Το πολιτικό καρέ και η μπάλα των ευθυνών

Μπορεί η πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων αλλά και γενικότερα η κοινή γνώμη να επικεντρώνεται στο τι έγινε και τι δεν έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Στάδιο ΆλφαΜέγα της Λεμεσού, μπορεί η ΚΟΠ να επικεντρώνεται σήμερα στο τι μέλλει γενέσθαι με το δύσμοιρο κυπριακό ποδόσφαιρο, μπορεί οι διοικήσεις των ομάδων να επιδίδονται με το γάντι σε ένα blame game για το ποιος μπήκε και ποιος βγήκε από το γήπεδο, ωστόσο από όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες 24 ώρες προκύπτουν σοβαρές πολιτικές διαστάσεις που αγγίζουν τον Αρχηγό Αστυνομίας, τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπεύθυνος για την πολιτική προέκταση, είναι ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος μόλις λίγα λεπτά μετά από τα όσα εκτυλίχθηκαν με την είσοδο των οπαδών της ΑΕΛ, που έριξαν φωτοβολίδες στην κερκίδα που βρίσκονταν οικογένειες, ορθώς θορυβημένος με όσα είδε, έσπευσε να προβεί σε δηλώσεις λέγοντας πως έκανε «σύσταση» στον πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα και έδωσε «συγκεκριμένη οδηγία» στον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη. Οδηγία, που όπως διαφάνηκε μέσα από τις δηλώσεις, ήταν αν η Αστυνομία δεν εγγυάται την ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα, αυτός να μην αρχίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ακούμε από το πρωί δικαιολογίες, ούτε κάρτα φιλάθλου ούτε εξαγγελίες αντιμετωπίζουν τη βία»

Ωστόσο ακόμα κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέφευγε να δώσει την πολιτική διάσταση στην απόφαση για μη έναρξη του αγώνα, την ίδια ώρα στα αποδυτήρια του Σταδίου ΆλφαΜέγα, ο υπεύθυνος αξιωματικός της Αστυνομίας, Γιάννης Σωτηριάδης, εξηγούσε στους παράγοντες, που με το δίκαιο τους είχαν απορίες, από τη στιγμή που την προηγούμενη μισή ώρα τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, πως η απόφαση για μη διεξαγωγή είναι πολιτική.

Η ευθύνη δηλαδή για την απόφαση μη διεξαγωγής, μετατοπίστηκε από τον ίδιο τον υπεύθυνο αξιωματικό της Αστυνομίας στην Κυβέρνηση. Αυτό βέβαια που παρέλειψε να ξεκαθαρίσει στους παράγοντες των ομάδων ο εν λόγω αξιωματικός, είναι πως ο υπουργός δεν του έδωσε οδηγία αλλά τον ρώτησε αν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής του αγώνα, αφού προτεραιότητα ήταν οι ασφάλεια των φιλάθλων. Ο κ. Σωτηριάδης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, από πλευράς Κυβέρνησης, επικοινωνούσε απευθείας με τον υπουργό Δικαιοσύνης, στον οποίο δήλωσε πως από τη στιγμή που έχει μαινόμενους 800 οργανωμένους και η δύναμη της Αστυνομίας είναι μόλις 300 άτομα, δεν μπορεί να εγγυηθεί. Έτσι λήφθηκε η απόφαση για μη διεξαγωγή του αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωτιές στα αποδυτήρια με την πάσα Αστυνομίας στην πολιτική ηγεσία για αναβολή-Ξεκαθαρίζει το Προεδρικό

Αναγκάστηκε να βγει μπροστά και εκτέθηκε

Από τον απόηχο της απόφασης και όσων ακολούθησαν προκύπτει και κάτι άλλο. Σε σύγκριση με την επικοινωνιακή διαχείριση ανάλογων καταστάσεων, επί των ημερών της παρούσας Κυβέρνησης, όπου την ευθύνη για την «υπερασπιστική γραμμή της Αστυνομίας», αναλάμβαναν τα ίδια τα μέλη της Κυβέρνησης, είτε σε επίπεδο υπουργού Δικαιοσύνης, είτε κυβερνητικού εκπροσώπου, όπως έγινε στην περίπτωση των επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό, αυτή τη φορά και για πρώτη φορά, υποχρεώθηκε να βγει μπροστά ο ίδιος ο Αρχηγός.

Και λέμε υποχρεώθηκε, διότι σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιογραφική διάσκεψη του Στέλιου Παπαθεοδώρου, έγινε καθ΄ υπόδειξιν του αρμόδιου υπουργού, προκειμένου να αναφέρει ο ίδιος τη θέση της Αστυνομίας. Εκεί ο Αρχηγός, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σε σχέση με τις ευθύνες του ιδίου και των αξιωματικών του, απορρόφησε τα πυρά από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ως ένα βαθμό εξέθεσαν και τον ίδιο αλλά και το Σώμα. Ο κ. Παπαθεοδώρου, με λίγα λόγια, ανέφερε πως δεν έχει οποιαδήποτε ευθύνη η Αστυνομία, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της, είπε ότι έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι και δεν θεωρεί ότι του αναλογούν ευθύνες.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, από τα όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις του Αρχηγού, ήταν η αναφορά του, ότι πιθανών οι φωτοβολίδες να πέρασαν στις κερκίδες, με ευθύνη παραγόντων της ΑΕΛ. Με απλά λόγια, ο Στέλιος Παπαθεοδώρου κατηγόρησε τους παράγοντες της ΑΕΛ, ότι υπέπεσαν σε ποινικό αδίκημα. Όταν όμως ένας οποιοσδήποτε άλλος πολίτης, προχωρεί σε μια δημόσια καταγγελία, η Αστυνομία και ο ίδιος ο Αρχηγός, τον καλούν να προσκομίσει στοιχεία για να διερευνηθεί η καταγγελία του. Στην προκειμένη, ο ίδιος ο Αρχηγός, έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα, χωρίς σε καμία περίπτωση να προσκομίζει το παραμικρό στοιχείο.

Αντιθέτως, βρέθηκε και εκτεθειμένος, αφού όταν ρωτήθηκε εάν έγινε εκ των προτέρων έλεγχος στους παράγοντες των ομάδων, στους οποίους εκ των υστέρων καταλογίζει ευθύνες, ανέφερε πως έγιναν έρευνες στις καντίνες και στο ΣΥΦΑΕΛ. Όταν ρωτήθηκε ξανά εάν έγιναν όμως έρευνες στους παράγοντες, αυτός απάντησε αρνητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκρίθηκε η αλητεία, αποκλείστηκε η Αστυνομία...

Το συμπέρασμα

Με απλά λόγια, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δέκα λεπτά μετά τη διακοπή, επιχείρησε να πάρει πάνω του την απόφαση, στην πορεία, όπως έγινε αντιληπτό, το μέγεθος των αντιδράσεων, αφού μεσολάβησαν και οι ανακοινώσεις των ομάδων, αλλά και η παραδοχή πως τη δεδομένη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση, η κατάσταση ήταν πέρα για πέρα ήρεμη στο γήπεδο, η ευθύνη μετακυλίθηκε στην Αστυνομία.

Μια ευθύνη που ενδεχομένως να επιχείρησε να αποσείσει από την Αστυνομία ο Γιάννης Σωτηριάδης στα αποδυτήρια του γηπέδου, αφού ενημέρωσε τους παράγοντες, πως πρόκειται για πολιτική απόφαση. Τελικά, ο Αρχηγός υποχρεώθηκε να βγει μπροστά και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κυρίως σε σχέση με τις επαναλαμβανόμενες επιχειρησιακές αδυναμίες του Σώματος που προΐσταται για μια τριετία, χωρίς όμως επιτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια»-Όποτε θέλουν, όπως θέλουν και όπου θέλουν...

Αδειάζει η κλεψύδρα;

Ευρύτερα, άλλωστε η Αστυνομία δεν έχει να επιδείξει καμία επιτυχία το τελευταίο διάστημα. Αντιθέτως, σέρνεται πίσω από το οργανωμένο έγκλημα που δρα ανενόχλητο, με την Κυβέρνηση να ψάχνει και εκεί την άκρη του νήματος, ταλαιπωρείται από τις διάφορες υποθέσεις διαφθοράς ή αμέλειας των μελών της, βρίσκεται στο επίκεντρο για το γεγονός ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής. .

Η κατάσταση, πλέον, είναι γνωστή σε όλους και δεν φαίνεται τη δεδομένη στιγμή, να υπάρχει φως στο τούνελ. Ο Αρχηγός, πάντως, ερωτηθείς, εάν σκέφτεται να παραιτηθεί, απάντησε πως είναι εδώ για να διορθώσει τα προβλήματα. Τα προβλήματα, όμως, αντί να λύνονται αυξάνονται και πλέον η ευθύνη, καλώς ή κακώς, μετατοπίζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δεν παραιτείται ο Αρχηγός παρά τις επικρίσεις-Μοιράζει τις ευθύνες, τα ρίχνει στους παράγοντες

Δειτε Επισης

Αυτοί οι δύο αναζητουνται για τα επεισόδια στο Κίτι
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...
Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Κάιρο-Αργοσβήνουν οι ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Έφοδος της Ισραηλινής Αστυνομίας στα γραφεία του Al Jazeera
Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο