Σενάριο ανακατατάξεων στην ηγεσία της Αστυνομίας-Επίκεινται αποφάσεις, ξεκαθαρίζει το σκηνικό

Την ώρα που στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ειδικότερα στις τάξεις της Αστυνομίας, θεωρείται μετέωρο το μέλλον του Αρχηγού της Δύναμης, στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν σε Χλώρακα και Λεμεσό, που είχαν ως αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ζωές και να καταστραφούν περιουσίες λόγω της αδράνειας και της ανεπάρκειας του Σώματος Ασφαλείας, άλλες παράλληλες εξελίξεις ενδεχομένως να ανακατέψουν την τράπουλα στην ηγεσία.

Ξεκινώντας από τον Αρχηγό του Σώματος, Στέλιο Παπαθεοδώρου, στον οποίο καταλογίστηκαν σοβαρές ευθύνες για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό, με τον ίδιο μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του αναφέρει δημόσια πως «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας», κάτι που δείχνει αποτυχία στην αποστολή ενός Αρχηγού Σώματος Ασφαλείας, που είναι η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας, παρά τη φημολογία είτε περί παύσης είτε περί παραίτησης του, μέχρι στιγμής δεν καταγράφονται οποιεσδήποτε εξελίξεις. Ωστόσο, για το πώς θα δοθεί τέλος στην απονομή ευθυνών σε σχέση με τα όσα ντροπιαστικά εξελίχθηκαν στις δύο επαρχίες, εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε εκθέσεις γεγονότων και με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό «αστυνόμευση» για επιβολή Τάξης η Αστυνομία-Διαδοχικά τα βέλη εντός και εκτός, πιέζουν οι καταστάσεις

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του Προέδρου, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού τα όσα συνέβησαν στην Χλώρακα και τη Λεμεσό, φαίνεται να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού προηγήθηκαν ουκ ολίγα επεισόδια, είτε εντός και εκτός γηπέδων, είτε στο μνημόσυνο του Γρίβα κτλ, με την Αστυνομία να μοιάζει ανήμπορη να αντιμετωπίσει καταστάσεις και μετατρέπεται σε έρμαιο των κουκουλοφόρων, αφού εκ του αποτελέσματος, τα επιχειρησιακά πλάνα αποδείχθηκαν τρύπια. Και δεδομένου πως υπάρχει παραδοχή για αδράνεια και λάθη, οι ευθύνες μετατοπίζονται στον ίδιο τον Αρχηγό της Δύναμης, ο οποίος ηγείται του Σώματος και έχει τον τελευταίο λόγο.

Ωστόσο, παρά τα απανωτά επεισόδια, η Αστυνομία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιχειρούσε να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ζήτημα, απορρίπτοντας επικρίσεις και ευθύνες και βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Κάτι που έπραξε και στα σοβαρά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στο Ελευθέρια, ωστόσο παρενέβη ο Πρόεδρος, βγάζοντας στην ουσία την πρώτη κίτρινη κάρτα με την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ακολούθησε η κόκκινη, στον απόηχο των όσων συνέβησαν σε Χλώρακα και Λεμεσό.

Το ποιες θα είναι τελικά οι αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη και αν προτίθεται να δώσει την τελευταία ευκαιρία, είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία, ωστόσο το θολό σκηνικό που επικρατεί έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία της Αστυνομίας, η οποία γενικότερα διανύει μια σοβαρή κρίση για μια σειρά από λόγους, είτε αυτοί αφορούν διαχείριση καταστάσεων εντός και εκτός Αστυνομίας, είτε σκιώδεις χειρισμούς, είτε αποφάσεις κτλ, κάτι το οποίο σημειώνουν ουκ ολίγα μέλη της Δύναμης, από διάφορες βαθμίδες, που περιγράφουν την κατάσταση εύθραυστη και χαρακτηρίζουν ως επιτακτική την ανάγκη για μεταρρύθμιση της Δύναμης. Μια μεταρρύθμιση, που για να υλοποιηθεί χρειάζονται ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, που θα φέρουν νέα φιλοσοφία και προσέγγιση στην βάση και των ευρωπαϊκών προτύπων, ώστε από τη μία η Αστυνομία να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή της και από την άλλη να επανακτήσει την απολεσθείσα εμπιστοσύνη.

Πέραν του κεφαλαίου «Αρχηγός», κάτι που θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρόεδρος με τις αποφάσεις του, η ενδεχόμενη παραίτηση του Υπαρχηγού Αστυνομίας, Δημήτρη Δημητρίου, ώστε να κατέλθει υποψήφιος Δήμαρχος Λακατάμιας τον Ιούνιο του 2024, θα φέρει ανακατατάξεις στην ηγεσία της Αστυνομίας.

Όπως έχει γραφτεί, ο Υπαρχηγός βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με πολιτικούς παράγοντες που βλέπουν με πολύ θετικό μάτι την υποψηφιότητα του έναντι της Φωτούλας Χατζήπαπα, η οποία εκτός απρόοπτου θα επαναδιεκδικήσει τη δημαρχία, στηριζόμενη από το ΑΚΕΛ. Το επικρατέστερο σενάριο, έτσι όπως παρουσιάζεται αυτή την περίοδο, είναι ο κ. Δημητρίου να στηριχθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό καθώς επίσης και από τα κόμματα του κέντρου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή εάν τα κόμματα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Υπαρχηγού, τότε ο Δημήτρης Δημητρίου αναμένεται να αποχωρήσει από τις τάξεις της Αστυνομίας, κάτι που συνεπάγεται με ανακάτεμα της τράπουλας στην ηγεσία. Και αυτό διότι, εάν τη θέση του Υπαρχηγού διαδεχθεί ο ένας εκ των βοηθών Αρχηγών, ως είθισται, τότε θα υπάρξει νέος διορισμός βοηθού, ωστόσο δεδομένου πως η θέση του Υπαρχηγού είναι πολιτικός διορισμός, ο εκάστοτε Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίσει άτομο της επιλογής του.

Το σκηνικό γύρω από την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Υπαρχηγού στις δημοτικές εκλογές, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός των επόμενων μηνών, το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ από εκεί και πέρα, επίκειται άλλη μια αποχώρηση.

Πρόκειται για τον βοηθό Αρχηγό Χριστόφορο Μαυρομμάτη, ο οποίος βρίσκεται στο 61ο έτος της ηλικίας του και σε περίπου δύο έτη αφυπηρετεί από τις τάξεις της Αστυνομίας. Ωστόσο, δεδομένου των αδειών, πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπου ένα χρόνο, ο Χριστόφορος Μαυρομάτης θα λάβει προαφυπηρετική άδεια και θα αποχωρήσει από την Αστυνομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοιχτό κεφάλαιο οι ευθύνες για τα επεισόδια στο Ελευθέρια, αναμονή στις αποφάσεις για Λεμεσό και Χλώρακα

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Πεδίο μάχης το UCLA-Προσαγωγές και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης