Αναφορές σε Πύλα και Άγ. Δομέτιο στα προσχέδια εκθέσεων Γκουτέρες-«Οι δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες»

Τη δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες στο Κυπριακό και την απογοήτευσή του για τη μη ύπαρξη προόδου όσον αφορά την επανέναρξη του διαλόγου, εκφράζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο ανεπίσημο προσχέδιο της έκθεσης Καλών Υπηρεσιών του, καλώντας παράλληλα τις δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. 

Όπως ανέφεραν πηγές στο ΚΥΠΕ, στα ανεπίσημα έως τώρα προσχέδια των δύο εκθέσεων παρατηρείται μια προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να τηρήσει ίσες αποστάσεις για να μην προκαλέσει την τουρκική πλευρά ενόψει και του διορισμού του απεσταλμένου, αν και σε καμία από τις εκθέσεις δεν αναφέρεται ο διορισμός.

Πρόσθεσαν ότι γίνεται μια αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων για τις παραβιάσεις στον Άγιο Δομέτιο, οι οποίες περιγράφονται ως «προωθητικές κινήσεις» μέσα στην νεκρή ζώνη.

Επίσης γίνεται αναφορά στα γεγονότα στην Πύλα τα οποία και θεωρούνται ως σημαντικές εξελίξεις καθώς μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική διαδικασία και οι δύο πλευρές καλούνται να συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα, να τα εφαρμόσουν και να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την ειρηνευτική δύναμη για να διατηρηθεί η ηρεμία στη νεκρή ζώνη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι αυτά τα γεγονότα είχαν επιπτώσεις και στις συναντήσεις που γίνονται με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών για διάφορα θέματα.

Για την προοπτική του διαλόγου στην έκθεση των Καλών Υπηρεσιών, ο ΓΓ επαναλαμβάνει την δέσμευση του να συνεχίσει τις προσπάθειες του ενώ εκφράζει την απογοήτευση του για την μη ύπαρξη προόδου όσον αφορά στην επανέναρξη του διαλόγου και καλεί τις δύο πλευρές να μην χάσουν άλλες ευκαιρίες.

Στην έκθεση, γίνεται ακόμα αναφορά στην επαναπροσέγγιση Ελλάδας Τουρκίας και ότι αυτό ίσως να έχει θετικές επιπτώσεις στο κυπριακό ζήτημα. 

Δειτε Επισης

Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική