Τα δεδομένα για «Αφροδίτη»-Στο ακουστικό αναμένοντας απαντήσεις από Chevron η Κυβέρνηση

Σε στάση αναμονής, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον του κοιτάσματος «Αφροδίτη», εντός του οικοπέδου 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, βρίσκεται η Λευκωσία, η οποία ουσιαστικά αναμένει το ανανεωμένο πλάνο της διαχειρίστριας εταιρείας Chevron σχετικά με την ανάπτυξη του πλέον ώριμου κοιτάσματος στην ΑΟΖ.

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση δεν ικανοποιήθηκε από τα όσα είδε στο πλάνο ανάπτυξης που της απέστειλε η εταιρεία και σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε μια σειρά από αλλαγές. Οι ευαισθησίες τις δικής μας πλευράς εδράζονται κυρίως όχι στα ποσά και τα ποσοστά, αλλά στις υποδομές, που η Κυπριακή Δημοκρατία, επιζητά να γίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι γνωστό ότι από την κυπριακή ΑΟΖ, απουσιάζουν τα έργα υποδομής, που θα υποβοηθούσαν, όχι μόνο την ανάπτυξη του «Αφροδίτη», αλλά και άλλων κοιτασμάτων στην ΑΟΖ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από το 2011 στο 2027 και... βλέπουμε-Τα δεδομένα για το πότε θα βγάλει φυσικό αέριο η Κύπρος

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σιγκαπούρη για τις ανάγκες του Συνεδρίου Στρατηγικής της διεθνούς έκθεσης ενέργειας Gastech 2023. Εκεί ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με αντιπροσωπεία της Chevron αλλά και με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη».

Αν θα ήταν απαραίτητο να κρατήσουμε κάτι ως δεδομένο από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, μετά την αποστολή από τη Chevron των αλλαγών που επιδιώκει να κάνει στο πλάνο ανάπτυξης, αυτό θα ήταν πως οι υδρογονάνθρακες του οικοπέδου 12 θα μεταφερθούν μέσω αγωγών στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί ένα ποσοστό θα χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες της Αιγύπτου, έναντι αντίτιμου στην Κύπρο, ενώ το υπόλοιπο θα αποστέλλεται υγροποιημένο σε τρίτες αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο προσκήνιο η εσωτερική αγορά για το ΦΑ-Ξεδιπλώνει το πλάνο της η Κυβέρνηση

Η ουσία της συζήτησης με τον Αιγύπτιο υπουργό ενέργειας, είχε να κάνει με τα ποσοστά που θα διοχετεύονται στην αγορά της Αιγύπτου και των ποσοστών που θα υγροποιούνται και θα πωλούνται σε τρίτες αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία επιδιώκει ένα μεγαλύτερο ποσοστό να υγροποιείται και να πωλείται στις διεθνείς αγορές, διότι, θα έχει σαφώς μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, σε σχέση με τα οφέλη που θα έχει από τη χρήση του κυπριακού φυσικού αερίου για την εγχώρια αγορά της Αιγύπτου.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται να υπάρχουν μια σειρά από άλλα ζητήματα, για τα οποία η Κυβέρνηση θα ήθελε να διασφαλίσει, ότι θα είναι προς το συμφέρον της, πριν δώσει το πράσινο φως. Σημειώνεται πως ο υπουργός Ενέργειας, δέχθηκε και τις δημόσιες παραινέσεις τις κυβέρνησης των ΗΠΑ για να αποδεχθεί τις αλλαγές που υποδεικνύει η Chevron στο πλάνο ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Ενέργειας τελεί εν αναμονή επιστολής που θα λάβει τις επόμενες ημέρες από τη Chevron, όπου θα καταγράφονται οι τελικές προθέσεις της εταιρίες και που θα διαφανεί, κατά πόσον συμμερίζεται και υιοθετεί τις ευαισθησίες της Λευκωσίας για το θέμα, που επίσης καταγράφηκαν σε λεπτομερέστατη επιστολή, που είχε αποστείλει ο Γιώργος Παπαναστασίου προς την εταιρεία.

Μιλώντας χθες στο κρατικό κανάλι ο υπουργός Ενέργειας, υπέδειξε πως η Chevron αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες της Κύπρου, που κατά κύριο λόγο έχουν να κάνουν με την απουσία υποδομών από την κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα πρέπει να συμβεί, έτσι ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία, να είναι πιο ευέλικτη στο μέλλον, ειδικά σε ότι αφορά την εκμετάλλευση άλλων κοιτασμάτων. Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαναστασίου, θα πρέπει σιγά σιγά ως κράτος να απαιτούμε την κατασκευή υποδομών, με στόχο να έχουμε περισσότερες επιλογές για την πιθανή εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων.

Στην επιστολή που θα αποστείλει προς τον υπουργό η Chevron, μετά και από τις επαφές που έγιναν στις αρχές του μήνα και στο περιθώριο του Συνεδρίου στη Σιγκαπούρη, όπου διαφάνηκε να υπήρξε συναντίληψη για τις θέσεις των δύο πλευρών, αναμένεται να αποτυπώνεται με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια, η πρόταση της εταιρείας, ενώ υπάρχει η προσδοκία από πλευράς Υπουργείου, ότι θα διασκεδάζονται οι ανησυχίες που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα, υποδεικνύοντας και μια σειρά από μετατροπές, πιθανών και με την κατασκευή των επίμαχων υποδομών.

Εξάλλου σε μια άλλη εξέλιξη, έγινε γνωστό πως η νέα επιβεβαιωτική γεώτρηση που έγινε στο κοίτασμα Αφροδίτη, έδειξε ποσότητες λίγο πάνω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, η νέα εκτίμηση είναι για 4,4 tcf, 0,5% πάνω από την προηγούμενη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Ωστόσο σε τεχνικό επίπεδο αυτό που αναμένεται είναι να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που θα γίνεται αναφορά και στην ποιότητα του φυσικού αερίου, ενώ την ίδια ώρα, για να έχουν ουσία οι αριθμοί, θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για εκμετάλλευση του κοιτάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχουν να προλάβουν το τρένο των υδρογονανθράκων-Ο σχεδιασμός Κυβέρνησης και εταιρειών

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit