Φρένο Κυβέρνησης στην ανέγερση του νέου κτιρίου της Νομικής Υπηρεσίας-Υπέδειξε διασπάθιση ο Ελεγκτής

Στα χαρτιά φαίνεται ότι θα μείνει, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, η ανέγερση νέου κτιρίου από τη Νομική Υπηρεσία. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το σχετικό έγγραφου του διαγωνισμού των προσφορών που προκηρύχθηκε από τα Δημόσια Έργα, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε με απόφαση της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στο συμπλήρωμα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρεται πως «ο διαγωνισμός ακυρώνεται δυνάμει του Κανονισμού 24(4)(α) των Κ.Δ.Π. 201/2007».

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Ελεγκτής αντέδρασε και απέστειλε σχετική επιστολή στους εμπλεκομένους, δείχνοντας διασπάθιση δημοσίου χρήματος, κατάχρηση στα εμβαδά, ενώ εισηγήθηκε την ακύρωση του διαγωνισμού. Όπως ανέφερε το κτήριο θα είχε ύψος 13 ορόφων, παρά το γεγονός πως το επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή είναι για έξι, ενώ το κόστος εκτιμάτο στα 45 εκατομμύρια ευρώ και πλέον ΦΠΑ.

Επίσης, μεταξύ άλλων, καταγραφόταν πως το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα θα είχε εμβαδόν 74 τετραγωνικά μέτρα, ενώ θα διέθετε χώρους υγιεινής και μικρή κουζίνα. Επιπρόσθετα, θα είχε δικό του χώρο αναμονής, όπως και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, το γραφείο του οποίο θα είχε εμβαδό 72 τετραγωνικά, ενώ και το δικό του θα διέθετε χώρους υγιεινής και κουζίνα με ανεξάρτητη είσοδο.

Παράλληλα, ο Γενικός και Βοηθός Εισαγγελέας θα είχαν τον δικό του ανελκυστήρα, ενώ το κτήριο θα διέθετε άλλους πέντε.

Παρόμοιες ανέσεις περιλάμβανε και το γραφείο του γενικού διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας, θέση η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, το οποίο θα είχε 54 τετραγωνικά μέτρα, ωστόσο σε αυτά θα υπήρχε χώρος υγιεινής και μικρή κουζίνα.

Επίσης, υπάρχει χώρος για τον διευθυντή διοίκησης, θέση η οποία επίσης δεν υπάρχει, και το γραφείο του θα έχει εμβαδόν 35 τετραγωνικά. Επιπρόσθετα, τα γραφεία των έντεκα εισαγγελέων θα είχαν εμβαδό 40 τετραγωνικών μέτρων και τα γραφείο των ανώτερων δικηγόρων 32 τετραγωνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα κόντρα Οδυσσέα με Σαββίδη για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας που θα κοστίσει 45 εκ.

Μετά τη σχετική ακύρωση του διαγωνισμού, ο Γενικός Ελεγκτής σε ανάρτηση του, χαιρετίζει την απόφαση της Κυβέρνησης, λέγοντας παράλληλα πως η προκήρυξη παραβίαζε την νομοθεσία.

Όπως ανέφερε σε ανάρτηση του, «χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Κυβέρνηση υιοθέτησε την εισήγησή μας για άμεση ακύρωση του διαγωνισμού για αυτό το κτήριο με τον σπάταλο και υπερβολικό σχεδιασμό, και του οποίου η προκήρυξη παραβίαζε επίσης την περιβαλλοντική νομοθεσία».

Η επίσημη τοποθέτηση του Υπουργείου Μεταφορών

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του δημοσίου και της ορθολογικής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών έχει αποφασίσει τη χρονική μετάθεση της ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας».

Ως εκ τούτου, προστίθεται, «ανακοινώνεται ότι ο Διαγωνισμός υπό τον τίτλο «Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας» με αρ. διαγ. Α/1/2023(Ε), ακυρώθηκε σήμερα από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, βάσει του Κανονισμού 24(4)(α) των Κ.Δ.Π.201/2007, λόγω περιορισμών των Δημοσιονομικών Περιθωρίων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για το ίδιο λόγο αναβλήθηκε και η υλοποίηση της ανέγερσης νέων κτηρίων των Υπουργείων Εσωτερικών και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην περιοχή της Αρχιγραμματείας».

Επιπρόσθετα, σημειώνεται, «θα επαναξιολογηθεί η έκταση των εργασιών σε σχέση με το ύψος της δαπάνης που απαιτείται για την ανέγερση κτηρίων του Κρατικού Χημείου και του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, καθώς και για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κυβερνητικών κτηρίων».

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του Γενικού Ελεγκτή που προειδοποιούσε, είχε αντιδράσει ο Γιώργος Σαββίδης, είχε απαντήσει πως «ο σχεδιασμός και οι προδιαγραφές ανέγερσης του νέου κτηρίου της Νομικής Υπηρεσίας έχουν γίνει από το κατά το νόμο αρμόδιο Τμήμα Δημοσίων Έργων, που, με την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη των λειτουργών του, σχεδιάζει και επιβλέπει την υλοποίηση αυτού του είδους των αναπτυξιακών Έργων».

Μάλιστα είχε προαναγγείλει πως το Τμήμα Δημοσίων Έργων θα απαντούσε στα σημεία της επιστολής του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, κάτι πάντως που μέχρι σήμερα, που λήφθηκε τελικά η απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το Τμήμα Δημοσίων Έργων δεν έχει απαντήσει.

Μάλιστα ο Γιώργος Σαββίδης, είχε επιτεθεί στον Γενικό Ελεγκτή, λέγοντας πως, «λυπούμαι όμως που παρατηρώ ότι για άλλη μια φορά, ο Γενικός Ελεγκτής, προτού λάβει απαντήσεις σε ό,τι ζητά να ενημερωθεί από τις εκάστοτε καθ’ ύλην αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες και Τμήματα, ακολουθεί την προσφιλή τακτική του να δημοσιοποιεί τις εκθέσεις, επιστολές και παρατηρήσεις του παρουσιάζοντας μόνο τις απόψεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κατά τρόπον που διαμορφώνει αρνητικά την κοινή γνώμη εις βάρος εκείνων που κατά καιρούς θέτει στο στόχαστρό του».

p1

p2

p3

p4

p5

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης