Ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για ντελιβεράδες-Πακέτο προτάσεων για απολαβές και ασφάλεια

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της υπομονής των ντελιβεράδων ήταν οι πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν σε βάρος συναδέλφων τους, με τη Συντεχνία τους να ζητά επιτακτικά, πλέον, να καθοριστούν γραμμές για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων στον τομέα των διανομών και να ρυθμιστούν οι όροι απασχόλησής τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση μεταξύ της Συντεχνίας και του αρμοδίου Τμήματος του Υπουργείου Εργασίας, με στόχο να καθοριστούν οι γραμμές για την ασφάλεια των εργαζομένων. Στο τραπέζι, τέθηκαν τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διανομείς φαγητού, οι οποίοι μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έγιναν στόχος ρατσιστικών επιθέσεων, μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του τεταμένου κλίματος που επικράτησε τόσο στη Χλώρακα, όσο και στη Λεμεσό.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, «έγινε ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός. Έχουμε προγραμματίσει νέες ημερομηνίες αρχές Οκτωβρίου και θεωρούμε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για τη συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης. Υπάρχουν μικρά θέματα τα οποία έχουμε διαφορά και πρέπει να γίνει μια συζήτηση για να τα επιλύσουμε, ωστόσο θεωρούμε ότι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα και να συνομολογηθεί η σύμβαση. Ο στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ότι αυτό που θα συμφωνηθεί θα είναι μια συλλογική σύμβαση που θα αφορά τον κλάδο και θα ισχύει για όλες τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και να είναι ένα από τα κριτήρια εξασφάλισης άδειας για άτομα από τρίτες χώρες».

Με την εφαρμογή της στρατηγικής απασχόλησης, προσθέτει ο κ. Τιμινής, «θεωρούμε ότι θα αλλάξει το καθεστώς του επαγγέλματος του διανομέα. Είναι ένας τομέας, για τον οποίο πρέπει να εργαστούν και ντόπιοι επιτέλους και να σταματήσει αυτός ο ρατσισμός, ο οποίος υπάρχει εναντίον αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων».

Πάντως, η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, είναι αρκετά υποβαθμισμένη ανάμεσα στην κοινή γνώμη, κάτι που επιχειρούν οι αρμόδιοι να αλλάξουν, ώστε το επάγγελμα του διανομέα να γίνει πιο ελκυστικό. «Είναι υποβαθμισμένο δυστυχώς, διότι σε αυτό το επάγγελμα δεν υπάρχουν ρυθμισμένοι όροι απασχόλησης και η πρώτη μερίδα που μπήκε στο επάγγελμα αυτό είναι η ευάλωτη ομάδα των εργαζομένων από τρίτες χώρες, με τους πλείστους να είναι φοιτητές και αιτητές πολιτικού ασύλου».

Γι’ αυτό τον λόγο, η Συντεχνία, αυτό που θέλει και επιζητά άμεσα, είναι να γίνει το επάγγελμα ελκυστικό, να νιώθει το αίσθημα ασφάλειας ο εργαζόμενος που εργάζεται ήδη στον χώρο, αλλά και να είναι ενδιαφέρον για το ντόπιο εργατικό δυναμικό». Ως Συντεχνία, ανέφερε ο κ. Τίμινης, «που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα, εδώ και ένα χρόνο και όχι τώρα με τα ρατσιστικά φαινόμενα επιθέσεων, λέγαμε ότι αν δεν ρυθμιστεί ο κλάδος, θα υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Κάτι, που φάνηκε με τον καύσωνα, τις καιρικές συνθήκες και τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονταν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι ένα δύσκολο επάγγελμα, όπου καλούνται αυτοί οι άνθρωποι να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες».

Ερωτηθείς ο κ. Τιμινής, εάν θεωρεί ότι με τη ρύθμιση των όρων σύμβασης, θα αλλάξουν οι συνθήκες εργασίες για τους ντελιβεράδες, απάντησε με βεβαιότητα πως, «το επάγγελμα θα είναι ελκυστικό και ρυθμισμένο. Όλο το εργατικό δυναμικό θα γνωρίζει τις συνθήκες που εργάζεται και θα μπορεί να επιλέξει άνετα τις συνεργασίες και να δραστηριοποιηθεί στον χώρο αυτό. Πρέπει να τονίσουμε όμως, ότι ο εργαζόμενος, χρειάζεται συνδικαλιστική προστασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορούν οι ντελιβεράδες με το… ανεφάρμοστο κέρφιου-«Παρά τη ζέστη δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις»

Δειτε Επισης

Επιστρέφει τον Νοέμβρη η 3η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού
Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας, λόγω βλάβης
Ζέστη και βροχές στο καιρικό μενού-Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία
Έκοψαν για ελάχιστα μόρια μαθητή με ΔΕΠΥ για εισδοχή σε αθλητικό σχολείο-«Ένιωσε προσβολή και απόρριψη»
Καμπανάκι από ΕΔΔ για την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης-Κάλεσμα για συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Σταμάτησαν τα βελτιωτικά έργα του ψευδοκράτους στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου
Περισσότερα από 300 παιδιά σε εργαστήρια ανάγνωσης με συντροφιά σκύλους θεραπείας
Καθιέρωσαν μηνιαίες συναντήσεις Αριστοτέλους-Σολωμή για τα θέματα του Κορμακίτη
Δεν υποχωρούν οι ψηλές θερμοκρασίες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
Πήρε θέση ο Φειδίας για το περιστατικό με παιδιά αγνοουμένων-Μιλά για παρεξήγηση