Δολοφονίες, απόπειρες, βόμβες, εμπρησμοί, επεισόδια... Περίμενε την Κυβέρνηση για τα αυτονόητα ο Αρχηγός;

Ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, ανέλαβε Αρχηγός Αστυνομίας το 2020. Μετά την παύση του Ζαχαρία Χρυσοστόμου, τα ηνία ανέλαβε ο Κύπρος Μιχαηλίδης, ενώ στη συνέχεια παρέδωσε σκυτάλη στον Παπαθεοδώρου, ο οποίος κατείχε τη θέση του Υπαρχηγού. Από τότε μέχρι σήμερα, άλλαξαν τρεις υπουργοί Δικαιοσύνης, η Έμιλυ Γιολίτη (29.6.2020-17.6.2021), η Στέφη Δράκου και η Άννα Προκοπίου (1.3.2023-10.1.2024), την οποία διαδέχθηκε πριν από μερικές ημέρες ο δικηγόρος Μάριος Χαρτσιώτης. Σε αυτά τα χρόνια, όσο και αν επικοινωνιακά επιχειρήθηκε να γίνει διαχείριση της κατάστασης, είτε με την μη δημοσιοποίηση γεγονότων, είτε ρίχνοντας τα μαλακά υποθέσεις, καταγράφεται έξαρση της εγκληματικότητας.

Δολοφονίες σε πολυσύχναστους δρόμους και σε ώρες αιχμής, στην παρουσία μάλιστα πολιτών, βομβιστικές και εμπρηστικές επιθέσεις, επεισόδια εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, συμπλοκές και μολότοφ από κουκουλοφόρους σε κεντρικούς δρόμους, κλοπές, διαρρήξεις... Τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί το αίσθημα ανασφάλειας και αυτό είναι κάτι που εκφράζεται με πολλούς τρόπους και από διάφορες κατευθύνσεις. Είναι κάτι εξάλλου που επιβεβαιώνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με απόπειρα φόνου, με ρίψη πυροβολισμών, εγκληματική ενέργεια κατά δημόσιας κατηγόρου στην Πάφο, διακοπή ποδοσφαιρικού αγώνα, λόγω τραυματισμού ποδοσφαιριστή από κροτίδα.

Μάλιστα, οι ίδιοι οι αστυνομικοί μέσω των Συντεχνιών τους, σε αρκετές περιπτώσεις, αναγνώρισαν τις ανησυχίες των πολιτών και την χαρακτήρισαν δικαιολογημένες, λέγοντας πως η Αστυνομία θα πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Μάλιστα, οι ίδιοι αστυνομικοί, παραδέχτηκαν πως είναι τραγικό ένας πολίτης να καλεί την Αστυνομία για βοήθεια, αλλά τα μέλη να μην μπορούν να ανταποκριθούν, όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού ή ακόμα, αν χρειαστεί να πάνε σε ένα επεισόδιο, σε κάποιες περιπτώσεις, κλείνουν τον Σταθμό και γυρίζουν το σταθερό τηλέφωνο στο κινητό. Από την άλλη, υπάρχει επίσης παραδοχή πως υπάρχουν αδυναμίες στην διερεύνηση και την εξιχνίαση, λόγω και της υποστελέχωσης των Τμημάτων.

Είναι για αυτά όλα και άλλα τόσα, που οι αστυνομικοί, ζήτησαν την ενίσχυση της πρώτης γραμμής. Ποια είναι η πρώτη γραμμή; Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στα Τμήματα που έχουν πιο άμεση επαφή με τον πολίτη. Όπως για παράδειγμα τα Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων που διερευνούν υποθέσεις, οι Σταθμοί, Τροχαία, Άμεση Δράση, κτλ. Η στελέχωση της πρώτης γραμμής, συνεπάγεται και με έντονη παρουσία της Αστυνομίας στους δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα συρτάρια (και) η δολοφονία Μαυρομιχάλη-Μακρά η λίστα των ανεξιχνίαστων με φόντο τον υπόκοσμο

Και ενώ καταγράφονται όλα αυτά τα γεγονότα, ενώ η έξαρση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια είναι ορατή, ενώ το αίσθημα ανασφάλεια των πολιτών είναι έντονο, ενώ έχουν περάσει τρεις υπουργοί Δικαιοσύνης, ενώ ο Αρχηγός είναι ο ίδιος - άρα παρακολουθεί ή έπρεπε να παρακολουθεί την εξέλιξη του εγκλήματος - τι γίνεται; Ακούσαμε χθες τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, να δίνουν οδηγίες για έντονη αστυνόμευση. Όχι πως είναι λάθος, αντιθέτως δείχνει την ανησυχία της Κυβέρνησης, αλλά και παραδοχή πως τα πράγματα δεν πάνε προς την σωστή κατεύθυνση.

Ωστόσο, δεν μπορεί να μην διερωτηθεί κάποιος... Ο Αρχηγός Αστυνομίας περίμενε τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, που ανέλαβε πριν μια εβδομάδα, να δώσει οδηγίες για - τουλάχιστον - έντονη αστυνόμευση; Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος για την διαχείριση των Τμημάτων του, περίμενε τον κ. Χαρτσιώτη να ανακοινώσει ενίσχυση της πρώτης γραμμής; Ο Αρχηγός δηλαδή περίμενε την Κυβέρνηση για κινητοποιηθεί; Δεν έγινε μάθημα τα παθήματα της Χλώρακας και της Λεμεσού;

Θα μπορούσε να ειπωθεί από την πλευρά του Αρχηγού, πως λαμβάνονται μέτρα και δεν ανακοινώνονται, ωστόσο σε ότι αφορά την ενίσχυση της πρώτης γραμμής, οι ίδιοι οι αστυνομικοί τον διαψεύδουν μέσω των Συντεχνιών τους, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε μια προσπάθεια να εισακουστούν, οι οποίοι μάλιστα εδώ και αρκετό καιρό φωνάζουν πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Από την άλλη, σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν ακούσαμε τον ίδιο τον Αρχηγό της Δύναμης, να βγει μπροστά και ανακοινώσει μέτρα, που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας.

Αυτή τη στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από ανεξιχνίαστες εγκληματικές ενέργειες αλλά και τον τρόπο των χτυπημάτων, φαίνεται πως το οργανωμένο έγκλημα έχει το πάνω χέρι, το οποίο δείχνει πιο... οργανωμένο από την Αστυνομία, που φαίνεται να τρέχει από πίσω του. Μια σειρά δολοφονιών παραμένουν ανεξιχνίαστες, τα ποσοστά εξιχνίασης των βομβιστικών και εμπρηστικών υποθέσεων βρίσκονται στα τάρταρα, αλλά, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, τα τελευταία χρόνια δεν καταγράφεται οποιαδήποτε ενέργεια από την ηγεσία της Αστυνομίας και συγκεκριμένα από τον Αρχηγό, για να ανατρέψει τα εις βάρος της δεδομένα. Ενέργειες, όχι για να πατάξει το έγκλημα, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται ουτοπικό, αλλά τουλάχιστον να το περιορίσει και - τουλάχιστον - να θεωρείται η Αστυνομία πιο «υπολογίσιμος αντίπαλος» του υποκόσμου, που αυτή τη στιγμή έχει ρόλο θεατή. Βέβαια, σε ότι αφορά το θέμα των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων, πέραν των αδυναμιών που προκύπτουν, υπάρχει και ένα άλλο κεφάλαιο που λέγεται έγκλημα και διαφθορά, το οποίο διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.

Τον περασμένο Οκτώβριο, διαπράχθηκαν οι δύο δολοφονίες μέσα σε 38 ώρες. Του Αλέξη Μαυρομιχάλη και του Θανάση Καλογερόπουλου, με τον Αρχηγό, να διαμηνύει πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για αντίποινα, ωστόσο ακολούθησαν βομβιστικές επιθέσεις, άλλες εγκληματικές ενέργειες, απόπειρες δολοφονία κτλ, κάποιες από τις οποίες πιθανόν να έχουν να κάνουν και πάλι με το οργανωμένο έγκλημα.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, στις πρώτες του τοποθετήσεις, έδειξε πως αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, κατανοεί πως τα πράγματα δεν είναι καλά και πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Μάλιστα, σε αντίθεση με την προκάτοχο του, προέβη και σε συγκεκριμένες εισηγήσεις ή οδηγίες προς την ηγεσία, όπως αυξηθεί η αστυνόμευση στα κέντρα των πόλεων και δεύτερο με την καταγραφή των αστυνομικών σε λίστα, που θα του παραδίδεται κάθε Δευτέρα, που διεξάγουν τους ελέγχους στις εισόδους των γηπέδων. Μπήκε δηλαδή στα επιχειρησιακά θέματα της δύναμης, ενώ θα έπρεπε ήδη εδώ και αρκετό καιρό, τέτοιες αποφάσεις και ανακοινώσεις να είχαν γίνει από τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Από εκεί και πέρα ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, πριν κοιτάξει εκτός, για το πώς θα περιορίσει τη δράση του υποκόσμου, των χουλιγκάνων και όλων των υπόλοιπων παραβατικών στοιχείων, θα πρέπει να κοιτάξει πρώτα εντός της Δύναμης. Να αξιολογηθούν πρόσωπα και δεδομένα, καθώς κάποιοι στο βιογραφικό τους μετρούν αποτυχίες, σοβαρά επιχειρησιακά λάθη και σε κάποιες περιπτώσεις οι αδυναμίες είναι καταφανέστατες. Υπάρχουν ελλείψεις, υπάρχουν και παθογένειες. Αν δεν λυθούν αυτά κι αν και ο νέος υπουργός ακολουθήσει την πεπατημένη των προκατόχων του, ταυτιζόμενος πλήρως με αφηγήματα που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκαν λανθασμένα και μη αποτελεσματικά, τότε τα πράγματα δεν θα είναι ρόδινα, ούτε για την Αστυνομία, ούτε για τους πολίτες, αλλά ούτε για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαφοροποιημένη προσέγγιση Χαρτσιώτη, τα παραδεκτά γεγονότα της πρώτης αποτίμησης και οι προσδοκίες

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Το Διεθνές Δικαστήριο διώκει τον... νεκρό ηγέτη της Χαμάς-Εγείρεται ξανά το ερώτημα αν ζει
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διάγγελμα Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία-«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
«Μαθητές καπνίζουν, σπάζουν παράθυρα, κρέμονται από τα παράθυρα»-Αρκετές καταγγελίες για λεωφορεία
«Αντισημιτική απόφαση από ένα μεροληπτικό όργανο»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου στο ένταλμα σύλληψης
Εντός έξι μηνών ολοκληρώνονται οι προσφορές για το δρόμο Πάφου και Πόλης-Εκτιμήσεις για κόστος 90 εκ.
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»