Δυσφορούν οι ντελιβεράδες με το… ανεφάρμοστο κέρφιου-«Παρά τη ζέστη δεν υπάρχουν προειδοποιήσεις»

Αν και από τις 27 Ιουλίου λήφθηκε η απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας για τον τερματισμό στα ντελίβερι και στις μεταφορές οποιοδήποτε προϊόντων ή πακέτων, εν μέσω καύσωνα, δεδομένου πως έχει εκδοθεί πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, εντούτοις από τη συγκεκριμένη ημέρα και εντεύθεν, δεν έχουν εκδοθεί προειδοποίησης τέτοιων «χρωμάτων», παρά μόνο κίτρινες προειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα, να συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά οι διανομείς, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το διάταγμα που εκδόθηκε και βρίσκεται σε ισχύ, είναι ότι σε περίπτωση πορτοκαλί προειδοποίησης για τις υπαίθριες εργασίες, αυτές θα διακόπτονται από τις 12 μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα, ενώ στην κόκκινη προειδοποίηση, οι εργασίες διακόπτονται καθ' όλη τη διάρκεια της ισχύος της προειδοποίησης. Μάλιστα, οι συνέπειες για τους εργοδότες που δεν συμμορφώνονται όταν υπάρχουν αυτές οι προειδοποιήσεις και παροτρύνουν τους εργαζόμενους να εργαστούν, τότε τιμωρούνται με χρηματικές ποινές ή και διακοπή των εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Φανερά προβληματισμένος από το γεγονός ότι υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, αλλά δεν εκδίδεται πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, ο Γ. Γ. της Συντεχνίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νεόφυτος Τιμινής, ανέφερε ότι, «αρχικά, χαιρετίσαμε την εν λόγω απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς ήταν ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό, καθώς ήταν πάγιο αίτημά μας, ειδικά για τους ντελιβεράδες που κυκλοφορούν μέσα στη ζέστη. Δυστυχώς όμως, από τη μέρα που εφαρμόστηκε αυτή η απόφαση, δεν ενεργοποιήθηκε, αφού δεν υπήρξε ούτε πορτοκαλί, ούτε κόκκινη προειδοποίηση».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Τιμινής, «παρόλο που δεν είμαστε ειδικοί σε αυτά τα θέματα, διερωτόμαστε με αυτές τις ψηλές θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες, σε συνδυασμό με την υγρασία που υπάρχει, εάν δεν έπρεπε να υπάρχει πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αυτό, καθώς από τη μέρα που εφαρμόστηκε το διάταγμα, ενώ οι θερμοκρασίες είναι αυξημένες, εντούτοις δεν βλέπουμε πορτοκαλί ή κόκκινες προειδοποιήσεις που να αποτρέπουν την εργασία αυτών των ανθρώπων».

Όσον αφορά για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν τους ντελιβεράδες, η Συντεχνία, έχει ενημερωθεί από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να εξευρεθεί ημερομηνία κοινής συνάντησης προς το τέλος Αυγούστου. «Από την πλευρά μας, εδώ και τέσσερις μήνες παρατηρούμε μια καθυστέρηση, αφού ενώ γίνονταν διαβουλεύσεις με την εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου και τους διαχειριστές στόλου, εντούτοις, δεν καλέστηκαν πιο έγκαιρα οι δυο πλευρές στο τραπέζι. Εμείς, ασκήσαμε την πίεση που μπορούσαμε και εκείνο που διαφαίνεται είναι ότι γίνονται προσπάθειες για να γίνει συνάντηση με τους συμβαλλόμενους».

Υπενθυμίζεται, ότι αίτημα της Συντεχνίας, είναι να συνωμοτηθεί μια συλλογική σύμβαση, με το προϊόν της σύμβασης να είναι το κριτήριο για να μπορέσει κάποιος διαχειριστής στόλου ή η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, να προσλάβει εργαζόμενους από τρίτες χώρες, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη σύμβαση.

Για το τι πρέπει να περιλαμβάνει αυτή η σύμβαση ο κ. Τιμινής, είπε ότι, «αυτό που θέλουμε κυρίως, είναι να ρυθμιστούν οι όροι απασχόλησης των εργαζομένων που αφορούν τη μισθοδοσία, τα θέματα επίσης υγείας και ασφάλειας, όπως είναι οι στολές, αλλά ακόμη και το μέσο το οποίο μετακινείται, ώστε να μην έχει την ευθύνη ο εργαζόμενος στη συντήρηση και στο καύσιμο διακίνησης. Ακόμη, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει ένα ταμείο αλληλεγγύης για να μπορεί άμεσα όταν γίνονται εργατικά ατυχήματα και μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες, ότι δεν καλύπτει το ΓεΣΥ, να καλύπτει αυτό το ταμείο. Επίσης, κατά την περίοδο των αντίξοων συνθηκών, είτε καλοκαιριού, είτε χειμώνα, να αμείβεται περισσότερο ο εργαζόμενος, εκτός και εάν υπάρχει πορτοκαλί ή κόκκινη προειδοποίηση, όπου και απαγορεύεται η διακίνηση».

Δειτε Επισης

Ομολόγησε τη δολοφονία της συντρόφου του ο 71χρονος-«Έκανε σχέση με άλλον, τρελάθηκα και τη σκότωσα»
Χάθηκαν τα ίχνη της 14χρονης Σόνιας στη Λευκωσία (pic)
Αγανακτισμένοι οι μαθητές με την κατάσταση με τα λεωφορεία-« Προσβλητική η αδιαφορία της Κυβέρνησης»
Συνεχίζεται την Τετάρτη η συνεδρίαση συντεχνιών για χαμηλόμισθους Δημοσίου
Πώς μία κλοπή του 2013 και οι ράβδοι χρυσού ενός επιχειρηματία στριμώχνουν τον Μενέντεζ
Μεγάλη πτώση για την Κύπρο στις μαθητικές επιδόσεις-Ανησυχητικό το επίπεδο παγκοσμίως
Τα 19 δρομολόγια σχολικών λεωφορείων που επηρεάζονται την Τετάρτη στη Λεμεσό
Απαντά στο Υπ. Οικονομικών ο ΔΗΣΥ-«2.400 θέσεις για 9 μήνες διακυβέρνησης, είναι ρεκόρ δεκαετίας»
Συνελήφθη ο ύποπτος για τη δολοφονία της 43χρονης στην Ελλάδα
Ενημέρωσε αξιωματούχους του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις στον Αγ. Δομέτιο ο Γιωργάλλας-Παρουσίασε οπτικό υλικό