Στο προσκήνιο η εσωτερική αγορά για το ΦΑ-Ξεδιπλώνει το πλάνο της η Κυβέρνηση

Επίσημη θέση της Κυβέρνησης, αποτελεί από την περασμένη Πέμπτη η αλλαγή πλάνου σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στις έρευνες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ο νέος υπουργός Ενέργειας, είχε μοιραστεί σε διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις του, τις σκέψεις της Κυβέρνησης για χρήση του φυσικού αερίου για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Την περασμένη Πέμπτη, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Παρίσι όπου βρισκόταν, όπου συναντήθηκε και με ανώτατα στελέχη του Γαλλικού κολοσσού ΤΟΤΑL, εξέφρασε τη θέση πως ενδεχομένως θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εσωτερική κατανάλωση του φυσικού αερίου και να μπουν σε δεύτερη μοίρα τα πλάνα για εξαγωγές.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έθεσε ως προτεραιότητα την εσωτερική αγορά και κατ΄ επέκταση μέσα από συνέργειες και συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο να αξιοποιηθεί το κυπριακό φυσικό αέριο και για εξαγωγές, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε σε γειτονικά κράτη. Μάλιστα προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρέχουν να προλάβουν το τρένο των υδρογονανθράκων-Ο σχεδιασμός Κυβέρνησης και εταιρειών

Ειδικότερα σε σχέση με τις σκέψεις της Κυβέρνησης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως βασικός στόχος, είναι να εξυπηρετηθεί η εσωτερική αγορά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που υπάρχει με τις ψηλές τιμές στον ηλεκτρισμό και κατά δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο μέγεθος της κυπριακής αγοράς, πώς να αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα διαθέσιμα αποθέματα για τις ανάγκες της ΕΕ σε μια περίοδο που γίνεται σημαντική προσπάθεια για την ενεργειακή απεξάρτηση από πλευράς της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση αναμένεται να προσκαλέσει στην Κύπρο, υψηλόβαθμα στελέχη όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομκή Ζώνη, αλλά και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και έχουν κατά καιρούς καταθέσει το ενδιαφέρον και τις προτάσεις τους για να μπει και η Κύπρος στην εξίσωση παραγωγής ή εξαγωγής φυσικού αερίου, έτσι ώστε να υπάρξει μια ευρεία συζήτηση, όπου θα κατατεθούν συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις και θα διαφανεί, εάν υπάρχει έδαφος μιας και ενιαίας στρατηγικής, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων.

Εξάλλου μέσω αυτού του πλάνου, εξυπηρετείται και η πρόταση που κατέθεσε πριν από μερικούς μήνες η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Energean που δραστηριοποιείται στην ισραηλινή ΑΟΖ και η οποία μετά από τις νέες ανακαλύψεις που έκανε στην περιοχή και αφού ικανοποίησε πλήρως τις συμβατικές της υποχρεώσεις με το κράτος του Ισραήλ, διερευνά τα δεδομένα που θα τις επιτρέψουν να εξάγει προς την ΕΕ τις υπόλοιπες διαθέσιμες ποσότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε προτείνει την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την ισραηλινή και την κυπριακή ΑΟΖ προς το Βασιλικό και από εκεί την τοποθέτηση πλωτής μονάδας FLNG από την οποία τα πλοία θα μπορούν να γεμίζουν και να μεταφέρουν το φυσικό αέριο προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, η επιλογή εισαγωγής μέρος των κοιτασμάτων στην Κύπρο έχει διπλό στόχο. Πρώτον την έλευση φθηνότερου καυσίμου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, σε σύγκριση με το «πανάκριβο» συμβατικό καύσιμο, κάτι που θα βοηθήσει και τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία και την οικονομία ευρύτερα, και δεύτερο την επίσπευση της χρήσης του φυσικού αερίου προτού λήξει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η ΕΕ για τη χρήση του καυσίμου αυτού μέσω του πακέτου Fit for 55.

Σημειώνεται πως η χρήση του φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο δεν είναι αρκετή από μόνη της για να δικαιολογήσει τις μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες για τις απαιτούμενες υποδομές, για αυτό μπαίνει στο τραπέζι και η επιλογή ενός μικρού τερματικού υγροποίησης (modular LNG plant).

Σε ένα άλλο επίπεδο, μετά τις τεράστιες καθυστερήσεις, αναμένεται ότι ο τερματικός σταθμός αποϋγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, θα είναι έτοιμος να δεχθεί το πρώτο φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2024,ενώ έτοιμη θα είναι τις επόμενες εβδομάδες και η πλωτή μονάδα αεριοποίησης η οποία κατασκευάστηκε στην Κίνα, και ενδεχομένως να ενοικιαστεί σε τρίτη χώρα, μέχρι να είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις στο Βασιλικό.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πως το σενάριο που φαινόταν επικρατέστερο τους προηγούμενους μήνες για κατασκευή αγωγού, που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στα τερματικά της Αιγύπτου, χάνει έδαφος. Ωστόσο τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού ο τελικός λόγος ανήκει στις εταιρείες, οι οποίες, έχουν καταρτίσει τα δικά τους πλάνα για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ. Η συνάντηση της Κυβέρνησης με όλους τους ενδιαφερόμενους για το θέμα του φυσικού αερίου, τοποθετείται χρονικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα, ενώ ήδη το Υπουργείο Ενέργειας, έχει αποστείλει σχετικές προσκλήσεις.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ