Φωτιές στα αποδυτήρια με την πάσα Αστυνομίας στην πολιτική ηγεσία για αναβολή-Ξεκαθαρίζει το Προεδρικό
15:00 - 25 Ιανουαρίου 2024
Μεγάλη συζήτηση ως προς την πολιτική παρέμβαση, έχει αναπτυχθεί μετά την απόφαση για αναβολή του ντέρμπι μεταξύ Απόλλωνα και ΑΕΛ, αφού παρά τους «εξονυχιστικούς ελέγχους», όπως είχε ανακοινώσει η Αστυνομία στα πλαίσια των μέτρων για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, εντός αγωνιστικού χώρου πέρασε μεγάλος αριθμός φωτοβολίδων και κροτίδων, ενώ οπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο, αφήνοντας πίσω τους εικόνες ντροπής.
Οι πολιτικές προεκτάσεις του θέματος, δόθηκαν αρχικά από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος λίγα λεπτά μετά την αναβολή του παιχνιδιού, προέβη σε δηλώσεις, λέγοντας πως επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΟΠ, στον οποίο προέβη σε μια «σύσταση», ενώ έδωσε «συγκεκριμένη οδηγία» στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Με βάση της δήλωση του Προέδρου, αρκετοί θεώρησαν πως το παιχνίδι αναβλήθηκε λόγω πολιτικής παρέμβασης, ενώ στην εξίσωση, σύμφωνα με τους παράγοντες των ομάδων, προστέθηκε η ενημέρωση που έλαβαν από τον αξιωματικό που ήταν υπεύθυνος, Ιωάννης Σωτηριάδης, ο οποίος τους ενημέρωσε πως η απόφαση είναι πολιτική, αν και αυτό που ανακοινώθηκε, είναι πως ο λόγος μη έναρξης του παιχνιδιού, είναι λόγω του ότι η Αστυνομία δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια.
Σε ανακοίνωση του, ο νομικός σύμβουλους και μέλους του Δ.Σ της εταιρείας του Απόλλωνα, ανέφερε πως «υπάρχει η οπτικοακουστική καταγραφή τους που μιλά από μόνη της και ο σχολιασμός μπορεί να ρίξει λάδι στη φωτιά», ενώ υπέδειξε πως «ενημερώθηκε ο διαιτητής ότι λήφθηκε πολιτική απόφαση όπως μας ειπώθηκε». Από την πλευρά της η ΑΕΛ, σε ανακοίνωση της ανέφερε πως «ο υπεύθυνος αξιωματικός του αγώνα κ. Ιωάννης Σωτηριάδης, ανακοίνωσε στη παρουσία των Πρόεδρων των δυο ομάδων και ενώπιον πέραν των δέκα ατόμων και των διαιτητών στα αποδυτήρια ότι η απόφαση για τη μη έναρξη του αγώνα είναι ΠΟΛΙΤΙΚΗ όπως χαρακτηριστικά ανάφερε και άφησε ΞΕΚΑΘΑΡΑ να νοηθεί ότι την απόφαση την πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκρίθηκε η αλητεία, αποκλείστηκε η Αστυνομία...
Διαφορετικά γεγονότα από Προεδρικό
Από την άλλη, το Προεδρικό δίνει διαφορετική ερμηνεία των δηλώσεων του Νίκου Χριστοδουλίδη και τονίζει πως η αναβολή του παιχνιδιού δεν ήταν λόγω πολιτικής παρέμβασης, αλλά η οδηγία ήταν η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και ειδικότερα των παιδιών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, όταν είδε τις εικόνες και την ρίψη φωτοβολίδων στις κερκίδες, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και παιδιά να κλαίνε, επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, τονίζοντας ότι προέρχει η ασφάλεια και δίνοντας του οδηγία να κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Υπουργός φαίνεται, ακολούθως, να επικοινώνησε με τον υπεύθυνο, για να απαντήσει ξεκάθαρα εάν μπορεί να εγγυηθεί η Αστυνομία την ασφάλεια, σε διαφορετική περίπτωση να μην διεξαχθεί ο αγώνας προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν οι χιλιάδες φίλαθλοι εξαιτίας των χούλιγκανς.
Ακολούθως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μάριος Χαρτισώτης, επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αξιωματικό, Ιωάννη Σωτηριάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε πως οι οπαδοί που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα επεισόδια ανέρχονται στους 800 ενώ οι αστυνομικοί είναι 300 και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν την κατάσταση. Εξού και ακολούθως τον ενημέρωσε πως δεν μπορεί η Αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια, με τον υπουργό Δικαιοσύνης να τον καλεί να ενημερώσει σχετικά τον διαιτητή.
Σε ό,τι αφορά την σύσταση στον πρόεδρο της ΚΟΠ, αυτό που αναφέρεται από πλευράς Προεδρικού, είναι πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης του ανέφερε πως η θέση του είναι να αναβληθεί ο αγώνας, σε περίπτωση που η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του παιχνιδιού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια»-Όποτε θέλουν, όπως θέλουν και όπου θέλουν...
Στον διαιτητή ο τελικός λόγος λέει ο Αρχηγός
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, κλήθηκε να βγει μπροστά και να δώσει απαντήσεις για την Αστυνομία, ερωτηθείς εάν η απόφαση για μη έναρξη του αγώνα ήταν πολιτική ή της Αστυνομίας, ανέφερε ότι «η απόφαση ήταν του διαιτητή», ο οποίος, όπως είπε, είναι «απόλυτος άρχων» με την Αστυνομία να εισηγείται απλώς την μη διεξαγωγή του αγώνα. Εμείς εκφέρουμε άποψη ως Αστυνομία, εξήγησε.
Στη συνέχεια, στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ερωτηθείς ξανά ο Στέλιος Παπαθεοδώρου ως προς το ποιος έλαβε την τελική απόφαση να μην γίνει ο αγώνας, εάν δηλαδή ήταν η Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχηγός είπε πως η απόφαση πάντα ανήκει στον διαιτητή, σύμφωνα με την νομοθεσία. «Εμείς, ως Αστυνομία, είναι την άποψη μας που εκφέρουμε, ότι ένας αγώνας δεν μπορεί να προχωρήσει στην βάση του ότι θα δημιουργηθεί χειρότερο κακό», είπε.
Σε ερώτηση ποια επιλογή έχει ένας διαιτητής από τη στιγμή που η Αστυνομία του λέει πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια της διεξαγωγής του αγώνα, είπε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία η Αστυνομία εκφέρει άποψη.
Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης πριν μιλήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε μιλήσει μαζί του, ο Αρχηγός ανέφερε πως ήταν σε συνεχή συνεννόηση με τον Υπουργό. «Η απόφαση σύμφωνα με τη νομοθεσία ανήκει στον διαιτητή που είναι ο απόλυτος άρχων του αγώνα. Εισηγήσεις η Αστυνομία υποβάλλει», είπε και ξεκαθάρισε πως ούτε χθες ούτε και σήμερα μίλησε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Δεν παραιτείται ο Αρχηγός παρά τις επικρίσεις-Μοιράζει τις ευθύνες, τα ρίχνει στους παράγοντες