Εντείνονται οι πληροφορίες για αλλαγές στην Αστυνομία-Εν αναμονή αποφάσεων Προέδρου

Μπορεί το κεφάλαιο Δόξα Κωμοδρόμου να θεωρείται λήξαν από την Κυβέρνηση από την στιγμή που η ίδια υπέβαλε την παραίτηση της, αν και υπάρχουν φωνές που ζητούν ανάληψη ευθύνης από τα πρόσωπα που αποφάσισαν των χειρισμών των πληρωμών της με υπερωρίες, εντούτοις εκκρεμεί ο διορισμός του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ανεκτέλεστα εντάλματα» οι ευθύνες για το χάος

Μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν έχει ανακοινώσει τον διάδοχο ή την διάδοχο της Δόξας Κωμοδρόμου, ωστόσο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί από τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, αναμένονται αποφάσεις και σε σχέση με τα επεισόδια στη Χλώρακα και την Λεμεσό, τις οποίες αναμένεται να λάβει ο Πρόεδρος στη βάση και των εκθέσεων που ζήτησε για τα επιχειρησιακά πλάνα, ενώ η Κυβέρνηση πριν την αποχώρηση του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, είχε διαμηνύσει πως θα αποδοθούν ευθύνες, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Τόσο ο Αρχηγός Αστυνομίας όσο και η υπουργός Δικαιοσύνης βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, ωστόσο μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα υπεραμύνονταν και οι δύο των ενεργειών τους, ειδικότερα σε ότι αφορά την απόφαση τους να κατέλθουν σε διαπραγματεύσεις με τον Σύρο που απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα και εναντίον του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης. Την επόμενη όμως ημέρα, ακολούθησαν τα ακραία επεισόδια στη Λεμεσό, όπου κουκουλοφόροι έσπαζαν ότι έβρισκαν μπροστά τους και ξυλοκοπούσαν αλλοδαπούς, με αποτέλεσμα ο Στέλιος Παπαθεοδώρου και η Άννα Προκοπίου να δεχθούν έντονες επικρίσεις, με την πλειοψηφία να ζητά την παραίτηση τους.

Και αυτό διότι, η Αστυνομία απέτυχε παταγωδώς στην αποστολή της που ήταν η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, ενώ εξαιτίας της ολιγωρίας και της αδράνειας της, καθώς και των λανθασμένων αποφάσεων των αξιωματικών που είχαν την ευθύνη, καταστράφηκαν περιουσίες και τραυματίστηκαν πολίτες.

Υπενθυμίζεται πως για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό, όπου δήλωσε δημόσια ντροπιασμένος για την αδυναμία της Αστυνομίας να προστατεύσει τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σενάριο ανακατατάξεων στην ηγεσία της Αστυνομίας-Επίκεινται αποφάσεις, ξεκαθαρίζει το σκηνικό

Παρά το γεγονός πως έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας, το εν λόγω κεφάλαιο ακόμη δεν έκλεισε, κάτι που αναμένεται να πράξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το σκηνικό στην Αστυνομία, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις. Αποφάσεις, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα περιορίζονται στην απόδοση ευθυνών στην Αστυνομία, με την υπουργό Δικαιοσύνης να βγαίνει από το κάδρο. Σημειώνεται πως παρά την αρχική στάση της Άννας Προκοπίου μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα, όπου θέλησε να υπεραμυνθεί των ενεργειών της αλλά και της Αστυνομίας, μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό, διαχώρισε τη θέση της από τον Αρχηγό Αστυνομίας.

Τις τελευταίες ώρες πάντως, εντείνονται οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη να φέρνει αλλαγές στην Αστυνομία, τα στελέχη της οποίας φέρουν βαρύτατες ευθύνες, για την διαχείριση των επεισοδίων, ειδικότερα στη Λεμεσό, όπου οι κουκουλοφόροι παρέμειναν ανενόχλητοι και η Αστυνομία σε ρόλο θεατή.

Μάλιστα, σε ότι αφορά τις έντονη φημολογία περί εξαναγκασμού σε παραίτησης ή παύσης του ίδιου του Αρχηγού της Αστυνομίας, κυβερνητικές πηγές ούτε διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν, συστήνοντας υπομονή εν αναμονή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων από τον Πρόεδρο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία βρίσκεται στο στόχαστρο για τη στάση και τις ενέργειες της σε ανάλογα επεισόδια. Η αδυναμία που επιδεικνύεται την κρίσιμη ώρα και η εκ των υστέρων αντίδραση που ακολουθεί τα γεγονότα, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκε. Προηγήθηκαν μια σειρά από ανάλογα γεγονότα, είτε αυτά αφορούσαν βία σε αθλητικούς χώρους, είτε αλλού, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Προεδρικό και μετά σε τηλεοπτικό σταθμό, είτε στο μνημόσυνο του Γεωργίου Γρίβα Διγενή, τον περασμένο Ιανουάριο στη Λεμεσό. Ωστόσο, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, σχεδόν σε όλες, η ηγεσία δια των εκπροσώπων της, εμφανίστηκε να μην αναγνωρίζει τα πιθανά λάθη και τις αδυναμίες της, προκειμένου να τα διορθώσει για καλύτερα αποτελέσματα, αντιθέτως, σε επικοινωνιακό επίπεδο σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά υπεραμυνόταν των ενεργειών της. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα ίδια τα μέλη της Αστυνομίας που συμμετείχαν στο επιχειρησιακό πλάνο, μιλούσαν για ελλιπή μέτρα.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, πως όταν εκτυλίχθηκαν τα σοβαρά επεισόδια μεταξύ οπαδών στο Ελευθέρια, τον περασμένο Μάρτιο, και πάλι η Αστυνομία υπεραμυνόταν των ενεργειών της, χωρίς να αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει και να ζητά έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η «αλάνθαστη» Αστυνομία, το αίσθημα ασφάλειας και η... ανάποδη αντίδραση στον παραλογισμό

Δειτε Επισης

Καταδίκης ΚΔ από ΕΔΑΔ-Παραβιάσεις σε υπόθεση γονικής επιμέλειας
Καταδίκη Κύπρου από ΕΔΑΔ για pushback δύο Σύρων αιτητών ασύλου στο Λίβανo το 2020
Πληροφορίες της Europol οδήγησαν στη σύλληψη 42χρονου για παιδική πορνογραφία
Τρίτη σύλληψη για τη ρατσιστική επίθεση στη Λεμεσό
Πρόλαβε τα χειρότερα στη Λεμεσό το Τμήμα Δασών-Πυρκαγιά πλησίαζε ντεπόζιτο με μαζούτ
Νέα τραγωδία στην άσφαλτο-Νεκρός ο 79χρονος Τρύφωνας Παπαχριστοφόρου
Ελεύθερος από Ανώτατο καταδικασθείς για τρομοκρατία-Εκκρεμούσε η απέλαση του για πάνω από 18 μήνες
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στο Πελέντρι 14χρονος (pic)
Κρυφτό Αστυνομίας για τους πνιγμούς σε πισίνες στον Πρωταρά-Αρνείται να απαντήσει εάν είχαν άδειες τα ξενοδοχεία
Κακόβουλα εκτιμάται εκ πρώτης όψεως ότι τέθηκε πυρκαγιά στο Προδρόμι