Ανοιχτό κεφάλαιο οι ευθύνες για τα επεισόδια στο Ελευθέρια, αναμονή στις αποφάσεις για Λεμεσό και Χλώρακα

Έξι μήνες μετά τα σοβαρά επεισόδια στο στάδιο Ελευθέρια, που σημειώθηκαν κατά τον περασμένο Μάρτιο και για τα οποία διατάχθηκε έρευνα, μετά και την παρέμβαση του Προέδρου που για πρώτη φορά με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε θέση θέμα για τη δημόσια ασφάλεια, ρίχνοντας το βάρος της ευθύνης στον Αρχηγό της Αστυνομίας, το θέμα των ευθυνών παραμένει ανοιχτό, την ώρα που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένει να λάβει αποφάσεις σε σχέση και με τα βίαια επεισόδια που καταγράφηκαν στη Χλώρακα και στη Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ομόφωνη ετυμηγορία κατά Αρχηγού, η παραδοχή αποτυχίας και οι υποδείξεις για... Προκοπή(ου) στη Βουλή

Επεισόδια τα οποία δεν απέτρεψε η Αστυνομία παρά τις πληροφορίες, που ήταν ευρέως γνωστές, πως ενδεχομένως να σημειωθούν, έπειτα από τα οποία άπαντες καταλόγισαν ευθύνες στο Σώμα Ασφαλείας που επέδειξε αδράνεια και ολιγωρία, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Αρχηγός, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια, να χτυπηθούν πολίτες και να καταστραφούν περιουσίες από την μανία των κουκουλοφόρων.

Από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε σημειώθηκαν τα επεισόδια στο Ελευθέρια και για τα οποία επίσης υπήρχαν πληροφορίες εκ των προτέρων, χωρίς ωστόσο να αποσταλούν ενισχύσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης, το κεφάλαιο ευθυνών δεν έχει κλίσει, παρά τις πληροφορίες από τις τάξεις της Αστυνομίας, ότι δεν αναμένεται να προχωρήσουν οι πειθαρχικές σε βάρος τριών αξιωματικών, στους οποίους ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, καταλόγισε ευθύνες στο πόρισμα του.

Ο φάκελος της υπόθεσης, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιστράφηκε στην Αστυνομία, ενώ ακολούθως θα επιστραφεί εκ νέου στην Άννα Προκοπίου, ώστε να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση της Αστυνομίας, «ο φάκελος της υπόθεσης επιστράφηκε στον Αρχηγό Αστυνομίας, Στέλιο Παπαθεοδώρου, για κάποιες διευκρινίσεις και ακολούθως θα αποσταλεί εκ νέου στο Υπουργείο για λήψη της τελικής απόφασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή ήταν η επιχειρησιακή διαταγή για το Μώλο-Στη θεωρία κατέγραψαν τον κίνδυνο, στην πράξη απέτυχαν

Την ίδια ώρα, στο περίμενε βρίσκονται και οι ευθύνες σε σχέση με τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα σε Χλώρακα και Λεμεσό, τα οποία εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την Αστυνομία, η οποία αποδείχθηκε για άλλη μια φορά κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν κατάφερε να εκπληρώσει την αποστολή της, που είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και η προστασία των πολιτών.

Μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα, όπου η Αστυνομία πιάστηκε στον ύπνο, με τον Αρχηγό και την Υπουργό Δικαιοσύνης να δέχονται σφοδρές επικρίσεις ως προς την απόφαση τους να συναντηθούν με το Σύρο ο οποίος απειλούσε να γυρίσει την Πάφο ανάποδα και εναντίον του εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης, ακολούθησαν τα βίαια επεισόδια στη Λεμεσό, όπου η Αστυνομία παρέμεινε σε ρόλο... θεατή. Αποτέλεσμα, 20-30 ακροδεξιοί κουκουλοφόροι, να ξεγυμνώσουν το Σώμα Ασφαλείας, αφού κατάφεραν να επικρατήσουν έναντι 190 αστυνομικών που συμμετείχαν στο επιχειρησιακό πλάνο, μετατρέποντας το παραλιακό μέτωπο σε εμπόλεμη ζώνη, καταστρέφοντας περιουσίες και χτυπώντας αλλοδαπούς με ρόπαλα και ξύλα. Μάλιστα, οι κουκουλοφόροι είχαν κάνει από νωρίς την εμφάνιση τους, ωστόσο δεν δόθηκαν οδηγίες για έλεγχο, δεν εποπτευόταν η πορεία, δεν λήφθηκαν μέτρα παρά τις πληροφορίες για πιθανές συγκρούσεις και δεν δόθηκαν οδηγίες για να επέμβει η πρώτη διμοιρία με την έναρξη της έντασης, ενώ η ΜΜΑΔ βρισκόταν στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Για τα εν λόγω επεισόδια, ο Πρόεδρος κατσάδιασε δημόσια τόσο τον Αρχηγό της Αστυνομίας όσο και την Υπουργό Δικαιοσύνης, αφού στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποίησε, απευθυνόμενος στον Στέλιο Παπαθεοδώρου και την Άννα Προκοπίου, ανέφερε πως «ντρέπεται» και πως «δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες αυτής της χώρας».

Ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έλαβε οποιεσδήποτε αποφάσεις ως προς την απόδοση ευθυνών, αναμένοντας τις εκθέσεις γεγονότων που ζήτησε, τόσο για τους χειρισμούς που έγιναν στην Χλώρακα όσο και για τη Λεμεσό. Παράλληλα, κυβερνητική πηγή, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί παραιτήσεων ή μετακίνηση της Υπουργού Δικαιοσύνης, ανέφερε πως δεν υποβλήθηκε οποιαδήποτε παραίτηση και δεν τέθηκε επί τάπητος ένα τέτοιο ζήτημα.

Αναφορικά όμως με το θέμα της απόδοσης ευθυνών, κυβερνητική πηγή αναφέρει πως ο Πρόεδρος ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για κάποια σημεία ως προς τους χειρισμούς που έγιναν, ειδικότερα στη Λεμεσό, ενώ στη συνέχεια, αφού μελετήσει και λάβει τις αποφάσεις του, θα τοποθετηθεί. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν, πως ενώ η υπουργός Δικαιοσύνης, μετά τα επεισόδια στη Χλώρακα ύψωνε ασπίδα προστασίας στην Αστυνομία, εντούτοις μετά τα επεισόδια στη Λεμεσό, φαίνεται στη συνέχεια να την άφησε ακάλυπτη.

Σημειώνεται πως ίσως είναι η πρώτη φορά που δεν διατάχθηκε έρευνα από τον Αρχηγό, γεγονός που ενδεχομένως να δείχνει πως υπάρχουν ευθύνες στα ψηλά δώματα της Αστυνομίας, ενώ έρευνα δεν διατάχθηκε ούτε από την υπουργό Δικαιοσύνης για απόδοση ευθυνών. Ωστόσο, στην περίπτωση του κατάδικου με βραχιολάκι που βρέθηκε στα επεισόδια παραβιάζοντας τους όρους, διέταξε άμεσα τη διαθεσιμότητα δεσμοφύλακα, χωρίς να γίνονται ανάλογες ενέργειες στην Αστυνομία και σε όσους είχαν ευθύνη των χειρισμών, οι οποίοι απέτυχαν παταγωδώς.

Πάντως, ο Πρόεδρος αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα και ακολούθως για Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τις οποίες και θα προσφωνήσει. Ο χρόνος που θα απουσιάζει στο εξωτερικό θα είναι περίπου δύο εβδομάδες και ως εκ τούτου εάν δεν υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας για την έκθεση, τότε αυτές αναμένεται να γίνουν μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για επεισόδια, δείχνει εγκλήματα μίσους-«Η απουσία παρέμβασης βοήθησε να παραβιάσουν δικαιώματα τρίτων»

Δειτε Επισης

Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό