Στη Βουλή το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης για την πάταξη της βίας στα γήπεδα-Τι προνοεί

Στη Βουλή προώθησε την Τρίτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Νομοσχέδιο που αφορά τη βία στα γήπεδα και τροποποιεί τον βασικό νόμο με στόχο την ενίσχυση των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Σύμφωνα με το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή, «το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του ημερομηνίας 29 Μαρτίου, 2023 αποφάσισε τη λήψη δέσμης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, ενώ το Νομοσχέδιο το ενέκρινε κατά την Συνεδρία του στις 20 Δεκεμβρίου. Τα μέτρα αυτά, όπως εξαγγέλθηκαν από την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αφορούν, μεταξύ άλλων, στην τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλίνουν σε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών σε όλους τους αγώνες-Προαναγγέλθηκαν ριζοσπαστικά μέτρα από Κούμα

Όπως σημειώνεται στο κείμενο που απέστειλε στη Βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σκοπός του τροποποιητικού νομοσχεδίου, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, προς ενίσχυση των μέτρων που προβλέπει ο βασικός νόμος για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν:

(α) Στην εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε κάθε αθλητικό χώρο που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή αγώνα ή εκδήλωσης όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση και τούτο ανεξαρτήτου χωρητικότητας.

(β) Στην εντατικοποίηση του σωματικού ελέγχου των φιλάθλων, για εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία.

(γ) Στο να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί ελέγχους αλκοτέστ και νάρκοτεστ, σε θεατές ή φιλάθλους για τους οποίους υπάρχει εύλογη υποψία ότι έχουν στο σώμα τους οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλης ή έκαναν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της υφιστάμενης στον βασικό νόμο απαγόρευσης εισόδου σε αθλητικούς χώρους και στην αμέσως
γειτνιάζουσα περιοχή, προσώπων που τελούν σε κατάσταση μέθης ή υπό την επήρεια ναρκωτικών, ως επίσης και η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων άλκοτεστ και νάρκοτεστ, σε θεατές ή φιλάθλους που
παραβαίνουν τις διατάξεις του άρθρου 55 του βασικού νόμου, και τα ευρήματα των ελέγχων θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μαρτυρικό υλικό σε κάθε ποινική διαδικασία που αφορά στο αναφερόμενο άρθρο.

(δ) Στην αύξηση της χρονικής διάρκειας του διατάγματος αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευσης της εισόδου σε αθλητικούς χώρους που το εκδικάζον Δικαστήριο δύναται να εκδώσει, πρόσθετα με οποιαδήποτε άλλη ποινή, σε περίπτωση πρώτης, δεύτερης κ.ο.κ. καταδίκης, προκειμένου το μέτρο να καταστεί πιο αποτρεπτικό.

(ε) Στην ενίσχυση του ελέγχου κάρτας φιλάθλου στους αθλητικούς χώρους με την εμπλοκή της Αστυνομίας στους σχετικούς ελέγχους και στην απαγόρευση της εισόδου στον αθλητικό χώρο, σε κάθε πρόσωπο το οποίο δεν είναι κάτοχος έγκυρης κάρτας φιλάθλου.

(στ) Όταν ο Αρχηγός Αστυνομίας ενημερώνει την οικεία ομοσπονδία, με γραπτή αιτιολογημένη έκθεση, ότι σε αθλητικό αγώνα ή πρωτάθλημα που διοργανώνεται από την ίδια, οπαδοί των διαγωνιζόμενων ομάδων, επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά, ή υπάρχουν πληροφορίες, ή εύλογη υποψία ότι ενδέχεται να επιδείξουν συμπεριφορά που προκαλεί ή δυνατόν να προκαλέσει επεισόδια βίας, εντός ή και εκτός αθλητικών χώρων, ή να διασαλεύσουν τη δημόσια τάξη ή την ασφαλή διεξαγωγή των μεταξύ τους αθλητικών αγώνων, η ομοσπονδία, σε συνεννόηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας, αποφασίζει, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου, την εφαρμογή ενός από τα ακόλουθα μέτρα, το οποίο, υπό τις περιστάσεις, κρίνεται το πλέον κατάλληλο:

(ι) απαγόρευση μετακίνησης των οπαδών της φιλοξενούμενης ομάδας, στους αγώνες που διεξάγονται, μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας,

(ιι) τη διεξαγωγή των αγώνων, μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας, χωρίς οπαδούς, και

(ιιι) τη μη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ της φιλοξενούσας και της φιλοξενούμενης ομάδας, και

(ζ) η οικεία ομοσπονδία, έπειτα από γραπτή αιτιολογημένη σύσταση του Αρχηγού Αστυνομίας, να επιβάλλει σε σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογο πρώτης κατηγορίας όπως η οργανωμένη μετακίνηση των φιλάθλων τους, κατά τους μεταξύ τους αγώνες, γίνεται υπό τους όρους που θα κρίνει η αστυνομία και υπό τον έλεγχο και την επίβλεψή της.

Οι ποινές

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που υπογράφει ο Γενικός Εισαγγελέας, η τροποποίηση του άρθρου 73 του βασικού νόμου που προβλέπει ότι το Δικαστήριο, πρόσθετα με οποιαδήποτε άλλη ποινή εκδίδει σε περίπτωση πρώτης, δεύτερης κ.ο.κ. καταδίκης, και διάταγμα αποκλεισμού από αγώνα ή εκδήλωση ή απαγόρευσης της εισόδου σε αθλητικούς χώρους για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποσκοπεί στην αύξηση της χρονικής αυτής περιόδου, προκειμένου το μέτρο να καταστεί πιο αποτρεπτικό, ως ακολούθως:

Πρώτη καταδίκη: Από «έξι (6) μήνες μέχρι ένα (1) έτος» σε «ένα (1) έτος μέχρι δύο (2) έτη»

Δεύτερη καταδίκη: Από «ένα (1) έτος μέχρι δύο (2) έτη» σε «δύο (2) έτη μέχρι τέσσερα (4) έτη»

έτη»,

Τρίτη καταδίκη: Από «δύο (2) μέχρι τέσσερα (4)» σε «τέσσερα (4) έτη μέχρι έξι (6)

Περισσότερες καταδίκες: Από « τέσσερα (4) μέχρι έξι (6) έτη» σε «έξι (6) έτη μέχρι δέκα (10) έτη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χρονοδιάγραμμα μερικών ημερών στην Αστυνομία για να απαντήσει ποια μέτρα μπορεί να υλοποιήσει

Δειτε Επισης

Ισόβια στον δολοφόνο της 19χρονης στον Πειραιά-«Είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά και την πυροβόλησα»
Χ. Ανδρέου: Ίσως τη μεγαλύτερη ποσότητα οπλισμού μέχρι σήμερα εντόπισε η Αστυνομία στην Ορόκλινη
Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη (pics)
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο
Έθαψε ζωντανή τη σύζυγο της-Πώς ανακάλυψαν το πτώμα της γυναίκας
Αναβολή στην υπόθεση απόπειρας φόνου στο Ψάθι
Οδηγός λεωφορείου στον Ασπρόπυργο κατηγορείται πως βίασε 27χρονη και αφέθηκε ελεύθερος
Δικηγόρος Ταμασού για υπόμνημα μοναχών: Έπραξε αυτό που όφειλε να πράξει ο κάθε ιεράρχης