Διπλό μέτωπο ερευνών για απόπειρα φόνου και πυροβολισμούς σε επιχειρηματία-Οδηγίες για έντονη αστυνόμευση

Έρευνες σε διάφορες κατευθύνσεις, διεξάγει το ΤΑΕ Λευκωσίας, σε σχέση με την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε πολυσύχναστη λεωφόρο στην Αγλαντζιά και σε ώρα αιχμής, με στόχο 49χρονο, στο όχημα του οποίου επέβαιναν και τα δύο ανήλικα παιδιά του, 17 και 15 ετών.

Οι ανακριτές της υπόθεσης, άρχισαν να εξετάζουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης παρακείμενων υποστατικών, ωστόσο από το οπτικό υλικό που συλλέχθηκε, στην παρούσα φάση καταγράφονται οι κινήσεις του 49χρονου, ότι δηλαδή είχε σταθμεύσει στο περίπτερο στο οποίο κατέβηκε το ένα από τα παιδιά του και στη συνέχεια επιβιβάστηκε και αναχώρησαν, χωρίς όμως να καταγράφονται οι κινήσεις του δράστη, που άνοιξε πυρ όταν άρχισε η πορεία του οχήματος.

Ωστόσο, η εξέταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης συνεχίζεται, ώστε να διαφανεί εάν καταγράφεται οτιδήποτε ύποπτο, ενώ ενδεχομένως να αναζητηθούν και επιπρόσθετα CCTV από άλλα υποστατικά.

Το όχημα του 49χρονου, τον οποίο κάποιοι φαίνεται να ήθελαν νεκρό, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη πως το όχημα επέβαιναν δύο ανήλικα, πλήγηκε με δύο σφαίρες, εκ των οποίων η μια στον ανεμοθώρακα, μπροστά από τη θέση του συνοδηγού, όπου καθόταν το ένα του παιδί. Μετά την ρίψη πυροβολισμών, ο δράστης διέφυγε από τη σκηνή, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως κινείτο πεζός, χωρίς να αποκλείεται να τον ανέμεναν συνεργοί σε παρακείμενο σημείο.

Την ίδια ώρα που το ΤΑΕ Λευκωσίας αναμένει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων επί των τεκμηρίων που συλλέχθηκαν από την σκηνή του εγκλήματος, οι ανακριτές συνεχίζουν την λήψη καταθέσεων, ενώ στο παρόν στάδιο, ο 49χρονος που αποτελούσε στόχος, δεν έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία, η οποία κρίνεται ουσιαστικής σημασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τύχη γλίτωσε το παιδί που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού-Αυξάνεται το αίσθημα φόβου και ανασφάλειας

Δίνει κατεύθυνση ο επιχειρηματίας

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα φόνου, άλλο ένα επεισόδιο με ρίψη πυροβολισμών ήρθε να προστεθεί στην εξίσωση, με το ΤΑΕ Λευκωσίας, επίσης να διερευνά την υπόθεση, η οποία φαίνεται να συνδέεται με άλλη που σημειώθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι πυροβολισμοί ρίχθηκαν γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Γερίου, εναντίον του οχήματος του φρουρού επιχειρηματία, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες, βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο, καθώς άγνωστοι έριξαν χειροβομβίδα σε υποστατικό που είναι ιδιοκτησίας του στην Λευκωσία.

Τα δύο περιστατικά φαίνεται να συνδέονται, ενώ ο επιχειρηματίας στην κατάθεση του, αναφορικά με τα κίνητρα του δράστη ή των δραστών, έδωσε τους δικούς του ισχυρισμούς, στους οποίους ενέπλεξε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ως εκ τούτου, οι ανακριτές διερευνούν τους ισχυρισμούς του, ενώ εξετάζουν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης από την περιοχή που ρίχθηκαν οι πυροβολισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυροβολισμοί εναντίον οχήματος φρουρού επιχειρηματία στο Γέρι-Στόχος για δεύτερη φορά

Οδηγίες για έντονη αστυνόμευση

Η νέα εγκληματική ενέργεια, δεδομένου της ώρας και του χώρου που διαπράχθηκε, καθώς και οι πυροβολισμοί που ακολούθησαν, ήρθαν να εντείνουν την ανησυχία των πολιτών και το αίσθημα ανασφάλειας, αφού θα πρέπει να σημειωθεί πως σημειώθηκαν οι δύο δολοφονίες, εκ των οποίων η μία, επίσης διαπράχθηκε σε πολυσύχναστο σημείο και σε ώρα αιχμής.

Είναι για αυτό το λόγο, που ο υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε οδηγίες στην Αστυνομία για έντονη αστυνόμευση, ενώ στην τοποθέτηση του μετά την επίσκεψη στην Αστυνομία, την περασμένη Δευτέρα, προανήγγειλε μέτρα, ώστε να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας.

Ο Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του την Τρίτη, κατά την άφιξή του στις Κεντρικές Φυλακές για επίσκεψη και ενημέρωση, ανέφερε ότι είχε άμεση ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την απόπειρα και ότι είναι σε συνεχή επαφή μαζί του και ενημερώνεται.

«Η Αστυνομία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα και προχωρεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για εξιχνίαση αυτού του σοβαρού περιστατικού. Δεν έχω να προσθέσω οτιδήποτε άλλο πέραν από όλα όσα έχω πει χθες ως προτεραιότητες, προκειμένου να υπάρξει ένας έλεγχος σε αυτό το πραγματικά πολύ σοβαρό θέμα (το οργανωμένο έγκλημα) που απασχολεί την κυπριακή κοινωνία», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας στο Προεδρικό, κατά την ενημέρωση των ΜΜΕ, ανέφερε πως «η διασφάλιση και της ίδιας της ασφάλειας, αλλά και του αισθήματος της ασφάλειας της κοινωνίας των πολιτών είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της πολιτείας».

Όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης χθες είχε αναφέρει ακριβώς αυτό, ότι θα πρέπει να είναι και θα είναι πολύ πιο έντονο το αίσθημα της ασφάλειας και η αστυνόμευση, ώστε τέτοια απαράδεκτα επεισόδια, τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, να αποφευχθούν στο μέλλον.

Πρόσθεσε πως, την ίδια στιγμή, αυτές οι χθεσινές εξάρσεις εγκληματικότητας είναι ενώπιον της Αστυνομίας και οι οδηγίες που έχουν δοθεί και η συνεννόηση που υπάρχει με την Αστυνομία είναι να διαλευκανθούν το συντομότερο δυνατόν και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ζητούν μέτρα τα κόμματα, ανησυχία για την έξαρση του εγκλήματος

Ανησυχία, προβληματισμό και λήψη μέτρων, ζητούν από την πλευρά τους τα κόμματα, με τον Δημοκρατικό Συναγερμό να αναφέρει πως απαιτείται άμεση και ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω αυτών των περιστατικών, με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα εκ μέρους της πολιτείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα όλων μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα σταθούμε και εμείς αρωγοί».

Από την πλευρά της το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι «η απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα σε πολυσύχναστη και κατοικημένη περιοχή στην Αγλαντζιά, εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες που έγιναν υπό το φως της μέρας και σε πολυσύχναστες περιοχές, αποδεικνύει ότι τα εγκληματικά στοιχεία νιώθουν την άνεση και την ελευθερία να δρουν. Αυτό πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και την Αστυνομία για την αδυναμία τους ν΄ αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα».

Όπως αναφέρει η κα Σάββα, «το επίπεδο εμπιστοσύνης  της κοινωνίας στην Αστυνομία και στις Αρχές είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υπέδειξε και σχετική Έκθεση της GRECO. Η Έκθεση σημείωσε και την ανάγκη γι’ αντικειμενικότητα και διαφάνεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιλογή υψηλόβαθμων αξιωματικών, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στην Αστυνομία. Η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της δεκαετίας Αναστασιάδη- Δημοκρατικού Συναγερμού και σε αυτό τον τομέα και τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα».

Επιπλέον σημείωσε ότι, «πλέον το έγκλημα είναι πιο μπροστά από την Αστυνομία και το κράτος και αυτό παρά τις διάφορες δηλώσεις και υποσχέσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για πάταξη της εγκληματικότητας. Πιο πρόσφατη, η εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την οπλοφορία αστυνομικών στο κέντρο των πόλεων, η οποία ποσώς θα βοηθήσει».

Όπως αναφέρει επίσης, «αυτό που χρειάζεται είναι Στρατηγική καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση και αναβάθμιση της Αστυνομίας, αξιοποίηση των νομοθετικών δυνατοτήτων που διαθέτει και κυρίως, αξιοποίηση των ικανών και έντιμων μελών του Αστυνομικού Σώματος. Σημειώνουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο δημοσιοποιήθηκε ότι καταρτίστηκε πλάνο δράσης κατά του εγκλήματος το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζουμε τί απέγινε αυτό το πλάνο. Το βέβαιο είναι ότι ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών».

«Ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό για την έξαρση βίας που φαίνεται να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα», εκφράζει η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία αναφέρει πως η νέα απόπειρα φόνου, σε ώρα αιχμής και σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, φανερώνει την αποθράσυνση των εγκληματικών στοιχείων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφεθεί ως φαινόμενο να συνεχίζεται.

Επιπρόσθετα αναφέρει πως, «η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο πρέπει να εντατικοποιηθεί και να τελεσφορήσει, η Αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί επιχειρησιακά, ειδικά στην πρώτη γραμμή και η Πολιτεία πρέπει να οχυρώσει τη χώρα και το κοινό με αποτελεσματικό τρόπο, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας, που σήμερα απειλείται περισσότερο από ποτέ».

Καταλήγοντας η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και αυστηρότητα εκ μέρους των διωκτικών αρχών για να προστατευθεί η χώρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία διαπιστώνουμε ότι οι προθέσεις και πρώτες κινήσεις του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο του εγχειρήματος, δηλώνουμε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με τρόπο συμβλητικό, ενισχύοντας με πολίτικό και νομοθετικό έργο την όλη προσπάθεια».

Δειτε Επισης

Διέφυγε τον κίνδυνο ο δεκαπεντάχρονος που έπεσε από ύψος 16 μέτρων-Φέρει κατάγματα στο σώμα
Τρεις οι συλλήψεις για τον τραυματισμό εννιάχρονου που έπεσε πάνω του η πόρτα σχολείου
Αυτός είναι ο 73χρονος που έχασε τη ζωή του στην πτήση του τρόμου-Τα τρία λεπτά της «βουτιάς»
«Άναψε η ένδειξη για τις ζώνες και τότε έκανε βουτιά το αεροπλάνο... Ακούστηκαν κραυγές»
Διαφωνία μεταξύ συγκατοίκων πίσω από τη συμπλοκή στη Λήδρας-Εμπλέκονται τέσσερα πρόσωπα
Συμπλοκή στην παλιά Λευκωσία με δύο τραυματίες-Φέρουν τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο
Βρετανός 73χρονος ο νεκρός στην μοιραία πτήση-Σε κρίσιμη κατάσταση επτά άλλοι επιβάτες
Στο νοσοκομείο μοτοσικλετιστής μετά από τροχαίο στο Στρόβολο
Εμπλέκονται σε 14 υποθέσεις με λεία 600,000 ευρώ οι δύο που συνελήφθησαν για κλοπές και διαρρήξεις
«Όσοι δεν φορούσαν ζώνη εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι»-Η μαρτυρία επιβάτη από την πτήση-τρόμου