Αυτή ήταν η επιχειρησιακή διαταγή για το Μώλο-Στη θεωρία κατέγραψαν τον κίνδυνο, στην πράξη απέτυχαν

Στο συμπέρασμα ότι η Αστυνομία γνώριζε και ήταν ενημερωμένη για τον υψηλό κίνδυνο επεισοδίων κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιείτο στον Μώλο της Λεμεσού, στη σκιά των όσων εκτυλίχθηκαν στη Χλώρακα, καταλήγει κανείς μελετώντας τη διαταγή επιχείρησης που εκδόθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Η διαταγή που εκδόθηκε στις 31 Αυγούστου, αξιολογεί ως υψηλού κινδύνου τη διαμαρτυρία, καταγράφοντάς τον κίνδυνο πως είναι πιθανόν να σημειωθούν επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των διοργανωτών με τους αλλοδαπούς που εργάζονται ή διαμένουν στην περιοχή. Κάτι, που εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, με το επίπεδο της κατάστασης να εξελίσσεται στην τέταρτη κατηγορία επικινδυνότητας.

Μάλιστα, στη διαταγή γίνεται αναφορά για πληροφορίες που κάνουν λόγο για άφιξη προσώπων από άλλες επαρχίες αλλά και ατόμων που συμμετέχουν σε διαδικτυακά γρουπ και εκφράζουν τις ίδιες απόψεις για τους αλλοδαπούς.

Δεδομένου της αξιολόγησης της κατάστασης, η διαταγή επιστρατεύει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ανέρχονταν σε 190 μέλη, εκ των οποίων 101 αστυνομικοί της ΑΔΕ Λεμεσού, 35 άτομα από τη ΜΜΑΔ εκ των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες οι μισοί είναι δόκιμοι, 22 άτομα από την Αστυνομική Ακαδημία εκ των οποίων πληροφορίες αναφέρουν πως οι 19 ήταν δόκιμοι, 23 άτομα από την Αντιοχλαγωγική Ομάδα της ΑΔΕ Λεμεσού που δεν είναι μόνιμοι, 6 αξιωματικοί στο Κέντρο Κρίσεωςκαι 3 Αστυνομικοί από το Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Όπως προκύπτει, ενώπιον των Αρχών υπήρχα όλες οι πληροφορίες και όλες οι δυνάμεις σε προσωπικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, διαφάνηκε πως στο πλάνο στα χαρτιά ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις στην πράξη και στον τρόπο εφαρμογής του, απέτυχε παταγωδώς.

Ενώ γνώριζαν για πιθανά επεισόδια και επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, δεν λήφθηκαν μέτρα και επί της ουσίας αφέθηκαν οι διαδηλωτές να κινούνται ανεξέλεγκτα σε ένα μέτωπο δύο χιλιομέτρων, καταστρέφοντας περιουσίες αλλοδαπών και θέτοντας φωτιές.

Παράλληλα, γνώριζαν για την άφιξη ατόμων από άλλες Επαρχίες, ήταν σε ετοιμότητα, ωστόσο όταν αφίχθηκαν μαζικά στο μέρος κουκουλοφόροι, πιάνοντας μάλιστα μπροστά από την Αστυνομία, δεν ανακόπηκαν και δεν ελέγχθηκαν, ενώ η πορεία ξεκίνησε χωρίς την επιτήρηση της Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας βρισκόντουσαν στη μέση του Μώλου. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο σημείο δεν βρισκόταν η ΜΜΑΔ, αντιθέτως παρέμεινε σε επιφυλακή σε ακόμα πιο μακρινή απόσταση, από την απέναντι πλευρά του δρόμου, σε χώρο στάθμευσης.

Επιπρόσθετα, η διαταγή που παρουσιάζεται πιο κάτω, αναφέρεται σε πιθανή προκήρυξη που μπορεί να προβεί ο υπεύθυνος, ώστε να διαλυθεί η διαμαρτυρία, πράγμα το οποίο δεν έγινε, ανεξαρτήτως από το γεγονός ότι στο μέρος είχαν φτάσει κουκουλοφόροι και στα πρώτα λεπτά της πορείας, με την επίθεση σε αλλοδαπό, οι διαμαρτυρόμενοι έδειξαν τις προθέσεις τους. Σημειώνεται πως κατά τον ουσιώδη χρόνο, στο Μώλο υπήρχαν πολίτες και οικογένειες με παιδιά που έτρεχαν να γλιτώσουν.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω μέρος του περιεχομένου της διαταγής και όσα καταγράφει

Κατάσταση:

Την Παρασκευή 01.9.23 και ώρα 20:00 στην περιοχή της Επίχωσης διοργανώνεται διαμαρτυρία ενάντια στους παράνομους αλλοδαπούς, η οποία υποστηρίζεται από το κίνημα ΕΝ ΕΡΓΩ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη διαμαρτυρία αναμένεται να συμμετέχουν πρόσωπα από άλλες Επαρχίες καθώς και άτομα που συμμετέχουν σε διαδικτυακά γρουπ και εκφράζουν τις ίδιες απόψεις σχετικά με τους αλλοδαπούς και το μεταναστευτικό μέλλον της Κύπρου.

Διοικητική Συγκρότηση Αστυνόμευσης της Εκδήλωσης από τον Κέντρο Κρίσεως

  • Επικεφαλής: Αναπληρωτής ΑΔΕ Λεμεσού Αστυνόμος Β΄ Ι. Σωτηριάδης
  • Υπεύθυνος Υπαίθρου: Ανώτ. Υπαστ. Ο. Οδυσσέως
  • Υπεύθυνος Τροχαίας: Ανώτ. Υπαστ. Μ. Χαραλάμπους
  • Υπεύθυνος ΟΠΕ: Υπαστ, Α. Τζιακούρης

Επικεφαλής Αστυνόμευσης Εκδήλωσης:

Ο Επιεκαφλής της Αστυνόμευσης στο χώρο της Επίχωσης θα είναι ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Μ. Βασιλείου και θα έχει την επιχειρισιακή ευθύνη στον χώρο της εκδήλωσης καθ΄όλη τη διάρκεια της. Να ενημερώνει σχετικά το Κέντρο Κρίσεως.

(Σημείωση: Ο Επικεφαλής Ι. Σωτηριάδης βρισκόταν στον Μώλο)

  • Συμπεριφορά Συμμετεχόντων στην Εκδήλωση

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λήφθηκαν, στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρεθεί μεγάλος αριθμός ατόμων με παρουσία και από άλλες Επαρχίες.

  • Επίπεδα Κινδύνου Εκδηλώσεων:

1ο Επίπεδο: Συνηθισμένες ειρηνικές

Συγκεντρώσεις, πορείες ή εκδηλώσεις, όπου το κοινό ή οι συμμετέχοντες συνεργάζονται με την Αστυνομία χωρίς να διαταράσσεται η κοινή ησυχία και ασφάλεια.

2ο Επίπεδο: Με τάσεις πρόκλησης επεισοδίων

Συγκεντρώσεις, πορείες ή εκδηλώσεις, οι οποίες ενώ στην αρχή είναι ειρηνικές, στη συνέχεια εξελίσσονται σε θορυβώδεις απειλώντας στην κοινή ησυχία και ασφάλεια του κοινού. Αυτό φανερώνεται με τάσεις πρόκλησης επεισοδίων και τη μη συνεργασία των συμμετεχόντων με την Αστυνομία.

3ο Επίπεδο: Με βίαιη συμπεριφορά

Οι συμμετέχοντες εκδηλώνουν βίαιη συμπεριφορά σπρώχνοντας, απειλώντας. Γίνεται ρίψη αντικειμένων, κακόβουλες ζημιές, άναμμα φωτιάς κτλ.

4ο Επίπεδο: Με κρίσιμα περιστατικά

Οι συμμετέχοντες συμπεριφέρονται με βίαιο τρόπο, απειλούν τη ζωή και ασφάλεια των πολιτών, προβαίνουν σε μαζικές καταστροφές περιουσιών, μεταφέρουν ή κάνουν χρήση επικύνδυνων οργάνων ή όπλων κτλ.

Αξιολόγηση κινδύνου

cats

Αιτιολόγησης κατάταξης Αξιολόγησης Κινδύνου

Η εκδήλωση κρίνεται ως υψηλού κινδύνου. Μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στην Πάφο και τις συμπλοκές Ελληνοκυπρίων και αλλοδαπών, δεν αποκλείεται κατά την αυριανή εκδήλωση να σημειωθούν συμπλοκές τόσο μεταξύ των διοργανωτών με αλλοδαπούς που διαμένουν ή εργάζονται στην περιοχή της Επίχωσης όσο και τα μέλη της Αστυνομίας που θα βρίσκονται στο μέρος για Τήρηση του Νόμου και της Τάξης. Η οποιαδήποτε επέμβασης της Αστυνομίας θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτική αλλά ταυτόχρονα δυναμική για αποκατάσταση της τάξης σε περίπτωση οχλαγωγιών και συμπλοκών.

Αποστολή:

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα αστυνόμευσης, με σκοπό την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης και τη διαφύλαξη των περιουσιών.

Ενεργοποίηση Σχεδίων Επιχειρήσεων/Μνημονίων για αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου υπάρχει άμεση απειλή για εκτεταμένες καταστροφές σε περιουσία.

Αντιμετώπιση Οχλαγωγίας – Προκήρυξη

Ο Υπεύθυνος Αστυνόμευσης στο χώρο της εκδήλωσης Ανωτ. Υπαστ. Μ. Βασιλείου ή και άλλος Αξιωματικός να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που χρειαστεί να προβούν σε προκήρυξη σύμφωνα με το Άρθρο 73 του Ποινικού Κώδικα. Το λεκτικό της Προκήρυξης καθορίζεται ως εξής:

«Σύμφωνα με τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα και ο Νόμος, όλοι όσοι συγκεντρώθηκαν εδώ, διατάσσονται στο όνομα της Δημοκρατίας να διαλυθούν ειρηνικά μέσα σε … λεπτά (ή μέχρι η ώρα …). Όσοι παραλείψουν να υπακούσουν στη διαταγή αυτή, θα διαλυθούν με τη βία».

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ιδέα Ενέργειας

Η Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού θα εκτελέσει την αποστολή της σε συνεργασία με Τμήματα/Υπηρεσίες/Μονάδες/Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Επίπεδα Ανεκτικότητας

Α. Επιθυμητό αποτέλεσμα

Η εκδήλωση να διεξάγεται με τάξη και ασφάλεια, χωρίς πρόκληση οποιονδήποτε επεισοδίων ή διάπραξη ποινικών αδικημάτων

Β. Αποδεκτό αποτέλεσμα

Η Αστυνομία μέχρι τη στιγμή που δεν θα φαίνεται να υπάρχει απειλή για κίνδυνο στη σωματική ακεραιότητα οποιουδήποτε προσώπου ή σοβαρής ζημιάς σε περιουσία και η ασφάλεια είναι διαχειρίσιμη από τον επικεφαλής αστυνόμευσης της εκδήλωσης, αναμένεται να ανεχθεί τα ακόλουθα

-χειρονομίες/προσβλητικά συνθήματα

-περιορισμένο άναμμα φωτοβολίδων/κροτίδων

-αναφώνηση αισχρών/ρατσιστικών συνθημάτων

-περιορισμένη αναστάτωση

Γ. Μη αποδεκτό αποτέλεσμα

Οι αστυνομικές Αρχές θα παρέμβουν για αποκατάσταση του Νόμου και της Τάξης σε περίπτωση σοβαρής ταραχής, ζημιών σε περιουσίες και συνεχιζόμενης βίας που απειλεί την ασφάλεια όσων παρευρίσκονται στην περιοχή.

Δειτε Επισης

Αναστάτωση σε σχολεία ανά το Παγκύπριο-Απειλητικά email για βόμβες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο
Νεαρός εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών στην Πάφο
Χειροπέδες σε 46χρονη για κλοπή των εισπράξεων από αρτοποιείο
Πυρκαγιές σε ισόγειο οικίας και διαμέρισμα στη Λάρνακα έθεσε σε κινητοποίηση την Πυροσβεστική
Χειροπέδες σε 19χρονο για κλοπές από οχήματα στη Λάρνακα
Ασήκωτες οι ευθύνες και της ΕΦ για τον Θανάση-Η ασυδοσία, τα ψεύδη και η προσπάθεια συγκάλυψης