Έτοιμες πριν το πρωτάθλημα οι αντιοχλαγωγικές μονάδες-Στασιμότητα σε άλλα μέτρα για τη βία

«Πανέτοιμη» διαμηνύει ότι θα είναι η Αστυνομία ενόψει του νέου πρωταθλήματος, που αρχίζει στις 18 Αυγούστου, απέναντι στους χούλιγκαν που κατά τον χρόνο που πέρασε έδειξαν πως έχουν το πάνω χέρι, αφού προκάλεσαν ουκ ολίγα επεισόδια, αφήνοντας εκτεθειμένες τις Αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η Αστυνομία, θεωρεί ότι είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης που αφορούν το δικό της κομμάτι από την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, ώστε να αποφευχθούν ξανά παρόμοια σκηνικά, όπως αυτά του περασμένου Μάρτη στο στάδιο Ελευθερία, τα οποία αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Πολιτεία, η οποία αποφάσισε να πάρει μια σειρά από μέτρα για πάταξη της βίας στα γήπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απόλυτη παραδοχή αποτυχίας στην εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου με μια φωτογραφία

Τότε, η υπουργός Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, μετά από συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους φορείς, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας για αύξηση της ποινής αποκλεισμού των παρανομούντων οπαδών από τους αθλητικούς χώρους μέχρι και τα δέκα έτη, ως επίσης και την τροποποίηση της Νομοθεσίας για διενέργεια άλκοτεστ και νάρκοτεστ στις εισόδους των αθλητικών χώρων.

Σε σχέση με τη νομοθεσία, στόχος ήταν να τροποποιηθεί με στόχο την εμπλοκή της Αστυνομίας στον έλεγχο της εφαρμογής στους αθλητικούς χώρους της κάρτας φιλάθλου. Είχε επίσης αποφασιστεί η εντατικοποίηση σωματικού ελέγχου των φιλάθλων για τον εντοπισμό και κατάσχεση παράνομων και επικίνδυνων αντικειμένων από την Αστυνομία, καθώς και ελέγχων και επιτήρησης των μετακινήσεων οργανωμένων οπαδών.

Όσον αφορά τα θέματα που άπτονται στην Αστυνομία, είχε αποφασιστεί επίσης η συγκρότηση και λειτουργία μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας στην Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσου Δράσης (ΜΜΑΔ), με αποκλειστικά καθήκοντα την αστυνόμευση αθλητικών αγώνων ή άλλων εκδηλώσεων υψηλής επικινδυνότητας.

Ανάμεσα σε άλλα, πάρθηκε ακόμα η απόφαση για εφαρμογή αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε όλα τα στάδια όπου σήμερα δεν τηρούνται οι απαραίτητες από τον νόμο προδιαγραφές και η τροποποίηση νομοθεσίας ώστε κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης να εγκατασταθούν σε όλα τα στάδια όπου διεξάγονται αγώνες πρώτης κατηγορίας, ανεξαρτήτου χωρητικότητας, εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που θα καθοριστούν σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι στη βάση γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο προώθησης, με τη μορφή του κατεπείγοντος, τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε η σύσταση της Αστυνομίας προς την οικία Ομοσπονδία για απαγόρευση της μετακίνησης φιλάθλων, να καθίσταται δεσμευτική.

Πώς προχωρούν οι εξαγγελίες

Κάποιες από τις πιο πάνω εξαγγελίες φαίνεται πως έχουν μπει σε ένα βαθμό σε τροχιά υλοποίησης, αφού για παράδειγμα η Αστυνομία έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για τη συγκρότηση της μόνιμης αντιοχλαγωγικής μονάδας, η οποία αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να είναι έτοιμη, ώστε με την έναρξη του πρωταθλήματος να μπορεί να λειτουργήσει και να επιβάλει την τάξη στα γήπεδα.

Παράλληλα, όπως ήδη ανακοίνωσε η Αστυνομία, έχουν παραληφθεί πέντε μεταγωγικά οχήματα, τα οποία θα μεταφέρουν αστυνομικούς στα γήπεδα για αντιμετώπιση της βίας.

358403719_657924973042853_7525806394505127998_n

Οι Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούν ότι με την ενίσχυση τους με τα συγκεκριμένα οχήματα σε αγώνες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, όπως επίσης και ταχύτερη επέμβαση.

Επίσης, όπως φάνηκε και στους τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος, πάρθηκαν πολύ αυστηρά μέτρα περιμετρικά των σταδίων, ενώ επενέβησαν και αντιοχλαγωγικές ομάδες εντός του γηπέδου όταν χρειάστηκε. Ως εκ τούτου, μετά τα επεισόδια στο «Ελευθερία», στους αγωνιστικούς χώρους δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, με εξαίρεση τον αγώνα Απόλλων-ΑΠΟΕΛ για την προτελευταία αγωνιστική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ετσι ανατροφοδοτείται η βία στα γήπεδα

Περιμένουν τη Νομική Υπηρεσία για τα νομοσχέδια

Την ίδια ώρα, δεν είναι το ίδιο ευοίωνα τα μηνύματα σε σχέση με τις εξαγγελίες που χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση, για να εφαρμοστούν. Σε ότι αφορά στα νομοσχέδια που είχαν εξαγγελθεί, όπως για παράδειγμα ότι αφορά την αύξηση ποινών, αλλά και τη διενέργεια αλκοτέστ και ναρκοτέστ στις εισόδους των σταδίων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή αυτά βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για μελέτη, από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, όταν αποστάλθηκαν με τη μορφή του επείγοντος.

Παρόλα αυτά, συμπληρώνεται σχεδόν ο δεύτερος μήνας κι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη τους, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή για ψήφιση, καθότι έχουν ήδη περάσει από έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως φαίνεται, τα εν λόγω νομοσχέδια δεν αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της Βουλής και να ψηφιστούν πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, καθώς σε ένα μήνα ξεκινά ο νέος ποδοσφαιρικός μαραθώνιος. Το πιο πιθανό σενάριο είναι, τα νέα μέτρα να εφαρμοστούν μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, εάν και εφόσον ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το κρίσιμο τρίμηνο, η άμεση ανάγκη για λύσεις και οι προειδοποιήσεις για το τέρας της βίας

Εκπνέει η προθεσμία για απαντήσεις από φορείς

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένει τις εισηγήσεις από τους αρμόδιους φορείς, που στις 2 Ιουνίου είχαν υπογράψει μαζί του μνημόνιο συναντίληψης για τη βία στα γήπεδα. Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος έχει οριστεί για τις 28 Ιουνίου.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου, τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, η Υπουργός Παιδείας, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΚΟΚ), η Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) και οι Αρχές Σταδίων.

Το μνημόνιο συναντίληψης περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες που αφορούν την πρόληψη, εκπαίδευση και διαφώτιση, την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας και τα βελτιωτικά έργα στα Στάδια, τις νομοθετικές τροποποιήσεις και κατασταλτικά μέτρα και την εποπτεία, αξιολόγηση κινδύνων και ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών. Ως εκ τούτου, εάν υπάρξουν επιπρόσθετες εισηγήσεις από τα υπόλοιπα μέρη θα αξιολογηθούν και πιθανότατα θα ενσωματωθούν στο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΚΟΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης είχε ανακοινώσει πως θα τοποθετηθούν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε όλα τα κλειστά γήπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γερασμένα γήπεδα, θολά CCTV και τρύπες στην κάρτα φιλάθλου κατέγραψε το VAR της Βουλής

Δειτε Επισης

Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Ο ισραηλινός στρατός εντόπισε στη Γάζα τις σορούς τριών ομήρων της Χαμάς
Δύο αδέρφια έσπασαν τον κώδικα του Ethereum και έκλεψαν crypto $25 εκατ. μέσα σε δευτερόλεπτα
Επαναπατρίστηκαν αλλοδαποί που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Πάνω από 4.000 στο 2024
Η κατάθεση της παιδίατρου στη δίκη της Πισπιρίγκου-«Η Μαλένα ήταν σε άριστη κατάσταση, δεν πίστευα ότι πέθανε»
Εφιάλτης για 17χρονο στη Σπάρτη-Συγγενείς της κοπέλας του τον απήγαγαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια
Σκότωσε τη σύζυγο του και πήγε σε ξενοδοχείο να δει ειδήσεις ο 50χρονος στο Μενίδι
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Απουσιάζει από την οικία του στο Πισσούρι 45χρονος (pic)
Καμπανάκι CPT για τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές και κρατητήρια-Όσα καταγράφονται στην έκθεση