Στο… VAR των επεισοδίων Πρόεδρος και Χαρτσιώτης-«Θα αξιολογηθούν τα μέτρα»

Στο μικροσκόπιό τους θέτουν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπουργός Δικαιοσύνης, τα μέτρα που εφάρμοσε η Αστυνομία, στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στο Αλφαμέγα στη Λεμεσό, πριν το ντέρμπι Απόλλων-ΑΕΛ, το οποίο δεν είχε ξεκινήσει ποτέ, αφού τα μέλη της Δύναμης δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των φιλάθλων που βρίσκονταν στο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προκρίθηκε η αλητεία, αποκλείστηκε η Αστυνομία...

Τα επεισόδια είχαν προκαλέσει ανησυχία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να ενημερωθεί για το τι μέλλι γενέσθαι. Μετά την παραδοχή της Αστυνομίας για αδυναμία παροχής ασφάλειας στους φιλάθλους, λήφθηκε η απόφαση για διακοπή του αγώνα. Αυτό ανέφερε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου, μετά τα επεισόδια, ο κ. Λετυμπιώτης τόνισε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, ότι δεν μπορούν τα γήπεδα να είναι χώροι που κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ούτε θα πρέπει να περιμένουμε να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Αυτά που είδαμε χθες βράδυ δεν μπορούν να είναι ανεχτά, ούτε στη σφαίρα του αποδεκτού. Υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Σύμφωνα με τα δεδομένα εκείνης της ώρα, δεν μπορούσε η Αστυνομία να ανταπεξέλθει στα απαράδεκτα που γίνονταν».

Ο κ. Λετυμπιώτης, συνεχίζοντας, τόνισε πως «όλα θα τεθούν υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, που θα επικοινωνήσει και με τον Πρόεδρο, για να αξιολογηθούν τα μέτρα. Εκείνο που πρέπει να πούμε είναι ότι όλοι πρέπει να υψωθούμε στο ύψος των περιστάσεων, είτε αφορά την Πολιτεία, είτε τους οπαδούς. Πρέπει να στήσουμε ένα ανάχωμα σε εκείνους που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορώ να προκρίνω τις λύσεις, που θα αποφασίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν είναι ένα φαινόμενο που μόνο παρατηρείται στην χώρα μας, είδαμε να αυξάνεται η αστυνομική παρουσία στους αθλητικούς χώρους, τα γήπεδά μας δεν είναι πεδία μάχης».

Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά ότι κάποιες χώρες φαίνεται ότι βρήκαν τους τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως «πρέπει να επιτρέψουμε στον Πρόεδρο και τον υπουργό να εξετάσουν τα δεδομένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καρέ καρέ η εισβολή των οπαδών στο Άλφαμεγα-Πέρασε μεγάλος αριθμός φωτοβολίδων και κροτίδων στο γήπεδο

Έγιναν εξονυχιστικοί έλεγχοι, αναφέρει η Αστυνομία

Στο μεταξύ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας υπέδειξε πως είχαν γίνει εξονυχιστικοί έλεγχοι πριν την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο, οι οποίοι είχαν φτάσει από νωρίς στο χώρο, μετά από συστάσεις των αρμοδίων. «Γίνονταν έλεγχοι από τους αστυνομικούς με επόπτες αξιωματικούς της Αστυνομίας, για να γίνει σωστή έρευνα στις εισόδους. Πώς βρέθηκαν τα αντικείμενα εντός των γηπέδων, αυτό διερωτόμαστε κι εμείς, επειδή αυτά τα αντικείμενα ήταν και μεγάλα και ήταν αδύνατο να πέρασαν από τις εισόδους. Κάποια μικρά αντικείμενα, στο μέγεθος ενός δακτύλου, ενδεχομένως κάποιος να τα είχε τοποθετήσει σε κάποια απόκρυφα μέρη και να είχε διέλθει της προσοχής της Αστυνομίας. Αυτό μπορεί να έγινε, δεν το αρνούμαστε. Τα μεγάλα, επικίνδυνα αντικείμενα εισέρχονται με διαφορετικό τρόπο»

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είχε ελεγχθεί το γήπεδο, πριν την είσοδο των οπαδών στο χώρο, ο κ. Ανδρέου τόνισε πως έγιναν όλοι έλεγχοι, ενώ αναφέρθηκε και σε προηγούμενα περιστατικά, για να δείξει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν άτομα που βοηθούν τους οπαδούς να μεταφέρουν τα εν λόγω επικίνδυνα αντικείμενα εντός του γηπέδου.

«Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, για παράδειγμα το Δεκέμβριο στο ΓΣΠ στη Λευκωσία, μετά από κάποιες επισκευές που γίνονταν, εντοπίστηκαν κάτω από μία κερκίδα, πολύ καλά και επιμελώς κρυμμένα, μία τσάντα με αρκετά επικίνδυνα αντικείμενα, τα οποία αν δεν είχαν αφαιρεθεί κάποια καλώδια δεν θα είχαν εντοπιστεί. Είχαμε προχωρήσει σε συλλήψεις. Σε άλλη περίπτωση, στο Αλφαμέγα στη Λεμεσό, εντοπίσαμε σε ψευδοτάβανο επίσης τσάντα και προχωρήσαμε σε συλλήψεις. Έτσι μπαίνουν τα αντικείμενα στο γήπεδο. Κάποιοι τα βάζουν, επειδή στο ΓΣΠ τα εντοπίσαμε μεσοβδόμαδα. Προφανώς έχουν βοήθεια και τα βάζουν στο γήπεδο. Δεν είναι μόνο θέμα της Αστυνομίας, όλοι οι παράγοντες πρέπει να δραστηριοποιηθούν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια»-Όποτε θέλουν, όπως θέλουν και όπου θέλουν...

Ερωτηθείς αν η ασφάλεια των αθλητικών χώρων ανήκει στη διεύθυνση των γηπέδων, ο κ. Ανδρέου απάντησε καταφατικά και επικαλέστηκε τη νομοθεσία. Όσον αφορά στην είσοδο των αστυνομικών στο χώρο του γηπέδου, εξήγησε πως «αφού εισήλθαν κάποιοι οπαδοί εντός του αγωνιστικού χώρου, μέλη μας που ήταν ακόμη εκτός του σταδίου, μπήκαν στο στάδιο όμως οι οπαδοί είχαν πάει στις κερκίδες τους και κάποιοι έφεραν κουκούλες».

Ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας, αναφερόμενος σε τυχόν τραυματισμούς, σημείωσε πως «υπάρχει αναφορά για τραυματισμό ενός παιδιού, ενώ σε μία 41χρονη έπεσε στο σώμα της φωτοβολίδα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Δεν είχαν εντοπιστεί εξωτερικές κακώσεις. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε άλλες αναφορές».

Προηγήθηκαν επεισόδια εκτός του γηπέδου

Ο κ. Ανδρέου, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε πως «γύρω στις 5:20, φαίνεται ότι οπαδοί, σε κάποια απόσταση από το γήπεδο είχαν έρθει σε επαφή μεταξύ τους κάποιοι οπαδοί και από τις δύο ομάδες και χρησιμοποίησαν πυρσούς. Έγινε αποτροπή όταν πλησίασαν μέλη με το αντιοχλαγωγικό. Κατά την έξοδο, μετά την διακοπή, αποφασίστηκε όπως μείνουν οι οπαδοί της ΑΕΛ εντός γηπέδου, μέχρι να φύγουν οι οπαδοί του Απόλλωνα και μετά πραγματοποιούνταν έλεγχοι σε όλη την πόλη χωρίς να προκύψει κάτι. Δεν έγινε κάποια σύλληψη επειδή όταν εισήλθε η Αστυνομία στο γήπεδο είχαν επιστρέψει στις κερκίδες οι οπαδοί. Γίνονται εξετάσεις και λαμβάνονται κλειστά κυκλώματα».

Κληθείς να αναφέρει εάν επρόκειτο για πολιτική απόφαση η διακοπή του αγώνα, ο κ. Ανδρέου τόνισε ότι «είχε επικοινωνήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης με τον υπεύθυνο αξιωματικό του σταδιού, που τον είχε ενημερώσει για την υπηρεσιακή δυνατότητα της Αστυνομίας, αν μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά τα περιστατικά. Ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε τον υπουργό ότι όπως εξελίχθηκαν τα γεγονότα ήταν δύσκολο και δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των φιλάθλων, εφόσον υπήρχαν τα επικίνδυνα αντικείμενα. Στη συνέχεια ενημερώθηκε και ο διαιτητής, που είχε αποφασίσει να σταματήσει τον αγώνα».

Θέλοντας να σχολιάσει και τις αναφορές περί φιάσκου για τα μέτρα, ο κ. Ανδρέου τόνισε πως «το είναι πολύ σοβαρό. Δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο. Τα μέτρα πάρθηκαν πριν λίγες ημέρες, δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη να δούμε αποτελέσματα. Υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι που χρησιμοποιούν αυτά τα αντικείμενα. Αυτό που μας απασχολεί είναι η εισαγωγή των επικίνδυνων αντικειμένων εντός των σταδίων. Είναι θέμα όλων αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η Αστυνομία δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια»-Όποτε θέλουν, όπως θέλουν και όπου θέλουν...

Δειτε Επισης

Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Δυο μαχαίρια και ποσότητα κάνναβης στην κατοχή του 18χρονου που τραυμάτισε 17χρονο στα Λατσιά
Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»