Άρχισε η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ομήρους και κατοίκους της Γάζας
13:46 - 17 Ιανουαρίου 2024
Άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας μεταφοράς και παράδοσης φαρμάκων στους ισραηλινούς ομήρους κι ανθρωπιστικού υλικού στους κατοίκους της Γάζας. Η συμφωνία επετεύχθη με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Κατάρ και με την παράλληλη ενεργό συμμετοχή της Γαλλίας.
Συγκεκριμένα, σήμερα, λίγο μετά τις 11 το πρωί τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πόλης Ελ-Αρίς στο βόρειο τμήμα της Χερσονήσου του Σινά το πρώτο από στρατιωτικό καταρινό αεροπλάνο, που μεταφέρει φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα, ενώ αναμένεται να προσγειωθεί και δεύτερο τις επόμενες ώρες, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ «Αλ-Άραμπι». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα φάρμακα και το ανθρωπιστικό υλικό που αποκτήθηκαν με έξοδα της Γαλλίας, θα μεταφερθούν οδικώς στην Λωρίδα της Γάζας.
Όπως ορίζει η συμφωνία, το Ισραήλ θα λάβει διαβεβαιώσεις ότι τα φάρμακα θα παραδοθούν στους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακα, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες με ποιον τρόπο θα επιβεβαιωθεί η συμπεφωνημένη τους παράδοση.
Ο αξιωματούχος του πολιτικού σκέλους της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ δημοσιοποίησε ποιοι είναι οι όροι που έθεσε η οργάνωσή του και που έγιναν αποδεκτοί στο κείμενο της συμφωνίας που εφαρμόζεται σήμερα.
Ο Αμπού Μαρζούκ μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η αναλογία του αριθμού φαρμάκων που προορίζεται για τους Ισραηλινούς ομήρους και των φαρμάκων που θα παραδοθούν στους κατοίκους της Γάζας είναι 1:1000» και ότι η παράδοση των φαρμάκων προς τους ισραηλινούς ομήρους «θα πραγματοποιηθεί από αξιωματούχους της κυβέρνησης που η Χαμάς θα εμπιστεύεται».
Όσον αφορά την παράδοση των φαρμάκων που προορίζεται για τον πληθυσμό της Γάζας, ο Αμπού Μαρζούκ αναφέρει ότι «ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα διανείμει τα φάρμακα σε τέσσερα νοσοκομεία που καλύπτουν όλη την έκταση της Λωρίδας της Γάζας», προσθέτοντας ότι «στα φάρμακα αυτά θα περιλαμβάνονται και όσα προορίζονται και για τους ισραηλινούς ομήρους».
Πέρα από την ποσότητα των φαρμάκων, θα εισαχθούν στη Γάζα ανθρωπιστικό υλικό και τρόφιμα, προσθέτει στην ανάρτησή του ο Μαρζούκ, επισημαίνοντας ότι η Χαμάς πέτυχε να εμποδίσει την επιβολή ελέγχου ασφαλείας του υλικού που θα μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Χαμάς, αρχικά είχε αντιρρήσεις ως προς την αποδοχή της πρωτοβουλίας της Γαλλίας να καταβάλει το τίμημα των φαρμάκων «εξ αιτίας της φιλοϊσραηλινής στάσης που τηρεί η γαλλική κυβέρνηση» και ότι αντιπρότεινε η αγορά των φαρμάκων να πραγματοποιηθεί από το Κατάρ «την κυβέρνηση του οποίου εμπιστεύεται», πρόταση η οποία φέρεται να είχε γίνει αποδεκτή από την Ντόχα.
Ωστόσο, τα ισραηλινά κρατικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τα φάρμακα αποκτήθηκαν με έξοδα της γαλλικής κυβέρνησης. Η Χαμάς στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «εκείνη όρισε ποια θα είναι η ποσότητα των φαρμάκων και του ανθρωπιστικού υλικού, επέλεξε το πρόσωπο του διαπραγματευτή, την διαδικασία διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας και με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η διανομή των φαρμάκων στο βόρειο τμήμα της Γάζας».
Αντιθέτως, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δεν υπεισήλθε σε επιχειρησιακές λεπτομέρειες, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία επετεύχθη κατά τις οδηγίες του Μπενιαμίν Νετανιάχου και κατόπιν διαβουλεύσεων μεταξύ του διοικητή της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα και της κυβέρνησης του Κατάρ.
«Τα φάρμακα που προορίζονται για τους ισραηλινούς ομήρους, αφού εκφορτωθούν από τα αεροπλάνα, θα παραδοθούν σε καταρινούς αξιωματούχους, οι οποίοι και θα τα μεταφέρουν με δική τους επιμέλεια στην Γάζα προκειμένου στη συνέχεια να διανεμηθούν καταλλήλως», αναφέρει η ισραηλινή ανακοίνωση.
Η συμφωνία μεταφοράς φαρμάκων προς τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους με καταρινή διαμεσολάβηση και με ιδιαίτερο ρόλο στις σχετικές διαπραγματεύσεις να ανατίθεται στον διοικητή της Μοσάντ ανακοινώθηκε από τα ισραηλινά κρατικά μέσα το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου.
Κάμερον: «Εξαιρετικά δύσκολη» η μεταφορά βοήθειας απευθείας στις ακτές της Γάζας
Την προτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέσω χερσαίων οδών διατύπωσε σε συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων ο Υπουργός Εξωτερικών λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον, σημειώνοντας τις δυσκολίες της απευθείας παράδοσης φορτίων μέσω θαλάσσης στις ακτές των παλαιστινιακών εδαφών.
Απαντώντας σε ερωτήσεις το απόγευμα της Τρίτης, είπε αρχικά ότι η Βρετανία εξετάζει κάθε πιθανή οδό μεταφοράς βοήθειας.
Ως προς τη θαλάσσια οδό, όμως, διευκρίνισε: «Ασφαλώς υπάρχουν θαλάσσιες επιλογές και είχαμε ένα πλοίο να φεύγει από την Κύπρο και να παίρνει βοήθεια στο Πορτ Σαΐντ στην Αίγυπτο. Η λεγόμενη επιλογή να προσπαθήσουμε να αφήσουμε βοήθεια στο έδαφος της Γάζας μέσω της ακτής είναι εξαιρετικά δύσκολη για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας και άλλων μορφών ασφάλειας».
Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα την Πρωτοχρονιά το βοηθητικό πλοίο RFA Lyme Bay του Βασιλικού Ναυτικού του Ην. Βασιλείου παρέδωσε στο Πορτ Σαΐντ 87 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε φορτώσει στην Κύπρο. Η βοήθεια μεταφέρθηκε στην πόλη Αλ Αρίς, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, για να περάσει στους αμάχους Παλαιστινίους.
Αναφορικά με τη επιλογή ρίψεων βοήθειας από αέρος, ο λόρδος Κάμερον παρέπεμψε σε αντίστοιχες επιχειρήσεις των Γάλλων και των Ιορδανών που απέδειξαν πως οι ποσότητες βοήθειας που μπορούν να δοθούν με αυτόν τον τρόπο είναι μικρότερες από τις ποσότητες που μεταφέρουν τα φορτηγά.
«Η αλήθεια είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε βοήθεια μέσα στη Γάζα είναι μέσω φορτηγών. Όπως έχω πει, απαιτούνται 500 φορτηγά την ημέρα και τώρα πηγαίνουν 150», πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.
Κατέληξε συμπληρώνοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και η οικονομική δέσμευση από χώρες είναι διαθέσιμες, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερα φορτηγά, άρα διαρκώς ανοιχτά χερσαία περάσματα προς τη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγή: ΚΥΠΕ