Παραδίδεται το πόρισμα για τις πειθαρχικές «Μεταξά»-Νέα καθυστέρηση από Κατηγορούσα Αρχή, έντονη αντίδραση υπεράσπισης

Τελεσίγραφο με το οποίο αναγκάζει την Κατηγορούσα Αρχή να παραδώσει το πόρισμα που αφορά τις υποθέσεις δύο εκ των θυμάτων του κατά συρροή δολοφόνου που διερευνήθηκαν από την Αστυνομία της Λάρνακας, για τις οποίες διώκονται πειθαρχικά πέντε μέλη, δόθηκε κατά την νέα ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής, που διεξήχθη το πρωί της Δευτέρας, η οποία κλήθηκε να εξετάσει προδικαστικά ζητήματα που έθεσε η υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Ένα από τα βασικότερα ήταν ότι η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρέδωσε στην ολότητα του το μαρτυρικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου και του πορίσματος των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που διόρισε η Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, γεγονός που έθιξαν με έντονο τρόπο οι συνήγοροι υπεράσπισης, Άντρος Πελεκάνος και Πέτρος Σταύρου, ζητώντας το επιτακτικά, αφού νομικά δεν θα μπορούσαν να καθορίσουν την γραμμή υπεράσπισης εάν δεν είχαν στα χέρια τους το πόρισμα, στη βάση του οποίου ασκήθηκαν οι πειθαρχικές διώξεις.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας, η οποία ήταν για πρώτη φορά δημόσια, μετά από αίτημα των ίδιων των κατηγορουμένων, οι οποίοι θέλουν να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία και η εμπλοκή όλων των προσώπων, καθώς θεωρούν πως έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίοι τράγοι προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες άλλων, η Πειθαρχική Επιτροπή εξέδωσε απόφαση, με την οποία δίνει οδηγίες στην Κατηγορούσα Αρχή, όπως μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου 2023, παραδοθεί το πόρισμα που αφορά τις δύο υποθέσεις που αφορούν τους διωκόμενους.

«Η Επιτροπή σημειώνει τη δέσμευση που έγινε εκ μέρους της Κατηγορούσας Αρχής, όπως το μέρος που αφορά του πειθαρχικά διωκόμενους, δοθεί το αργότερο μέχρι τις 12/09/2023, στον κ. Πελεκάνο και τον κ. Σταύρου. Η Επιτροπή επίσης, σημειώνει τη δέσμευση της Κατηγορούσας Αρχής όπως μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου 2023 τοποθετηθεί γραπτώς σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα που έχουν ζητηθεί με επιστολή ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2023», ανέφερε στην απόφαση της η πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής.

Ζήτησε έγγραφα και εκθέσεις η υπεράσπιση

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα αιτήματα που έθεσε η υπεράσπιση και για τα οποία δόθηκε χρονοδιάγραμμα ώστε να τοποθετηθεί η πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας, αυτά αφορούν:

-Τα πρακτικά της συνεδρίας της Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας που εξέτασε το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης εναντίον των αστυνομικών

-Το αντίγραφο της έκθεσης ή του πορίσματος ή του ενημερωτικού σημειώματος, βάσει των οποίων τα μέλη και ο πρόεδρος της Αρχής έτυχαν πληροφόρησης από τους ανακριτές, οι οποίοι είναι και μέλη, σε συνεδρία της Αρχής όπου αποφασίστηκε η πειθαρχική δίωξη. Εάν η ενημέρωση ήταν προφορική, η υπεράσπιση ζητά επίσης σχετική ενημέρωση γραπτώς.

-Αντίγραφο γραπτής ενημέρωσης των κατηγορουμένων από τους ανακριτές της Αρχής. Η υπεράσπιση επιθυμεί όπως γνωρίζει πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ότι δόθηκε στους κατηγορούμενους το αναφαίρετο δικαίωμα όπως προσθέσουν και/ή διορθώσουν και/ή αφαιρέσουν οτιδήποτε εν σχέσει με την ανακριτική κατάθεση που τους είχε ληφθεί, με νέα συμπληρωματική κατάθεση και/ή ότι έτυχαν ενημέρωσης ως προς το δικαίωμα τους να τοποθετηθούν και σχολιάσουν επί του συνόλου των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν στη βάση του πειθαρχικού κατηγορητηρίου της υπό κρίση πειθαρχικής υπόθεσης.

-Ενημέρωση σχετικά με την ημερομηνία που παραδόθηκε η επιστολή ή η έκθεση ή το πόρισμα στον Αρχηγό Αστυνομίας, το πρόσωπο που τα απέστειλε, καθώς και από ποιο πρόσωπο παραλήφθηκαν. Επιπρόσθετα, ζητείται ενημέρωση κατά πόσο ο Αρχηγός απάντησε στη συγκεκριμένη επιστολή και αν ναι, ζητείται αντίγραφο της απάντησης του.

-Οποιαδήποτε γραπτή επικοινωνία μεταξύ Αρχηγού Αστυνομίας, Υπουργού Δικαιοσύνης και Νομικής Υπηρεσίας, μετά τις 27/10/21, σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τις πειθαρχικές διώξεις και τη σύνταξη του κατηγορητηρίου που φέρει την υπογραφή της Άννας Προκοπίου, συμπεριλαμβανομένου οποιονδήποτε εγγράφων, έκθεσης και/ή πορίσματος που έλαβε υπόψη της η Υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης ζητείται ενημέρωση ως προς το με βάση ποιο νόμο ή κανονισμό το κατηγορητήριο φέρει την υπογραφή της Υπουργού Δικαιοσύνης.

Νέα καθυστέρηση από την Κατηγορούσα Αρχή

Η εν λόγω επιστολή αποστάλθηκε 27 Ιουλίου 2023, ωστόσο η ίδια η Κατηγορούσα Αρχή έφερε νέα καθυστέρηση στην απαγγελία κατηγοριών και στην έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας, αφού δεν ήταν έτοιμη να τοποθετηθεί επί των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την υπεράσπιση, λόγω και κάποιων προσωπικών περιστάσεων όπως εξήγησε, με αποτέλεσμα η ακρόαση να αναβληθεί για άλλη μια φορά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση για πειθαρχικές διώξεις λήφθηκε το 2021, ωστόσο τα κατηγορητήρια υπογράφηκαν τον Μάιο του 2023 από την νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, και στη συνέχεια επιδόθηκαν και στα μέλη της Δύναμης, τα οποία δικάζονται σε διαφορετικές Επιτροπές.

Ωστόσο, παρά την ετοιμότητα που είχαν εκφράσει οι συνήγοροι υπεράσπισης, η διαδικασία άρχισε με αναβολές, μια τον Μάιο και μια τον Ιούλιο, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν είχε παραδώσει το πόρισμα των ανακριτών, κάτι το οποίο ήταν δεδομένο πως θα ζητείτο, ώστε να καθοριστεί η γραμμή υπεράσπισης. Εν τέλει, από τον Μάιο, δόθηκαν οδηγίες για να παραδοθεί τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον για τις υποθέσεις που αφορούν τις συγκεκριμένες πειθαρχικές.

Η διαδικασία βέβαια δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσει, αφού η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε επιπρόσθετο χρόνο, αφού λόγω προσωπικών συνθηκών, σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές διακοπές και την καθυστέρηση να λάβει τις απαντήσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, δεν κατάφερε να μελετήσει τις απαντήσεις ώστε στη συνέχεια να μπορεί να απαντήσει επί των υπόλοιπων αιτημάτων της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Δηλαδή, αν τα εν λόγω έγγραφα θα δοθούν ή όχι στην υπεράσπιση, αφού πρόκειται για εμπιστευτικά, όπως ανέφερε, ενώ σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να αιτιολογήσει τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής.

«Έπρεπε να ήταν έτοιμοι»

Ως εκ τούτου, ζήτησε εκ νέου αναβολή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων των κατηγορουμένων, με τον νομικό Άντρο Πελεκάνο να διαφωνεί με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, τονίζοντας πως όφειλε να είναι έτοιμη από τη στιγμή που υπήρχε η απόφαση από τον περασμένο Μάιο να επιδοθούν τα κατηγορητήρια.

Όπως είπε ο κ. Πελεκάνος, «γνωρίζουμε όλοι πως το κατηγορητήριο δόθηκε από τον Μάιο. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι είναι πως ο μηχανισμός δίωξης είναι ένας ενιαίος. Στην υπό κρίση, έχουν την Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Νομική Υπηρεσία και πιθανό τον Αρχηγό Αστυνομίας. Όλοι αυτοί αποτελούν τον μηχανισμό δίωξης και όλοι έκριναν πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι πειθαρχικές. Καθήκον τους, από τη στιγμή που προχώρησαν τη διαδικασία, ήταν να δώσουν στο σύνολο τους το μαρτυρικό υλικό, στη βάση των όσων προνοεί η νομοθεσία».

Παράλληλα, ο Άντρος Πελεκάνος αναφέρθηκε στην επιστολή που στάλθηκε από τον περασμένο Μάιο σε σχέση με το ελλιπές υλικός και στο γεγονός ότι αποφασίστηκε όπως παραδοθεί στην υπεράσπιση το πόρισμα που ζητείτο, χωρίς ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή να το πράξει. «Το πιο σημαντικό είναι πως εκδόθηκε διαταγή και είναι ξεκάθαρο», ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, ο οποίος τόνισε στην Επιτροπή πως η Κατηγορούσα Αρχή θα έπρεπε να τοποθετηθεί αρχικά μέχρι το τέλος Ιουλίου και στη συνέχεια μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, χωρίς να το πράξει.

«Αυτοί που αποφάσισαν τις διώξεις έπρεπε να είναι έτοιμοι. Μεσολάβησε ένας μήνας. Δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητα. Τους πήρε ένα μήνα να τοποθετηθούν. Το θέμα είναι απλό, όμως ζητούμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Θα παραδοθούν ναι ή όχι και στη συνέχεια να αγορεύσουμε. Είπατε ότι και να συμβεί, θα έχουμε απόφαση. Και τώρα είμαστε σε αυτή την κατάσταση. Δεν αποφασίσαμε εμείς να επιδώσουμε τα κατηγορητήρια. Η υπουργός τα υπέγραψε. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε ένα μήνα να τοποθετηθεί. Ο κάθε θεσμός πρέπει να αντιλαμβάνεται πως έχει και υποχρεώσεις. Οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες και δεν μας δίνουν το πόρισμα», ανέφερε με έντονο ύφος ο Άντρος Πελεκάνος.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Πέτρος Σταύρου, υιοθέτησε τα όσα ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, σημειώνοντας παράλληλα πως η καθυστέρηση που παρατηρείται έχει αρνητικές συνέπειες στους κατηγορούμενους, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει συνάρτηση για τον ίδιο το υλικό που ζητήθηκε με την νομική θέση, εάν θα δοθούν ή όχι τα υπόλοιπα έγγραφα που ζητήθηκαν.

Όπως είπε, «ζητήθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα. Έπρεπε να υπάρχει η θέση εάν θα δοθούν ή δεν θα δοθούν Οι κανονισμοί μιλάνε για πόρισμα, εκθέσεις κτλ. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε νομικά εάν θα δοθούν ή όχι. Αν τα έδωσε ή όχι η Αρχή, είναι άλλο θέμα».

Μετά από διακοπή της διαδικασίας, η Κατηγορούσα Αρχή παίρνοντας ξανά το λόγο, ανέφερε πως το πόρισμα που αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες διώκονται οι κατηγορούμενοι θα δοθεί στην υπεράσπιση όπως ζητήθηκε, ενώ για τα υπόλοιπα, ανέφερε πως χρειάζεται χρόνος, ώστε να μελετήσει το σύνολο των εγγράφων και να τοποθετηθεί μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.

Δεδομένου πως υπήρξε η δέσμευση όπως παραδοθεί μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου το πόρισμα, η υπεράσπιση αποδέχθηκε την αναβολή, ενώ η επόμενη ακροαματική διαδικασία, όπου θα υπάρχουν οι τελικές θέσεις, ορίστηκε για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ετοιμοπόλεμοι οι κατηγορούμενοι

Η εν λόγω υπόθεση αφορά τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στο ΤΑΕ Λάρνακας, ενώ σε ότι αφορά τα μέλη της Λευκωσίας που διώκονται, επίσης η διαδικασία ξεκίνησε με αναβολές λόγω προδικαστικών ζητημάτων, αφού δεν τους παραδόθηκε στην ολότητα του το μαρτυρικό υλικό.

Όλοι οι αστυνομικοί που είναι αντιμέτωποι με πειθαρχικές ευθύνες, εμφανίζονται έτοιμοι να ανοίξουν τα χαρτιά τους, σε μια προσπάθεια να αποδείξουν, όπως αναφέρουν, πως η απονομή των ευθυνών δεν καταλογίστηκε κατά ίσο τρόπο, αφού από την αλυσίδα εξαιρέθηκαν διάφορα πρόσωπα, τα οποία σήμερα κατέχουν θέσεις στην ηγεσία της Αστυνομίας, ενώ κατά τον δεδομένο χρόνο ήταν προϊστάμενοι τμημάτων, μέλη των οποίων σήμερα βρίσκονται στη λίστα των πειθαρχικών διώξεων.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Λάρνακας, η απόδοση ευθυνών αγγίζει τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ Λάρνακας και σταματά μέχρι τον προϊστάμενο του, τον Αστυνομικό Διευθυντή, ενώ στη Λευκωσία οι ευθύνες σταματούν μέχρι τον υπεύθυνο του ΤΑΕ, χωρίς να φτάνουν στον Αστυνομικό Διευθυντή.

Παράλληλα, στα άτομα που διώκονται πειθαρχικά, όπως καταγγέλλουν, δεν περιλαμβάνεται το όνομα στελέχους που βρίσκεται στη πυραμίδα της ηγεσίας, ο οποίος κατά το ουσιώδη χρόνο κατείχε θέση, η οποία εποπτεύει τα ΤΑΕ όλων των Επαρχιών.

Επιπρόσθετα, κατά τον ουσιώδη χρόνο, Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο οποίος προΐσταται των ερευνών των ΤΑΕ και των Διευθύνσεων, ήταν ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα με τους μάρτυρες κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθυστερούν οι πειθαρχικές για Μεταξά λόγω Κατηγορούσας Αρχής-Δημόσια οι δίκες, επίκεινται αποκαλύψεις

Δειτε Επισης

Ώρα μηδέν για τη Ράφα-Ο Νετανιάχου αγνοεί τον Μπάιντεν, ξεκινά εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα
Χειροπέδες σε 19χρονο για τα επεισόδια στον Ύψωνα-Στις τέσσερις οι συλλήψεις
To Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν-Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα
Απουσιάζει από την οικία του στην Πάφο 24χρονος (pics)
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες
ΒΙΝΤΕΟ: Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η φωτιά-Ζημιές σε κτηνοτροφικά υποστατικά
Παράνομη επίσκεψη Βούλγαρου Ευρωβουλευτή στα κατεχόμενα
ΒΙΝΤΕΟ: Προστατεύεται η βιομηχανική περιοχή από τις φλόγες στη Λεμεσό-Δύσκολη η προσβασιμότητα στα ενεργά μέτωπα
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Η Χαμάς αποχωρεί χωρίς συμφωνία από το Κάιρο