Παραστατική η Καραγιάννη δείχνοντας στραγγαλισμό του Θανάση-Κάρφωσε Αγαπητό για τεκμήρια στο... πορτμπαγκάζ

Ένα επιστημονικό debate, ανάμεσα σε δύο παθολογοανατόμους, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους σε σχέση με τα συμπεράσματα που έβγαλαν από την εξέταση του υοειδές οστού του Θανάση Νικολάου το 2021, μετά την εκταφή της σορού του άτυχου Εθνοφρουρού, διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Σε μια πολύωρη διαδικασία, γεμάτη εντάσεις, αντεγκλήσεις και υψηλούς τόνους, δύο παθολογοανατόμοι από την Ελλάδα, ο Δρ. Εμμανουήλ Αγαπητός την Πέμπτη και η Δρ. Δήμητρα Καραγιάννη την Παρασκευή, κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους, σε σχέση με τα ευρήματα των μικροσκοπικών και μακροσκοπικών ερευνών που διεξήγαγαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καραγιάννη στη θανατική ανάκριση για Θανάση: Καταλήγω περίτρανα πως ο θάνατός του επήλθε από στραγγαλισμό

Ωστόσο, όπως και σε όλα τα προηγούμενα στάδια διερεύνησης της τραγικής υπόθεσης του Θανάση Νικολάου, έτσι και σε αυτό, δεν έλειψαν οι καταγγελίες για αποφάσεις, συμπεριφορές και ενέργειες, που μόλυναν την διαδικασία εξέτασης του υοειδές οστού και δημιουργούν αμφιβολίες, με την Δήμητρα. Καραγιάννη, ιατρό παθολογοανατόμο και πραγματογνώμονα της Εισαγγελίας Αθηνών, να καταγγέλλει πως ο συνάδελφος της, Εμμανουήλ Αγαπητός, ο οποίος πλέον είναι συνταξιούχος, προέβη σε παράνομες ενέργειες, αφού πρώτα την απέκλεισε από τη διαδικασία μελέτης του υοειδούς οστού, παραβιάζοντας το διάταγμα του Δικαστηρίου Λεμεσού, ενώ στη συνέχεια, δεν έστειλε πίσω στην Κύπρο και τα 325 πλακίδια που εξετάστηκαν στην Αθήνα, αλλά μόνο τα 313.

Η Δήμητρα Καραγιάννη, η οποία εξήγησε στο Δικαστήριο τη διαδικασία που τελικά ακολουθήθηκε και εξέτασε η ίδια τα πλακίδια ιστών του Θανάση Νικολάου, όπου εντόπισε έλλειμμα στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού, δήλωσε εμφατικά στο Δικαστήριο πως «κατέληξε περίτρανα» στο συμπέρασμα πως «ο θάνατος του Θανάση Νικολάου επήλθε από στραγγαλισμό».

Μάλιστα, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις των δικηγόρων της οικογένειας, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, εξήγησε πως το έλλειμμα στο υοειδές οστό, ήταν εμφανές στα 12 από τα 325 πλακίδια που της επιτράπηκε με καθυστέρηση από τον κ. Αγαπητό να εξετάσει. Λαμβάνοντας τον λόγο η εκ των δικηγόρων της οικογένειας, Αθηνά Δήμα, κάνοντας τον υπολογισμό, 325 πλακίδια που ελέγχθηκαν στην Αθήνα, πλην τα δώδεκα που εντοπιζόταν το έλλειμμα, συνεπώς απομένουν 313. Όσα δηλαδή, όπως υπέδειξε, έστειλε πίσω στην Κύπρο ο Εμμανουήλ Αγαπητός, με την υπεράσπιση της οικογένειας να διερωτάται, εάν οι αριθμοί είναι τυχαίοι κι αν κρύβεται κάτι πίσω από την μη αποστολή και των 325 πλακιδίων εξ αρχής.

Το γεγονός πως δεν στάλθηκαν πίσω στην Κύπρο όλα τα πλακίδια, κατήγγειλε η κα. Καραγιάννη, η οποία εξιστόρησε τι ακολούθησε, όταν τελικά ο δρ. Αγαπητός, της έδωσε 37 πλακίδια, τα οποία είχε στο πορτμπαγκάζ του ιδιωτικού του οχήματος για ασφάλεια, εξηγώντας μάλιστα, πως επρόκειτο για 37 κενά πλακίδια, χωρίς ιστό, σε αντίθεση με τα 325 που είχε εξετάσει και που όλα διέθεταν ιστό. Μάλιστα, ερωτηθείσα για τις συνθήκες που κρατούνται τα πλακίδια, υπέδειξε πως είναι παράνομο να μεταφέρει οποιοσδήποτε τέτοια τεκμήρια, έξω από τους χώρους των εργαστηρίων, όπου συνήθως κρατούνται στο αρχείο για δέκα χρόνια.

Ούτε αποσύνθεση, ούτε εκ γενετής ανωμαλία

Η κα. Καραγιάννη παραχώρησε ενώπιον του Δικαστηρίου, μια ιδιαίτερα παραστατική μαρτυρία, προσκομίζοντας μια σειρά από αντικείμενα που κατατέθηκαν ως τεκμήρια για να εξηγήσει στη θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, πως η ίδια κατέληξε στο συμπέρασμα πως πρόκειται για στραγγαλισμό του Θανάση Νικολάου.

Μεταξύ άλλων προσκόμισε στο Δικαστήριο συγκεκριμένη βιβλιογραφία, όπου εξήγησε γιατί το έλλειμμα στο υοειδές οστό, δεν ήταν ούτε προϊόν αποσύνθεσης λόγω του χρόνου που μεσολάβησε από την ταφή μέχρι την εκταφή το 2021, ούτε εκ γενετής ανωμαλία, όπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Εμμανουήλ Αγαπητός.

Σε αυτό το πλαίσιο, πήρε ένα κλαδάκι και το έσπασε για να εξηγήσει τι σημαίνει «ανώμαλη επιφάνεια». Όπως εξήγησε η δρ. Καραγιάννη, «όταν το υοειδές οστό παρουσιάζει έλλειμμα εκ γενετής έχει ομαλή επιφάνεια, ενώ αν προκύψει σπάσιμο του υοειδούς οστού, μετά θάνατον, τότε η επιφάνεια είναι ομαλή, όπως για παράδειγμα είναι ένα αγγούρι όταν το κόβουμε με μαχαίρι». Με αυτό τον τρόπο αντέκρουσε τα ενδεχόμενα, που 24 ώρες νωρίτερα, στην ίδια αίθουσα, άφηνε ανοικτά ο Δρ. Εμμανουήλ Αγαπητός.

«Όταν όμως έχει ανώμαλη παρυφή, στο σημείο που παρουσιάζεται το έλλειμμα, όπως ήταν αυτό του Θανάση Νικολάου, τότε αυτό είναι λόγω της πίεσης που ασκήθηκε. Αν ήταν εκ γενετής ανωμαλία, θα είχε ομαλή επιφάνεια. Εδώ υπάρχει ανώμαλη παρυφή, κάτι που υποδεικνύει πίεση και κάκωση. Οι ανωμαλίες παρυφές σε οστά δημιουργούνται κατά την άσκηση πίεσης ή βίας. Δεν σπάει ομαλά. Σπάει με ανώμαλες παρυφές. Το υοειδές του θανόντα είναι κλασσική περίπτωση κάκωσης. Είναι ρουτίνα για κάποιον που το εχουν ξανακανει», ανέφερε η δρ. Καραγιάννη, η οποία μάλιστα έφερε μαζί της ένα κλαδάκι το οποίο έσπασε στη μέση για να καταδείξει πώς δημιουργούνται οι ανώμαλες παρυφές, το οποίο μάλιστα, κατατέθηκε ως τεκμήριο στο Δικαστήριο.

Η κοκκία αιμοσιδηρίνη

Επιπλέον μετά από σχετική άδεια, μετέφερε μαζί της από την Αθήνα, ένα ανθρώπινο υοειδές οστό, έτσι ώστε για να καταδείξει στο Δικαστήριο, τα οστάρια από τα οποία αποτελείται, ενώ εξήγησε πως αυτό που υποστήριξε ο Δρ. Αγαπητός, ότι δηλαδή δεν εντοπίστηκε η ουσία κοκκία αιμοσιδηρίνη η οποία σχηματίζεται μετά από αιμορραγική θλάση (κάκωση), νοούμενου ότι ακόμη το άτομο είναι ζωντανό για 24 ώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Δρ. Αγαπητός, ισχυρίστηκε πως ελλείψει ιστοπαθολογικών ευρημάτων, δεν μπορεί να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα εάν το μικρό οστικό έλλειμμα στο υοειδές οστό έγινε εν ζωή ή μεταθανάτια.

Η δρ. Καραγιάννη, εξήγησε στην θανατική ανακρίτρια πως στη βάση των δεδομένων της συγκεκριμένης υπόθεσης, η εξέταση για εντοπισμό κοκκίων αιμοσιδηρίνης, στην οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο Δρ. Αγαπητός, ήταν ανούσια και ανώφελη. Όπως εξήγησε, τα κοκκία είναι ερυθρά κύτταρα του αίματος που έχουν πεθάνει. Είναι δηλαδή υπολείμματα όταν ο άνθρωπος έχει πεθάνει.

«Όταν ο κ. Αγαπητός μου είπε πως θα κάνει χρώση κυανίου του Βερολίνου (σ.σ. ειδική επιστημονική εξέταση) , το θεώρησα περίεργο γιατί με 17 χρόνια είναι αδύνατο να εντοπιστούν. Δεύτερον διάβασα τον φάκελο και είδα πως από τον εντοπισμό της σορού κάτω από τη γέφυρα της Άλασσας, μέχρι τη νεκροψία και την κηδεία, δεν ξεπέρασαν 24 ώρες, χρόνος που είναι απαραίτητος για να εμποτιστεί το υοειδές οστό με ερυθρά αιμοσφαίρια που στη συνέχεια θα γίνουν κοκκία αιμοσιδηρίνης».

Το υοειδές οστό στάλθηκε στην Αθηνά λόγω του ελλείμματος στο αριστερό κέρας. Δεν μας ζητήθηκε να απαντήσουμε για τα κοκκια αιμοσιδηρινης», κατέληξε για το συγκεκριμένο θέμα η Δήμητρα Καραγιάννη.

Τα θλαστικά τραύματα στη γλώσσα

Κατά την εξέταση του από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένια Ξενοφώντος, ρώτησε τον Δρ. Εμμανουήλ Αγαπητό, αν θα μπορούσε το κάταγμα στο υοειδές οστό, να προέλθει, λόγω πτώσης εξ ύψους, με τον ίδιο να ρωτά, αν υπήρχε κάποια θλάση σε κάποια όμορα σημεία. Στη συνέχεια του υποδείχθηκαν φωτογραφίες, οι οποίες λήφθηκαν από τη νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, στις οποίες διαπίστωσε αιμορραγικές διηθήσεις προκληθείσες από μικρή κάκωση. Ο Δρ. Αγαπητός, εξήγησε πως, στην ιατρική υπάρχουν αλλοιώσεις εξ αντιτυπίας. Δηλαδή μικρές βλάβες που έγιναν στη γλώσσα, που συνδέονται με τη βλάβη στο κέρας του υοειδούς οστού. «Είναι πιθανό», είπε, «χωρίς όμως μετά βεβαιότητάς να το υποστηρίξω», απάντησε στο ερώτημα της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα.

24 ώρες μετά, κληθείσα να σχολιάσει την εν λόγω απάντηση Αγαπητού, η Δήμητρα Καραγιάννη, έδωσε μια άλλη ερμηνεία, αφού όπως εξήγησε, κάθε θύμα στραγγαλισμού, σφίγγει τα δόντια για να αντιρροπήσει την πίεση που νιώθει στην τραχηλική, χώρα, άρα οι αιμορραγικές διηθήσεις στη γλώσσα, ήταν αποτέλεσμα, που προήλθε από τα δόντια του Θανάση Νικολάου

Αδυναμία αντεξέτασης και… νέα καθυστέρηση

Η θανατική ανάκριση του Θανάση Νικολάου, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν προγραμματισμένο από τη θανατική ανακρίτρια να ολοκληρωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο η προσπάθεια του Γενικού Εισαγγελέα, μέσω της εκπροσώπου του Ξένιας Ξενοφώντος, να παρουσιάσει ενώπιον του Δικαστηρίου νέες μαρτυρίες, είτε από τον Δρ. Μαρνερίδη, είτε με τη νέα ιατροδικαστική έκθεση του Πανίκου Σταυριανού, προκάλεσε ανατροπές, καθυστερήσεις και ανάγκη για έκδοση από το Δικαστήριο Ενδιάμεσων αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η όλη διαδικασία συνεχίζεται τον νέο χρόνο. Ωστόσο στην τελευταία ακροαματική διαδικασία, παρουσιάστηκε μια νέα ανατροπή, αφού η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, αιτήθηκε να διεξαχθεί η αντεξέταση της μάρτυρος, Δήμητρας Καραγιάννης σε νέα ημερομηνία, αφού όπως είπε, αυτή θα είναι πολύωρη, πέραν των έξι ωρών και χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί και να συμβουλευτεί τους συμβούλους της.

Το αίτημα της κας. Ξενοφώντος, προκάλεσε νέες εντάσεις ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού τόσο η κα. Καραγιάννη, όσο και οι δύο δικηγόροι της οικογένειας, Λητώ Καριόλου και Αθηνά Δήμα, έρχονται στην Κύπρο από το εξωτερικό, με την πρώτη να δηλώνει αδυναμία να βρίσκεται τη Δευτέρα στην Κύπρο, λόγω της ανάγκης παρουσίας της σε Δικαστήριο της Κρήτης, για άλλη υπόθεση. Παράλληλα, οι δικηγόροι της οικογένειας, θέλησαν να σχολιάσουν και το ζήτημα της ισότητας όπλων, αφού η δικηγόρος της Εισαγγελίας ζήτησε ένα μήνα για να ετοιμαστεί για την αντεξέταση, ενώ οι ίδιες αντεξέτασαν τον μάρτυρα της Δημοκρατίας, τον κ. Αγαπητό, δέκα λεπτά μετά την μαρτυρία του.

Η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου υπέβαλε στην Ξένια Ξενοφώντος πως, «ξέραμε πως θα ερχόντουσαν δύο εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και σας ερώτησα αν μας αρκούν δύο ημέρες και μου είπατε και οι δύο πλευρές ναι. Χθες κα. Ξενοφώντος, ξέρετε πόση ώρα κάνατε κυρίως εξέταση στον κ. Αγαπητό; Μόνο για το βιογραφικό του αναλώσαμε 40 λεπτά. Δεν θα σχολιάσω την πορεία που πήρε αυτή η θανατική ανάκριση και στο πώς διεξάγονται όλες οι φυσιολογικές θανατικές ανακρίσεις».

Μετά από δύο διακοπές κι αφού ήταν αδύνατο να βρεθεί ημερομηνία που να επιτρέπει στην Δήμητρα Καραγιάννη να βρίσκεται στην Κύπρο, λόγω του βαρυφορτωμένου προγράμματος της, η Δικαστής, υπέδειξε πως, «βρισκόμαστε στο μέσο μιας ζωντανής διαδικασίας. Κάποτε συμβαίνουν ανατροπές. Ομολογουμένως σε αυτή την περίπτωση είχα ζητήσει από τις δύο πλευρές να μου πουν πότε θα μπορούσαν να έρθουν οι πραγματογνώμονες στην Κύπρο για να δώσουν μαρτυρία. Ρώτησα πάρα πολλές φορές από την αρχή που ξεκίνησε αυτή η υπόθεση. Η απάντηση που λάμβανα ήταν πως δύο μέρες είναι αρκετές και για αυτό ορίσαμε την υπόθεση δύο συνεχιζόμενες μέρες για να δοθεί η μαρτυρία. Όφειλαν όλες οι πλευρές να είχαν ιατροδικαστές ή εμπειρογνώμονες άλλης ειδικότητας κοντά τους, για σκοπούς υποβοήθησης του έργου τους. Δεν συνέβηκε αυτό από τη Δημοκρατία. Αντιλαμβάνομαι το αίτημα που γίνεται από την κα. Ξενοφώντος και προφανώς χρειάζεται τη συμπαράσταση κάποιου εμπειρογνώμονα. Οφείλατε να έχετε κάποιο δίπλα σας», είπε στην κα. Ξενοφώντος η θανατική ανακρίτρια, ενώ της υπενθύμισε πως, «μας είχατε πει ότι ο κ. Μαρνερίδης σας βοήθησε ετοιμάζοντας ιατροδικαστική έκθεση. Σήμερα μας είπατε ότι ο κ. Αγαπητός δεν ήρθε για λόγους υγείας. Είναι με μεγάλη μου λύπη που θα αναγκαστώ να δώσω μια νέα ημερομηνία», είπε η θανατική ανακρίτρια.

Μάλιστα σε άλλη παρέμβαση της η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, σχολίασε την αναφορά της εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα, Ξένιας Ξενοφώντος, ότι η αντεξέταση της Δήμητρας Καραγιάννη, θα διαρκέσει έξι ώρες. «Θα θεωρήσω ότι η αναφορά σας για έξι ώρες αντεξέτασης, δεν θα είναι τόσες, έχοντας υπόψη πως έχετε ένα μήνα να προετοιμαστείτε. Να επικεντρωθείτε σε σημεία που αφορούν ουσιώδη ζητήματα στην παρούσα διαδικασία», είπε η θανατική ανακρίτρια, με την κα. Ξενοφώντος να συμωνεί.

Σημειώνεται πως με βάση το αρχικό πρόγραμμα, η θανατική ανάκριση θα συνεχιζόταν τη Δευτέρα με την κατάθεση του Σάββα Μάτσα, ο οποίος ήταν εκ των συντακτών της έκθεσης που ετοιμάσθηκε, κατόπιν διορισμού του από τον Γενικό Εισαγγελέα και που κατέληγε στο συμπέρασμα πως ο θάνατος του Θανάση Νικολάου, επήλθε από εγκληματική ενέργεια, ενώ καταλόγισε ποινικές ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα.

Μετά την ανατροπή του προγράμματος, η θανατική ανάκριση θα συνεχισθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με την αντεξέταση της Δήμητρας Καραγιάννη.

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία