Προσπάθειες για ανέγερση γηροκομείου στον Κορμακίτη-Θέλουν να μείνουν στο τόπο τους οι εγκλωβισμένοι

Στον τόπο που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν την οικογένειά τους και έζησαν όλα τους τα χρόνια, θέλουν να βρίσκονται μέχρι και την τελευταία ημέρα της ζωής τους, οι εγκλωβισμένοι του κατεχόμενου χωριού Κορμακίτη, γι’ αυτό και καταβάλλονται προσπάθειες για δημιουργία ενός οίκου ευγηρίας, ώστε να παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα στους ηλικιωμένους πρόσφυγες της Μαρωνιτικής κοινότητας, χωρίς να αναγκάζονται να μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές.

Σήμερα, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι που κατάγονται από τα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά, βρίσκονται στο Ίδρυμα Άγιος Αντώνιος στη Λευκωσία, καθώς είναι ο χώρος όπου προσφέρει εικοσιτετράωρη φροντίδα και όλες τις κατάλληλες υπηρεσίες, ώστε να διαβιούν σε ένα υγιές περιβάλλον, έχοντας όλες τις ανέσεις. Ωστόσο, με το άκουσμα της λέξης του κατεχόμενου χωριού τους οι ηλικιωμένοι δακρύζουν και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους, στο χωριό που έζησαν όλα τα χρόνια της ζωής τους.

Είναι για αυτό το λόγο, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Άγιος Αντώνιος, Αντώνη Χατζηρούσσο, άρχισαν οι ενέργειες για δημιουργία ένας οίκος ευγηρίας στον κατεχόμενο Κορμακίτη, ώστε οι ηλικιωμένοι να βρίσκονται στον τόπο που μεγάλωσαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηρούσσος μιλώντας στον REPORTER, «έχουμε αρκετούς εγκλωβισμένους από τα μαρωνίτικα χωριά στον Άγιο Αντωνίου. Είναι πρόσφυγες, οι οποίοι αναγκάζονται σε κάποιο στάδιο να εγκαταλείψουν το χωριό τους και έρχονται να βρουν ένα τόπο που θα τους φροντίζει. Στην παρούσα φάση, κάνουμε σκέψεις για να δημιουργήσουμε ένα γηροκομείο στον Κορμακίτη, διότι έχουμε αρκετούς σήμερα στον Άγιο Αντώνιο και θέλουμε να τους βολέψουμε στο χωριό τους, καθώς και οι ίδιοι προτιμούν να μένουν εκεί που έζησαν. Ψάχνουμε να βρούμε τον κατάλληλο χώρο στον Κορμακίτη σήμερα, ώστε να είναι ο χώρος όπου θα βρίσκουν φροντίδα οι εγκλωβισμένοι μας».

Ο κ. Χατζηρούσσος ανέφερε πως σχετικά ενημέρωσε την επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων, εγκλωβισμένων και παθόντων, Άννα Αριστοτέλους, στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψης της στο Ίδρυμα Άγιος Αντώνιος, η οποία από την πλευρά της ενθάρρυνε τις ενέργειες που άρχισαν να γίνονται, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της για στήριξη.

«Η κ. Άννα Αριστοτέλους μας ενθάρρυνε πολύ για να προχωρήσουμε και μας υποσχέθηκε ότι θα μας υποστηρίξει στο αίτημά μας για να δημιουργήσουμε τη Στέγη στον Κορμακίτη. Οι εγκλωβισμένοι χρειάζονται να μένουν στον χώρο τους και έτσι όταν βρίσκονται στο χωριό, θα μπορούν να τους βλέπουν και τα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα της Τουρκικής Εισβολής, έμειναν μόνο οι ηλικιωμένοι σήμερα στον Κορμακίτη και έτσι υπάρχει μια αδράνεια μέσα στο χωριό. Με τη δημιουργία ενός ιδρύματος όμως, ίσως ελκύσουμε τους νέους να επισκέπτονται τους ηλικιωμένους τους στο χωριό και να ζωντανέψει ξανά η κοινότητα στον Κορμακίτη. Είναι ένα από το όραμά μας για να καταφέρουμε να κρατήσουμε τα χωριά μας και την πατρώα γη», ανέφερε ο κ. Χατζηρούσσος.

Παράλληλα, από την πλευρά της η διευθύντρια του Ιδρύματος, Μάρθα Κλεοβούλου, ανέφερε ότι βλέπουν άτομα τα οποία είναι από την κοινότητα των Μαρωνιτών, ειδικά από τον Κορμακίτη, που θέλουν να επιστρέψουν στο χωριό τους και δακρύζουν κάθε φορά γιατί θέλουν να βρίσκονται στον τόπο τους. «Ένας στόχος με τον κ. Χατζηρούσσο, είναι να εφαρμοστεί και να καταφέρει να ανοίξει κάποιο Ίδρυμα για να μπορούν αυτά τα άτομα να είναι σε ένα χώρο εικοσιτετράωρης φροντίδας στον Κορμακίτη. Πιστεύω ότι άτομα με άνοια και ηλικιωμένα, όταν βρίσκονται στο δικό τους περιβάλλον και στο χωριό τους, θα είναι ακόμα καλύτερα για τους ίδιους».

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός πως από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, προσπαθούν να παίρνουν ένα-ένα άτομο μια φορά τη βδομάδα στον Κορμακίτη. «Τους βλέπουμε να δακρύζουν και δεν θέλουν να επιστρέψουν πίσω. Έχει άτομα που πήγαν με τις οικογένειες τους στον Κορμακίτη και όσο και αν κουράζονταν στην καρέκλα, δεν ήθελαν να φύγουν από το χωριό τους. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να ανοίξουμε ένα γηροκομείο, γιατί αυτά είναι τα μόνα άτομα που προσπαθούν να κρατήσουν τις ρίζες και ζωντανή την κοινότητα των Μαρωνιτών», ανέφερε η κ. Κλεοβούλου.

Δείτε το ρεπορτάζ με τη γηραιότερη εγκλωβισμένη των Μαρωνιτών:

Δειτε Επισης

Στολίστηκαν με κατάνυξη οι Επιτάφιοι και ξεκίνησε το προσκύνημα των πιστών στις Εκκλησίες (pics)
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου