Καθυστερούν οι πειθαρχικές για Μεταξά λόγω Κατηγορούσας Αρχής-Δημόσια οι δίκες, επίκεινται αποκαλύψεις

Τόσα χρόνια μετά τις κατά συρροή δολοφονίες του Νίκου Μεταξά, που αποκαλύφθηκαν το 2019, οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των αστυνομικών που καταλογίζονται ευθύνες, φαίνεται να μετατρέπονται σε… σήριαλ του Νίκου Φώσκολου, αφού η Κατηγορούσα Αρχή, εμφανίζεται απροετοίμαστη να ξεκινήσει τη διαδικασία, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από τότε που λήφθηκε η απόφαση για να διωχθούν πειθαρχικά 15 μέλη της Δύναμης, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είχαν εμπλοκή στην διερεύνηση των ελλειπόντων προσώπων.

Πρόκειται για αστυνομικούς που υπηρετούσαν στα ΤΑΕ Λάρνακας και Λευκωσίας, ωστόσο αυτό που καταγγέλλεται και αναμένεται να τεθεί ως μείζον ζήτημα κατά τις πειθαρχικές διαδικασίες, είναι πως η απονομή των ευθυνών δεν καταλογίστηκε κατά ίσο τρόπο, αφού από την αλυσίδα εξαιρέθηκαν διάφορα πρόσωπα.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Λάρνακας, η απόδοση ευθυνών αγγίζει τον τότε υπεύθυνο του ΤΑΕ Λάρνακας και σταματά μέχρι τον προϊστάμενο του, τον Αστυνομικό Διευθυντή, ενώ στη Λευκωσία οι ευθύνες σταματούν μέχρι τον υπεύθυνο του ΤΑΕ, χωρίς να φτάνουν στον Αστυνομικό Διευθυντή.

Παράλληλα, στα άτομα που διώκονται πειθαρχικά, δεν περιλαμβάνεται το όνομα ανώτερου αξιωματικού, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται είναι μέλος της ηγεσίας της Δύναμης και ο οποίος κατά το ουσιώδη χρόνο κατείχε θέση, η οποία εποπτεύει τα ΤΑΕ όλων των Επαρχιών.

Επιπρόσθετα, κατά τον ουσιώδη χρόνο, Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο οποίος επίσης έχει εμπλοκή στις έρευνες των ΤΑΕ και των Διευθύνσεων, ήταν ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα με τους μάρτυρες κατηγορίας. Μάλιστα, για αυτό το θέμα, αυτό που διαμηνύεται από πλευράς διωκόμενων αστυνομικών, είναι πως υπάρχουν στοιχεία που φέρουν την υπογραφή του, τα οποία θα κατατεθούν κατά τις πειθαρχικές διαδικασίες, στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής, όπου θα τεθεί ζήτημα για άνισο καταμερισμό ευθυνών και μη αντικειμενική έρευνα.

Επίσης, ζήτημα αναμένεται να τεθεί και για δύο ανώτερους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίοι είχαν αποφασίσει την αρχειοθέτηση υποθέσεων, χωρίς ωστόσο οι έρευνες για πιθανές ευθύνες να επεκτείνονται και προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημόσια οι δίκες

Όλα τα πιο πάνω, κρίνονται σημαντικά ζητήματα για την υπεράσπιση όλων των κατηγορουμένων, που θέλει να αναδείξει πως οι ίδιοι έχουν μετατραπεί σε αποδιοπομπαίοι τράγοι, προκειμένου να συγκαλυφθούν ευθύνες ορισμένων προσώπων.

Είναι για αυτό το λόγο, που στην περίπτωση της διαδικασίας των αστυνομιών από τη Λάρνακα, ζητήθηκε από την υπεράσπιση και των πέντε κατηγορουμένων, όπως οι ακροάσεις να γίνονται ανοιχτές προς το κοινό αλλά και τους δημοσιογράφους, ώστε η δίκη να μην διεξαχθεί πίσω από κλειστές πόρτες αλλά να μπορούν να ακουστούν όλα τα δεδομένα και η εμπλοκή όλων των προσώπων, προκειμένου η κοινή γνώμη να λάβει γνώση.

Αίτημα το οποίο έγινε αποδεχτό και τις ακροάσεις μπορούν να παρακολουθήσουν είτε πολίτες, είτε δημοσιογράφοι.

Από το 2021… το 2023 υπογράφηκαν τα κατηγορητήρια

Παρά το γεγονός πως έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την ημέρα που αποφασίστηκαν οι πειθαρχικές διώξεις, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ακόμη οι διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει, εξαιτίας διάφορων ζητημάτων που προκύπτουν από την ίδια την Κατηγορούσα Αρχή, η οποία δεν ήταν έτοιμη να τοποθετηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η απόφαση για πειθαρχικές διώξεις λήφθηκε το 2021, ωστόσο τα κατηγορητήρια υπογράφηκαν τον 2023 από την νυν υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, και στη συνέχεια επιδόθηκαν και στα δεκαπέντε μέλη της Δύναμης, τα οποία δικάζονται σε διαφορετικές Επιτροπές.

Στην περίπτωση της Λευκωσίας, όπου δικάζονται έξι αστυνομικοί, η διαδικασία άρχισε τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο προέκυψαν διάφορα ζητήματα, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρέδωσε ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό, ενώ τέθηκαν νομικά θέματα και σε ότι αφορά τα κατηγορητήρια. Ακολούθησαν δύο αναβολές και η επόμενη ακρόαση ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νομικά εμπόδια στις πειθαρχικές για την υπόθεση Μεταξά-Δεν παραδόθηκε ολόκληρο το μαρτυρικό υλικό

Τόσο χρόνια μετά… ανέτοιμη η Κατηγορούσα Αρχή

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία της Λάρνακας, κατά την οποία δικάζονται πέντε μέλη της Δύναμης, αυτή άρχισε – χωρίς βέβαια να αρχίζει επί της ουσίας - τον περασμένο Μάϊο, ενώ χθες, 19 Ιουλίου 2023, ορίστηκε η νέα διαδικασία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως υπήρχε απεριόριστος χρόνος προετοιμασίας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία, με τους δικηγόρους όλων των κατηγορουμένων να δηλώνουν μάλιστα ετοιμότητα για έναρξη της δίκης, πράγμα το οποίο επιθυμούν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που θέλουν, όπως αναφέρεται, να καθαρίσουν το όνομα τους και να αποδείξουν πως αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα της αλυσίδας, εντούτοις, η Κατηγορούσα Αρχή εμφανίστηκε ανέτοιμη και έλαβε χρόνο να τοποθετηθεί σε διάφορα θέματα που αναδείχθηκαν.

Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισης, ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής, πως είναι έτοιμοι και για ολοήμερες ακροαματικές διαδικασίες, προκειμένου η δίκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ζητώντας παράλληλα όπως αυτές διεξάγονται δημόσια. Αίτημα το οποίο, όπως προαναφέραμε, έγινε αποδεχτό από την Επιτροπή.

Ωστόσο, η διαδικασία δεν άρχισε για άλλη μια φορά, αφού η Κατηγορούσα Αρχή δεν παρέδωσε μέρος του μαρτυρικού υλικού στην υπεράσπιση των αστυνομικών (σ.σ μεταξύ άλλων το πόρισμα), το οποίο και ζητήθηκε, γεγονός που έφερε νέα καθυστέρηση, εξαιτίας της ίδιας της Κατηγορούσας Αρχής, η οποία ζήτησε χρόνο προκειμένου να απαντήσει κατά πόσο θα παραδοθεί ή όχι.

Δεν λήφθηκαν καταθέσεις

Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινή διαδικασία λέχθηκε πως από το μαρτυρικό υλικό απουσιάζουν καταθέσεις, οι οποίες διαπιστώθηκε πως τελικά δεν λήφθηκαν καν.

Ακολουθώντας την αλυσίδα των ερευνών που είχαν γίνει προτού αποδοθούν ευθύνες στα εν λόγω μέλη της Λάρνακας, δεδομένου πως κατηγορούνται για αμέλεια καθήκοντος, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, ζήτησαν από την Κατηγορούσα Αρχή, όπως τους παραδοθούν οι καταθέσεις των δύο ανώτερων λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας, που είχαν δώσει οδηγίες για αρχειοθέτηση υποθέσεων. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, δεν τους λήφθηκαν καταθέσεις από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας που διερευνούσε την υπόθεση.

Επίσης, διαπιστώθηκε πως κατάθεση δεν λήφθηκε ούτε από τον ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας, ο οποίος κατείχε θέση που εποπτεύει τα ΤΑΕ, ενώ κατάθεση δεν λήφθηκε ούτε από τον ένα εκ των δύο αστυνομικών που είχαν μεταβεί για έρευνες στην οικία ελλείπουσας. Συγκεκριμένα, στην οικία είχαν μεταβεί δύο μέλη, το οποίο το ένα βρίσκεται στη λίστα των αστυνομικών που διώκονται, ενώ από το δεύτερο μέλος, φαίνεται να μην λήφθηκε κατάθεση.

Ζητήθηκαν πόρισμα και εκθέσεις

Παράλληλα, κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ζητήθηκε το πόρισμα στην βάση των οποίων εκδιώκονται πειθαρχικά οι αστυνομικοί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρθηκε από την πλευρά της Κατηγορούσας Αρχής, δεν διεξήχθη ξεχωριστή έρευνα που να αφορά τα πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά επρόκειτο για το πόρισμα που παραδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, στην βάση του οποίου αρχικά είχαν αποφασιστεί οι ποινικές διώξεις.

Ωστόσο, μετά από ερωτήσεις των δικηγόρων προς την Κατηγορούσα Αρχή, έγινε λόγο από την τελευταία για εκθέσεις, εκ των οποίων η μια παραδόθηκε στην υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου, η οποία στη συνέχεια, στην βάση αυτής της έκθεσης, υπέγραψε τα κατηγορητήρια για την πειθαρχική δίωξη των αστυνομικών.

Είναι για αυτό το λόγο, που αναμένεται να κληθεί από τους δικηγόρους ως μάρτυρας και η υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να καταθέσει για την έκθεση που έλαβε αλλά και τα κατηγορητήρια που υπέγραψε.

Πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων, ζήτησε το πόρισμα και τις εκθέσεις, στη βάση των οποίων αποδίδονται οι πειθαρχικές ευθύνες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή δεν ήταν έτοιμη να δώσει απαντήσεις και ως εκ τούτου, ζήτησε χρόνο για να τοποθετηθεί για το τι μέλλει γενέσθαι επί του συγκεκριμένου αιτήματος.

Μετά το καλοκαίρι η επόμενη δικάσιμος

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία για τα εν λόγω πέντε μέλη, ωστόσο από πλευράς δικηγόρων εκφράστηκε η πρόθεση να συνεχιστεί η διαδικασία ακόμη και ολόκληρο τον Αύγουστο, ώστε να ολοκληρωθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, πράγμα το οποίο ζήτησαν έντονα, αφού λειτουργεί σε βάρος των αστυνομικών, οι οποίοι λόγω των πειθαρχικών, αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ανέλιξη τους. Εντούτοις, λόγω του καλοκαιριού, όπου ενδεχομένως αρκετοί να απουσιάζουν, η Κατηγορούσα Αρχή ζήτησε όπως η διαδικασία συνεχιστεί μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εξού και ορίστηκε τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, ενώπιον της Επιτροπής θα κληθεί να καταθέσει και ο Αρχηγός που κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, αλλά και ο ανώτερος αξιωματικός που είχε την ευθύνη των ΤΑΕ. Συνολικά, αναμένεται να καταθέσουν, από πλευράς Κατηγορούσας Αρχής, 29 μάρτυρες.

Δειτε Επισης

Πιθανόν και Κύπριοι ανάμεσα στα θύματα της απάτης μαμούθ-Περιμένει σήμα της Europol η Αστυνομία
Δολοφονία ή άγνωστη η αιτία θανάτου του Θανάση; Ο λόγος στο Δικαστήριο, η ώρα της κρίσιμης απόφασης
Γρατσούνισε ευαίσθητες χορδές η Ολγκίν-Ο όρος «κοινωνία των πολιτών» και τι αντιπροσωπεύει
Η αποχώρηση Ξάνθου από τους Οικολόγους και ο καθυστερημένος απόηχος των Προεδρικών
Ώρα μηδέν για τη Ράφα-Ο Νετανιάχου αγνοεί τον Μπάιντεν, ξεκινά εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα
Χειροπέδες σε 19χρονο για τα επεισόδια στον Ύψωνα-Στις τέσσερις οι συλλήψεις
To Ισραήλ θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Καΐρου έληξαν-Προχωρά σε επιχειρήσεις στη Ράφα
Απουσιάζει από την οικία του στην Πάφο 24χρονος (pics)
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
ΒΙΝΤΕΟ: Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά στη Λεμεσό-Ζημιές σε υποστατικά και γεωργικές καλλιέργειες