την υποχρέωση, σύμφωνα και με τους όρους εντολής της, να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και επαναφέρει την κατάσταση ως είχε πριν από τα επεισόδια στον Άγιο Δομέτιο.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα