Η έμμεση παραδοχή αδράνειας, το κεφάλαιο εναλλαξιμότητα και το παράδειγμα της Ελλάδας

Όπως - ορθώς - παραδέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, που καλείται να μαζέψει τα σπασμένα των προκατόχων του που ωραιοποιούσαν καταστάσεις αντί να λάβουν νωρίτερα μέτρα σε σχέση με την έξαρση της εγκληματικότητας αλλά και για τις αδυναμίες που παρουσιάζει η Αστυνομία, καθώς και τα επιχειρησιακά της λάθη, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «δεν είναι πρωτόγνωρα» και δεν πρόκειται για Κυπριακή εφεύρεση.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, θέλησε να τονίσει τις λέξεις «ενδυνάμωση» και «ενίσχυση» των μέτρων που λαμβάνονταν. Μέτρα, που αν λαμβάνονταν, εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται πως δεν ήταν στο βαθμό που έπρεπε, ώστε να περιόριζαν τις εγκληματικές ενέργειες από πρόσωπα του υποκόσμου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως κρατάει τα σκήπτρα και ενεργεί όποτε θέλει και όπως θέλει. Συμπέρασμα, το οποίο εξάγεται βλέποντας κανείς μια σειρά από δολοφονίες, εμπρησμούς, βομβιστικές επιθέσεις κτλ, υποθέσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανεξιχνίαστες, με το Σώμα Ασφαλείας να βρίσκεται σε ρόλο θεατή.

Το αν θα καταφέρουν να ανατρέψουν τα δεδομένα τα νέα μέτρα και αν αυτά θα αποθαρρύνουν τους πρωταγωνιστές, είναι κάτι που θα διαφανεί στο χρόνο, αν και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση τους, καταγράφηκαν δύο εγκληματικές ενέργειες στη Λεμεσό. Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς πως μπορεί να εκμηδενιστεί το οργανωμένο έγκλημα, εξού και δεν είναι αυτός ο στόχος, αλλά να «ελεγχθεί» και να κρατηθεί τουλάχιστον σε χαμηλά επίπεδα. Είναι για αυτό το λόγο, που ο υπουργός Δικαιοσύνης παρέπεμψε και στα πρόσφατα εγκλήματα στην Ελλάδα, θέλοντας να δείξει πως και στη γειτονική χώρα υπάρχει έξαρση του εγκλήματος, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κυβέρνηση στην Ελλάδα, μετά την τελευταία δολοφονία και δεδομένου της κατάστασης, άλλαξε Αρχηγό Αστυνομίας μέσα σε λίγες ώρες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυτή τη στιγμή καλείται να διαφοροποιήσει την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί, την ώρα όμως που η κατάσταση, για διάφορους λόγους, βρίσκεται σε κομβικό σημείο, τόσο για τα άτομα του υποκόσμου, δεδομένου των τελευταίων εγκληματικών ενεργειών, όσο και στις τάξεις της Αστυνομίας, που επικρατεί έντονη δυσανασχέτηση για διάφορα θέματα και προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Από την άλλη, ο Μάριος Χαρτσιώτης καλείται να συνεργαστεί με τον ίδιο Αρχηγό Αστυνομίας, που πέραν της αμφισβήτησης που υπάρχει γύρω από το όνομα του, δεδομένου πως παρέμεινε στη θέση του γιατί ο Πρόεδρος αναζήτησε αλλά δεν βρήκε τον αντικαταστάτη του, καθώς και τις αποτυχίες που του χρεώνονται για επιχειρησιακά σφάλματα και καταστάσεις, έχει συνεργαστεί κατά τη θητεία του, από το 2020, με άλλους τρεις υπουργούς Δικαιοσύνης, χωρίς ωστόσο να καταγράφονται απτά αποτελέσματα γύρω από διάφορα θέματα. Εξού και ο υπουργός Δικαιοσύνης κλήθηκε να απαντήσει σε ένα ερώτημα. Αφού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν είναι πρωτόγνωρα και αυτά κατά κύριο λόγο αφορούσαν την ενίσχυση της πρώτης γραμμής και την εντατικοποίηση των ελέγχων, δεν θα έπρεπε ο Αρχηγός Αστυνομίας να είχε ήδη λάβει αυτά τα μέτρα όταν οι καταστάσεις έδειχναν την έξαρση της εγκληματικότητας; Και σε αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι βομβιστικές επιθέσεις και οι εμπρησμοί, το 2023 κατέγραψαν ρεκόρ επταετίας, με 233 υποθέσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια διαπράχθηκαν δολοφονίες προσώπων που τάραξαν τα νερά.

Συνεπώς, χωρίς βέβαια να έχει λεχθεί κάτι τέτοιο, ανακοινώνοντας αυτονόητα μέτρα, μετά μάλιστα από συνάντηση με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης που ανέλαβε τα ηνία πριν μερικές ημέρες, υπάρχει παραδοχή αδράνειας από την ηγεσία της Δύναμης. Αξιοσημείωτη βέβαια, είναι και η επιλογή του Αρχηγού, να ανακοινώσει τα μέτρα δια του εκπροσώπου του, χωρίς ο ίδιος, ούτε και σε αυτή την περίπτωση, να βγαίνει μπροστά ως Αρχηγός της Δύναμης, προκειμένου να ανακοινώνει ο ίδιος τα μέτρα και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει, τόσο με τους πολίτες, όσο και με τα μέλη του. Να βάλει τον πήχη ψηλά, να αποστείλει μηνύματα, να θέσει στόχους και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 233 εμπρησμοί και βόμβες το 2023-Έσπασαν το ρεκόρ των τελευταίων χρόνων, στα τάρταρα η εξιχνίαση

Διαφθορά και εναλλαξιμότητα

Από την άλλη, ο Μάριος Χαρτσιώτης αγγίζει και το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού, αφού μιλώντας στον Άλφα, είπε πως «υπάρχουν κενά, ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα σε όλο το κομμάτι που λέγεται Αστυνομία, είτε δομή, είτε λέγεται εσωτερικά θέματα που υπάρχουν με συγκεκριμένα αστυνομικά όργανα».

Το θέμα δομή και προσωπικό, είναι ένα θέμα, που αργά ή γρήγορα, επιβάλλεται να ανοίξει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι παραμένουν στη θέση τους, σε νευραλγικά πόστα, πρόσωπα στα οποία καταλογίστηκαν σοβαρές ευθύνες για επιχειρησιακά λάθη, όπως στην περίπτωση των επεισοδίων σε Λεμεσό και Πάφο, ενώ στις ίδιες θέσεις παραμένουν άτομα, τα Τμήματα των οποίων θα πρέπει να αξιολογηθούν αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους. Ο δεύτερος λόγος είναι το θέμα της εναλλαξιμότητας, καθώς υπάρχουν πρόσωπα που υπηρετούν για χρόνια στις ίδιες θέσεις, στα ίδια Τμήματα, στις ίδιες Επαρχίες αλλά σε ψηλότερη θέση, κάτι που ελλοχεύει κινδύνους. Και αυτό διότι, όπως πολλές φορές υποδείχθηκε από αρμόδιους, η μονιμότητα σε μια θέση για χρόνια, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς.

Και τα φαινόμενα διαφθοράς, που αναμφίβολα υπάρχουν στην Αστυνομία, όπως και σε όλους τους τομείς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και το οργανωμένο έγκλημα, που η ιστορία έδειξε πως είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο οργανωμένο από την Αστυνομία. Ενδεικτική η πολύκροτη υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, το 2016, όπου στην Κύπρο έφθασαν εκτελεστές για να υλοποιήσουν συμβόλαιο θανάτου, ωστόσο διέρρευσε από την Αστυνομία στον υπόκοσμο, ότι οι στόχοι είναι ενήμεροι και ως εκ τούτου οι ηθικοί αυτουργοί ματαίωσαν τα σχέδια τους, δίνοντας οδηγίες να αποχωρήσουν, για να έρθουν λίγο καιρό αργότερα, διαπράττοντας άλλη δολοφονία προσώπου, που αποτελούσε δεύτερος στόχος.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, αρκετές από τις οποίες αποτελούν «κοινό μυστικό» σε διάφορα πρόσωπα, ενώ υπάρχουν και αυτές που εγείρουν υποψίες, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που ο δράστης δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιες λεπτομέρειες αν δεν του υποδειχθούν από τους φύλακες που έχουν γνώση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εξάλλου, η παραδοχή της διαφθοράς στις τάξεις της Αστυνομίας, ήρθε από τον ίδιο τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όπου είχε αναφέρει πως αστυνομικοί ενδεχομένως να βρίσκονται στο μισθολόγιο εγκληματικών ομάδων. Βέβαια εδώ και αρκετά χρόνια δεν καταγράφεται οποιαδήποτε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, με απτά αποτελέσματα, αντιθέτως καταγράφεται μια κωλυσιεργία στις - έστω - πειθαρχικές διώξεις, οι οποίες πολλές φορές άγνωστο που καταλήγουν. Για παράδειγμα, στην πιο πάνω περίπτωση που αφορά τις πειθαρχικές για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ τα αποτελέσματα και εάν υπήρξαν τελικά ευθύνες.

Παράλληλα, η ιστορία έδειξε πως ο εκάστοτε Αρχηγός Αστυνομίας, τοποθετεί σε θέσεις κλειδιά πρόσωπα που ο ίδιος εμπιστεύεται, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας και ικανοτήτων. Αποτέλεσμα, από τη μία να μην υπάρχει ανέλιξη και ίσες ευκαιρίες για όλους τους αστυνομικούς, και από την άλλη, η Αστυνομία να «στήνεται» με βάση ατζέντες, χωρίς αξιολόγηση δεδομένων και κριτηρίων, στη βάση των οποίων τα Τμήματα θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ώστε να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Και επειδή ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην Ελλάδα, θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, πως μετά την αλλαγή ηγεσίας στην ΕΛ.ΑΣ, όπως μεταδόθηκε, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προανήγγειλε πως θα ακολουθήσουν βαθιές τομές σε όλες τις βαθμίδες της αστυνομικής επετηρίδας, ενώ αναμένονται γενικευμένες αλλαγές, απομακρύνσεις και αντικαταστάσεις αξιωματικών σχεδόν σε όλες τις κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουραγός των εξελίξεων η Αστυνομία-Αδράνησε στην έξαρση του εγκλήματος, τρέχει να βάλει Τάξη ο Χαρτσιώτης

Δειτε Επισης

Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης