Εκφράζει άγνοια η ΑΑΔΙΠΑ για τις καταγγελίες Λοϊζίδη για μέλος της και οργανωμένο έγκλημα

Ανακοίνωση εξέδωσε η Α.Α.Δ.Ι.Π.Α την Παρασκευή απαντώντας σε ισχυρισμούς, που διατύπωσε και στο παρελθόν, ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «Ισότητα» σε σχέση με την εμπλοκή μέλους ή/και συγγενικού προσώπου μέλους της Αρχής με το οργανωμένο έγκλημα.

Στην σημερινή ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει τις απαντήσεις στις δηλώσεις του κ. Λοϊζίδη, όπως διατυπώθηκαν ενώπιον της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο, η ΑΑΔΙΠΑ αναφέρει ότι οι Αστυνομικές Αρχές ουδέποτε είχαν πληροφορήσει ή ενημερώσει την Αρχή σε σχέση με οποιαδήποτε ισχυριζόμενη εγκληματική συμπεριφορά προσώπου, το οποίο είχε συγγένεια με οποιοδήποτε μέλος της Αρχής.

"Ακόμα και σήμερα η Αρχή δεν έχει λάβει οποιαδήποτε σχετική ενημέρωση για το θέμα", αναφέρει, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι μέλος της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. είχε εξετάσει/διερευνήσει καταγγελία εναντίον αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος είχε διερευνήσει εγκληματική συμπεριφορά συγγενικού προσώπου μέλους της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α., "ουδέποτε είχε τεθεί υπόψιν της επιτροπής ένας τέτοιος ισχυρισμός ή καταγγελία για να την εξετάσει ή/και να πράξει τα δέοντα".

Η Αρχή σημειώνει ότι και στο παρελθόν καλούσε οποιονδήποτε κατέχει στοιχεία σε σχέση με ενδεχόμενη σύγκρουση συμφέροντος κατά την άσκηση καθηκόντων μέλους της Α.Α.Δ.Ι.Π.Α. ή ακόμα προβαίνει στη σοβαρή κατηγορία ή θέση ότι οποιοδήποτε μέλος της Αρχής πιθανόν να μην διαθέτει ή να έχει απωλέσει τα προσόντα που ο νόμος απαιτεί για το διορισμό του, να προβάλει τους ισχυρισμούς του μαζί με τα στοιχεία που κατέχει, ενώπιον του οργάνου που έχει την αρμοδιότητα για διορισμό και ανάκληση του διορισμού των μελών της Αρχής, δηλαδή του Υπουργικού Συμβουλίου.

"Επομένως, οποιοσδήποτε κατέχει στοιχεία για την ακαταλληλότητα μέλους της Αρχής οφείλει να τα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο".

Η Αρχή αναφέρει επιπρόσθετα ότι με εξασέλιδη επιστολή της, ημερομηνίας 24/10/23, ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις καταγγελίες του κου Λοϊζίδη στη Βουλή και στα ΜΜΕ και τις θέσεις της επί αυτών, "διορθώνοντας τα όσα ανακριβή ελέγοντο, επεξηγώντας τις μέχρι στιγμής ενέργειες της και επαναλαμβάνοντας την έκκληση που είχε κάνει σε οποιονδήποτε κατείχε στοιχεία να τα καταθέσει είτε στο αρμόδιο όργανο είτε στην Αρχή για να τα διαβιβάσει".

Αναφέρει ότι ο κ. Λοϊζίδης  όχι μόνο δεν έχει καταθέσει οποιαδήποτε στοιχεία κατέχει, "αλλά παραλείπει να συγκεκριμενοποιήσει τις ίδιες τις αόριστες και ασαφείς κατηγορίες που εξαπολύει, με διαφορετικές εκδοχές κάθε φορά, με αποτέλεσμα όλα τα μέλη της Αρχής να γίνονται βορά στον οποιοδήποτε επιθυμεί να εξαπολύει ύβρεις και λιβέλους εναντίον τους και να αμφισβητεί την εντιμότητα των ιδίων αλλά και μελών των οικογενειών τους, στα οποία περιλαμβάνονται ανήλικα παιδιά και μέλη του δικαστικού σώματος".

Επίσης γνωστοποιεί ότι ένα από τα μέλη της Αρχής υπέβαλε προ τριών μηνών την παραίτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο για σοβαρούς λόγους υγείας, οι οποίοι τον κρατούσαν εκτός καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2023.

"Εκφράζουμε τη βαθιά λύπη και απογοήτευση μας για την ανεύθυνη στάση κάποιων και την ευκολία με την οποία αφήνουν να σπιλώνονται τα ονόματα αξιωματούχων που πράττουν με ευσυνειδησία το καθήκον τους", αναφέρει η Αρχή.

Αναφέρει εξάλλου ότι η ίδρυση και η λειτουργία της αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό για την προστασία του πολίτη από οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά από μέρους μελών του αστυνομικού σώματος και αναγκαιότητα για κάθε ευνομούμενη πολιτεία και κάθε κράτος δικαίου.

Παράλληλα, προσθέτει, υποδηλοί τη βούληση της πολιτείας να συμβαδίσει με τα διεθνή δεδομένα στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελέγχου της κατάχρησης/υπέρβασης  εξουσίας από την Αστυνομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κυκλοφορούσε φορτωμένος κροτίδες-Χειροπέδες σε 18χρονο στη Λεμεσό (pic)
Πρόλαβε τα χειρότερα το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιές σε Λάρνακα και Λευκωσία
Απουσιάζει από το σπίτι της η 29χρονη Κατερίνα-Έκκληση της Αστυνομία προς το κοινό
Ενεπλάκησαν σε τροχαίο και εγκατέλειψαν την σκηνή-Άφησαν αβοήθητο τραυματία
Συναγερμός και προειδοποιήσεις για τις λαμπρατζιές–«Αυξημένος κίνδυνος λόγω των ανέμων»
Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας