Θορυβημένα από την κατάσταση στη Χλώρακα τα κόμματα-Ζητούν επιβολή της τάξης

Θορυβημένα είναι τα κόμματα από την έκρυθμη κατάσταση στη Χλώρακα, μετά και από τη δεύτερη νύχτα επεισοδίων στην κοινότητα. Οι πολιτικές δυνάμεις αναζητούν λύσεις και προβαίνουν σε κατάθεση εισηγήσεων, δηλώνοντας έτοιμες να συμβάλουν στη διαχείριση του προβλήματος.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «τα επαναλαμβανόμενα για ακόμη μια νύχτα επεισόδια στη Χλώρακα συνιστούν πλήγμα στην έννομη τάξη και στο αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας, στο οποίο δεν χωρά καμία έκπτωση, και τα καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο».

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μικρές φασιστικές ομάδες και κουκουλοφόροι παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους και την ίδια ώρα το όλο ζήτημα τυγχάνει και πολιτικής εκμετάλλευσης. Κανένα μικροπολιτικό όφελος δεν μετρά μπροστά στην ουσιαστική επίλυση του ζητήματος και στην αποκατάσταση της τάξης και του αισθήματος ασφάλειας στη Χλώρακα», τόνισε.

«Καταδικαστέες είναι και οι όποιες δηλώσεις και συμπεριφορές από αιτητές πολιτικού ασύλου που δυναμιτίζουν το κλίμα. Τέτοια φαινόμενα από όσους δεν επιδεικνύουν σεβασμό στη χώρα και στις τοπικές κοινότητες που τους φιλοξενούν, επίσης δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά», υπέδειξε το κόμμα της Δεξιάς.

Πρόσθεσε πως «είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση επιβολή της τάξης από την πολιτεία και την αστυνομία, ώστε να μην γινόμαστε μάρτυρες γεγονότων που δεν μας τιμούν ως χώρα. Αναμένουμε ότι οι υπαίτιοι των επεισοδίων θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

«Υπογραμμίζουμε εμφαντικά και πάλι ότι το μεταναστευτικό είναι μείζον ζήτημα το οποίο χρήζει ουσιαστικής, αυστηρής και αποτελεσματικής διαχείρισης. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο απαιτείται, εξετάζοντας επίσης και το υφιστάμενο νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο και τυχόν αδυναμίες του, για την ορθή και σύννομη διαχείριση του προβλήματος», κατέληξε ο ΔΗΣΥ.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, αναφέρει ότι, «το κράτος έχει καθήκον να εγγυηθεί την ασφάλεια και την περιουσία όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων στη Χλώρακα και να μην επιτρέψει να επαναληφθούν ακροδεξιά πογκρόμ και επεισόδια βίας. Η κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει έμπρακτα την ασφάλεια στην περιοχή και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όλους όσοι εμπλέκονται στα επεισόδια».

Το ερώτημα βέβαια που θέτει κάθε σκεπτόμενος πολίτης είναι πώς φτάσαμε ως εδώ, σημειώνεται. «Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αρνήθηκε να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Χλώρακα. Για παράδειγμα, ήταν γνωστό εδώ και μερικά χρόνια ότι το οικοδομικό συγκρότημα στην κοινότητα ήταν σε απαράδεκτη και άθλια κατάσταση. Εντούτοις, αφέθηκε να λειτουργεί επειδή προφανώς όσοι είχαν συμφέροντα σε αυτό είχαν πλάτες στην τότε κυβέρνηση, η οποία δεν εφάρμοζε ούτε τη νομοθεσία αλλά ούτε καν τα συγκεκριμένα διατάγματά της. Όχι μόνο δεν έδιναν λύσεις στα προβλήματα οι τέως κυβερνώντες, αλλά επιδίδονταν σε μια ξενοφοβική τοξική ρητορική που δηλητηρίαζε την κοινωνία, ενθάρρυνε κι εξέθρεψε τη δράση ακροδεξιών ομάδων. Αυτή ήταν η όλη φιλοσοφία της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας για δέκα ολόκληρα χρόνια».

Όπως προσθέτει το ΑΚΕΛ, «εμείς όμως δεν αρκούμαστε στις καταδίκες και την κριτική. Επαναλαμβάνουμε ότι ο τόπος χρειάζεται να αποκτήσει επιτέλους μια αποτελεσματική πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, βασισμένη στο διεθνές, ευρωπαϊκό και κυπριακό νομικό πλαίσιο με συγκεκριμένους άξονες:

  1. Ταχεία και σύννομη εξέταση των αιτήσεων ασύλου
  2. Πολιτικές ένταξης για όσους μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας
  3. Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας
  4. Αντικατάσταση του ευρωπαϊκού Κανονισμού του Δουβλίνου με ένα σύστημα κατανομής των προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη-μέλη ανάλογα με τον πληθυσμό και τις δυνατότητες του καθενός.

Όλα αυτά απαιτούν πολιτική βούληση και η σημερινή κυβέρνηση καλείται να δράσει. Ούτε οι διακηρύξεις, ούτε η ανοχή στην ακροδεξιά θα δώσουν λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Αυτοί που προκάλεσαν τα έκτροπα στην Χλώρακα πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά και γιατί επέδειξαν βίαιη ρατσιστική συμπεριφορά, αλλά και γιατί προκαλούν προβλήματα στη σωστή και αποφασιστική αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος των μεταναστευτικών ροών στην Κύπρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ, Γιώργος Γεωργίου.

«Είναι πασιφανές πως αυτοί που προκάλεσαν την αναταραχή και που δεν ανήκουν στις τάξεις των κατοίκων της Χλώρακας και των άλλων κοινοτήτων, οι οποίες υποφέρουν από την γκετοποίηση, έχουν αλλότριους σκοπούς, καθώς γνωρίζουν πως δεν είναι με τη βία που θα λυθεί το πρόβλημα. Αντίθετα – και η ΕΔΕΚ τολμά να το πει ξεκάθαρα – αυτοί που προκαλούν τα έκτροπα, που παρανομούν και βιαιοπραγούν, διαιωνίζουν το πρόβλημα, επειδή τους βολεύει», ανέφερε.

«Από την άλλη, αναμένουμε ότι και όποιοι μετανάστες παραβίασαν τους νόμους, χρησιμοποίησαν βία ή και απείλησαν, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες του νόμου», υπογράμμισε.

«Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των κατοίκων της Χλώρακας και άλλων περιοχών στην Κύπρο, που βιώνουν τις δυσμενέστατες συνέπειες της γκετοποίησης, γιατί αυτό πράττει εδώ και καιρό. Θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε προτάσεις που να μπορούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, προτάσεις υλοποιήσιμες, που δεν είναι λαϊκίστικη συνθηματολογία προς τέρψη της κοινής γνώμης, όπως αυτά που ακούμε από άλλους», κατέληξε.

«Για άλλη μια φορά αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε ότι καμία πράξη βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, από όπου και αν προέρχεται. Η χθεσινή συνέχεια των επεισοδίων στη Χλώρακα, τα οποία καταδικάζουμε, αποτελούν μελανό στίγμα στην όλη προσπάθεια επιβολής της τάξης και επαναφοράς του αισθήματος ασφάλειας, που οφείλουμε να παρέχουμε ως χώρα σε όλους τους πολίτες και που δεδομένα απουσιάζει από όσους διαμένουν σήμερα στη Χλώρακα», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ.

«Η δικαιολογημένη δυσφορία και αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, όπως και όσων η περιουσία έχει υποστεί επιθέσεις και ζημιές, καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για αυστηρότερα αποτρεπτικά και κατασταλτικά μέτρα. Οι Νόμοι του Κράτους πρέπει να τυγχάνουν απόλυτου σεβασμού και συμμόρφωσης από οποιονδήποτε πολίτη, ανεξάρτητα εθνικότητας και καμία ανοχή δεν πρέπει να επιδειχθεί προς συμπεριφορές που προάγουν ρατσισμό ή ξενοφοβία, βία και ανομία», υπέδειξε.

«Αναγνωρίζουμε ως θετικά στοιχεία τη σοβαρή αύξηση των επαναπροωθήσεων, τη σημαντική μείωση των αφίξεων αιτητών ασύλου, όπως και τον διπλασιασμό των μηνιαίων εξετάσεων αιτήσεων ασύλου. Αυτά τα θετικά στοιχεία πρέπει να συνοδευτούν με αυστηρή εφαρμογή των σχετικών Νόμων περί Μετανάστευσης και με επανεξέταση των όρων που διέπουν την εργασία και εκπαίδευση υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο, με απώτερο σκοπό την ελαχιστοποίηση της εκμετάλλευσης και της εμπορίας ανθρώπων», πρόσθεσε η ΔΗΠΑ.

«Προσδοκούμε σε θετικά αποτελέσματα, απόρροια των αποφάσεων που λήφθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την αρμόδια Υπουργό και τον Αρχηγό Αστυνομίας και θεωρούμε δεδομένη την ανάγκη προστασίας της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών και των περιουσιών τους, καθώς και της τάξη στο εσωτερικό της χώρας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο