Βαριές και ασήκωτες ευθύνες για τα βίαια επεισόδια, έπρεπε να υπήρχαν ήδη παραιτήσεις

Μια από τις κατευθυντήριες οδηγίες που είχε δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Μάρτιο κατά τις διαβεβαιώσεις των υπουργών με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ήταν «να είστε έτοιμοι να παραιτηθείτε πριν σας το ζητήσω εγώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκνευρισμένος και έντονος ο Πρόεδρος στη σύσκεψη-Δήλωσε ντροπιασμένος και ζήτησε απαντήσεις

Ξεκινώντας από την πολιτική προϊστάμενη της Αστυνομίας, το επιχειρησιακό πλάνο της οποίας απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα μετά τη Χλώρακα να μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη η Λεμεσός, στην υπουργό Δικαιοσύνη, μετατοπίζονται ευθύνες, στην σκιά των όσων εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στο παραλιακό μέτωπο, εξού κα υπάρχουν φωνές για παραίτηση.

Η Άννα Προκοπίου ανέλαβε σε μια κρίσιμη περίοδο τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ένα πεδίο έξω από τα νερά της, αφού αφενός δεν είναι νομικός και αφετέρου δεν είχε οποιαδήποτε εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται της Αστυνομία και των Κεντρικών Φυλακών. Ωστόσο, η Άννα Προκοπίου ήταν μια από τους υπουργούς που εκτέθηκε σχετικά νωρίς, με τις διαδοχικές εμφανίσεις της στα ΜΜΕ, κατά τις οποίες παρουσιαζόταν έτοιμη να αλλάξει καταστάσεις, καλλιεργώντας προσδοκίες. Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο, ο δρόμος είναι μακρύς και χρειάζεται αρκετή δουλειά, αφού δεν αρκεί η επικοινωνιακή στρατηγική, ειδικότερα σε μία εποχή όπου ο κόσμος έχει κουραστεί με τα «θα» και αναμένει πράξεις.

Λόγω της άγνοιας της σε ορισμένα ζητήματα που ήταν εκτός αντικειμένου της, εξαρχής η κ. Προκοπίου, όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί σε ένα ζήτημα, είπε «δεν είμαι νομικός», ενώ με αφορμή τις επικρίσεις στον απόηχο διάφορων επεισοδίων, ακόμη και μετά τη Χλώρακα, δήλωσε πως «επιχειρησιακά δεν αναμειγνύομαι στο τι κάνει η Αστυνομία, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου». Δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός για τις εν λόγω αναφορές, παρά μόνο να σημειωθεί πως το Υπουργείο που έχει αναλάβει είναι «Δικαιοσύνης» και «Δημοσίας Τάξεως».

Από τις πρώτες μέρες ανάληψη των καθηκόντων της, είχαν εκτυλιχθεί τα σοβαρά επεισόδια έξω από το Ελευθέρια από οπαδούς, όπου παρενέβη ο Πρόεδρος, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη και ανακοίνωσε μέτρα για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας τα οποία ήταν στα φόρτε τους κατά την περσυνή αγωνιστική περίοδο. Το πρωτάθλημα έχει αρχίσει, ωστόσο πριν από αυτό, διαμηνυόταν πως η Αστυνομία είναι έτοιμη. Και το ερώτημα είναι πώς; Γιατί οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν τόσο στη Χλώρακα όσο και στην Λεμεσό, ήταν εικόνες χουλιγκανισμού. Εικόνες που εδώ και ένα ενάμιση χρόνο βλέπαμε εκτός γηπέδων. Που είδαμε έξω από το Προεδρικό σε διαμαρτυρία, που είδαμε στο μνημόσυνο του Γρίβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Κατάδικος με βραχιολάκι στους συλληφθέντες για τα επεισόδια-Δεν πήραν χαμπάρι στις Κεντρικές

Μετά τα όσα έλαβαν χώρα στη Χλώρακα και στον απόηχο των επικρίσεων, όπου η Αστυνομία την πρώτη μέρα των επεισοδίων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη αφού έκρινε την κατάσταση πως δεν ήταν επικίνδυνη, η Άννα Προκοπίου αντί εστιάσει στις αδυναμίες και τα λάθη της Αστυνομίας, δεδομένου της σοβαρότητας της κατάστασης, έσπευσε να υψώσει «αντιοχλαγωγική ασπίδα» υπέρ της Αστυνομίας. Δήλωσε μάλιστα, πως «δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Να θυμίσω ότι και στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μπήκαν διαδηλωτές». Δηλαδή, η υπουργός θέλησε να δώσει ελαφρυντικό στα λάθη και τις αδυναμίες επειδή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ μπήκαν διαδηλωτές. Σύγκρινε δηλαδή την απόπειρα πραξικοπήματος στο Καπιτώλιο, με την Χλώρακα!

Από την άλλη, την ώρα που δεχόταν πυρά για την απόφαση της ίδιας και του Αρχηγού να συναντηθούν με το Σύρο που απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα, εναντίον του οποίου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης και ήταν ελεύθερος υπό όρους για άλλες υποθέσεις, η υπουργός είπε πως «η πέτρα του σκανδάλου, ήρθε απρόσκλητος» και πως του «επισημάνθηκε ότι υπήρχε ανοιχτή υπόθεση εναντίον του». Ο καταζητούμενος που δεν εντόπιζαν από τις 24 Αυγούστου και όχι η «πέτρα του σκανδάλου», βρισκόταν απέναντι από τον Αρχηγό και την Υπουργό Δικαιοσύνης, οι οποίοι όμως προτίμησαν να περιοριστούν σε υποδείξεις αντί να δώσουν οδηγίες για άμεση σύλληψη του. Και επειδή η υπουργός σύγκρινε το Καπητώλιο με την Χλώρακα, το ερώτημα είναι, έτσι έκαναν και στις ΗΠΑ; Κάλεσαν σε σύσκεψη τους διαδηλωτές;

Πηγαίνοντας στα χθεσινοβραδινά επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στη Λεμεσό, εκ του αποτελέσματος το επιχειρησιακό πλάνο της Αστυνομίας, απέτυχε παταγωδώς! Μερικές δεκάδες κουκουλοφόροι, άλωσαν την Λεμεσό, ξυλοκόπησαν αλλοδαπούς, κατέστρεψαν περιουσίες, έκαψαν οχήματα, επιτέθηκαν σε λειτουργούς των ΜΜΕ, έθεσαν σε κίνδυνο ζωές. Οι ευθύνες, ανεξαρτήτως αν η ίδια δηλώνει πως δεν έχει εμπλοκή στα επιχειρησιακά ζητήματα, βαραίνουν και την ίδια την υπουργό, η οποία μέχρι χθες παρείχε κάλυψη στους χειρισμούς της ηγεσίας της Αστυνομίας. Η ανοχή στα λάθη και τις παραλήψεις, η κάλυψη πιθανών ευθυνών ώστε να μην μετατοπιστούν οι ευθύνες στην ίδια, οδήγησαν την κατάσταση σε αδιέξοδο, ενώ θα έπρεπε να ήταν πρώτη που θα επιζητούσε απόδοση ευθυνών. Ευθύνες που σαφώς αφορούν κατά κύριο λόγο την ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικά τον Αρχηγό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνελήφθη ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας-Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Ενός Αρχηγού που βαρύνεται με ουκ ολίγα επεισόδια. Εδώ και ένα με ενάμιση χρόνο, τα επεισόδια ήταν διαδοχικά, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως τα επιχειρησιακά πλάνα δεν είναι τέτοια που να αποτρέπουν τους χούλιγκαν. Σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία υπεραμυνόταν των χειρισμών της και μονίμως ήταν σε άρνηση να αντιληφθεί τα λάθη και τις παραλήψεις.

Εδώ και ενάμιση χρόνο βλέπουμε την Αστυνομία να τρέχει πίσω από τους χούλιγκαν και να ενεργεί εκ των υστέρων, αποτυγχάνοντας πλήρως στην πρόληψη.

Όλοι γνώριζαν πως την Κυριακή στη Χλώρακα ενδεχομένως να υπήρχαν επεισόδια. Γνώριζαν όλοι εκτός της Αστυνομίας, η οποία έκρινε πως η κατάσταση δεν ήταν επικίνδυνη εξού και το πλάνο δεν ήταν τέτοιο ώστε να επιστρατευτούν ενισχύσεις. Αυτές πήγαν την επόμενη μέρα και ακόμα και εκεί, τα επεισόδια δεν αποτράπηκαν.

Σε ότι αφορά χθες βράδυ, γνώριζαν άπαντες πως υπάρχει κίνδυνος για επεισόδια. Στο σημείο έφθασαν λίγο πριν την έναρξη 20-30 κουκουλοφόροι. Πέρασαν δίπλα από τους αστυνομικούς. Λίγο πριν την έναρξη της πορείας συνομίλησε μαζί τους ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λεμεσού, Γιάννης Σωτηριάδης. Αντί όμως να ελεγχθούν, αντί να επιτηρούνται στην πορεία τους, αντί να ληφθούν μέτρα στα μαγαζιά των ξένων που αποτελούσαν στόχο, αντί να καταρτιστεί σχέδιο που θα προστάτευε τους πολίτες, τις οικογένειες, τα παιδιά, τις περιουσίες των πολιτών, η Αστυνομία και στην ουσία αυτοί που δίνουν τις εντολές, άφησαν την κατάσταση να εξελιχθεί σε χάος και από θαύμα να μην θρηνήσουμε νεκρό. Και πάλι, εκ των υστέρων ο Αρχηγός Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Όπως αναφέραμε, δεν είναι τα πρώτα επεισόδια που σημειώνονται στην θητεία του Αρχηγού. Είναι πολλά. Χάσαμε το μέτρημα. Υπάρχουν ευθύνες. Και οι πρώτοι που τις καταλόγισαν, ήταν τα ίδια τα μέλη της Δύναμης, αυτά που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή. Η διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και η προστασία των πολιτών, είναι το πρώτο μέλημα της Αστυνομίας και του ίδιου του Αρχηγού. Φαίνεται όμως εκ του αποτελέσματος πως απέτυχε παταγωδώς. Οι χούλιγκαν μοιάζουν υπερδύναμη μπροστά στην Αστυνομία. Μια Αστυνομία που βρίσκεται συνεχώς στο μάτι του Κυκλώνα, είτε για υποθέσεις βίας, είτε λόγω σκανδάλων διαφθοράς, είτε λόγω χειρισμών σε διάφορες υποθέσεις. Μια Αστυνομία που φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν πάει καλά και ο κόσμος εμφανίζεται δύσπιστος για τις ικανότητες της και την αμεροληψία της στην επιβολή του Νόμου. Μια Αστυνομία που δέχεται τον χλευασμό και μια Αστυνομία που δεν εμπιστεύεται αρκετός κόσμος. Ένας εθνοφρουρός φαίνεται να απειλήθηκε και δεν έχει εμπιστοσύνη στο Σώμα Ασφαλείας του κράτους για να προβεί σε καταγγελία. Φοβάται. Θεωρεί πως θα πάθει μεγαλύτερο κακό αυτό που του συνέβη, εάν προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία. Η πλήρης αποτυχία. Και όλα αυτά, την ώρα που ακούς όχι ένα, αλλά δεκάδες αστυνομικούς, ακόμα και από πρόσωπα που κατέχουν θέση, να σου λένε πως η Αστυνομία δεν πάει καλά. Και όταν μια Αστυνομία δεν πάει καλά και όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα επίπεδα, τότε ο πρώτος που έχει ευθύνη είναι ο Αρχηγός της Δύναμης, ο οποίος μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, θα έπρεπε να υποβάλει την παραίτηση του!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το απόλυτο χάος στη Λεμεσό, κέρδισαν ξανά οι βάνδαλοι-Δεκατρείς συλλήψεις, πέντε τραυματίες

Δειτε Επισης

Σε κινητοποίηση η Πυροσβεστική έπειτα από πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Πάφο
Εντός 15 ημερών τοποθετείται το Υπ. Δικαιοσύνης στην πρόταση για μοριοδότηση στις προσλήψεις σε Αστυνομία και ΠΥ
Άλλες δυο συλλήψεις για την επίθεση σε ντελιβερά στη Λεμεσό-Δεκατετράχρονος ο ένας εκ των συλληφθέντων
Αστυνομικό περίπτερο και πεζό περίπολο στις Φοινικούδες για αντιμετώπιση της παραβατικότητας
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»
Συλλήψεις πέντε προσώπων στη Λευκωσία-Για αδικήματα αδασμολόγητων τσιγάρων μέχρι και για πρόστιμα
Στις 18 ανέρχονται οι επιθέσεις κατά διανομέων-Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων
Βεντέτα δικαστών και σοβαρές κατηγορίες-«Ένας γράφει την απόφαση και τη δίνει στους άλλους που συμφωνούν»
Υπό κράτηση οι δυο για την επίθεση στον ντελιβερά-Ισχυρίζονται ότι είχαν προκληθεί από το θύμα
Άναψε πράσινο ο Αρναούτης για το ντέρμπι της Κυριακής-«Η Αστυνομία δεν φοβάται να αστυνομεύσει»