Διευρύνθηκαν οι έρευνες για το θανατηφόρο του 2012-Ακολουθούν τους κρίκους της αλυσίδας

Στα βαθιά έχουν μπει οι έρευνες σε σχέση με το θανατηφόρο του 2012 που παραμένει ανεξιχνίαστο εδώ και έντεκα χρόνια και το οποίο ήρθε στο προσκήνιο, με τις πληροφορίες και τα στοιχεία που ήρθαν στο φως να δημιουργούν μια σειρά από ερωτήματα που άφησαν σκιές γύρω από τους χειρισμούς της Αστυνομίας και ειδικότερα της Τροχαίας Λεμεσού που διερευνούσε την υπόθεση.

Είναι για αυτό το λόγο, που η νέα τετραμελής ανακριτική ομάδα που διορίστηκε, με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας Θεμιστό Αρναούτη, αφού μελέτησε τον φάκελο τόσο της Αστυνομίας όσο και του θανατικού ανακριτική και έλαβε καταθέσεις από τους μάρτυρες, φίλους του 17χρονου θύματος Αντρέα Λοϊζου, άρχισε τη λήψη καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς. Πρόκειται για μέλη τόσο της Τροχαίας Λεμεσού αλλά και της Λευκωσίας, ενώ όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας, οι έρευνες γίνονται πλέον σε ανακριτικό επίπεδο. Κάτι που δείχνει την ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων, με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν πως κατά τις έρευνες εντοπίστηκαν γκρίζα σημεία, τα οποία παραπέμπουν σε ελλείψεις και παραλήψεις κατά τη διερεύνηση του θανατηφόρου, το 2012.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Η εν λόγω έρευνα, υπενθυμίζεται πως δεν ξεκίνησε αυτοβούλως από τους θεσμούς όπως ενδεχομένως να ανέμενε η κοινή γνώμη, δεδομένου των πληροφοριών που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας οι οποίοι έχριζαν διερεύνησης, αφενός λόγω της σοβαρότητας τους και αφετέρου για να καθαρίσουν οι σκιές που δημιουργήθηκαν, αν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, οι οδηγίες για νέα έρευνα δόθηκαν λόγω της επιστολής που απέστειλε η οικογένεια προς την Νομική Υπηρεσία, στον απόηχο των αποκαλύψεων.

Μάλιστα, όταν η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο, η Αστυνομία έσπευσε να διαψεύσει τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, λέγοντας μάλιστα πως μελέτησε το φάκελο και δεν προκύπτει οτιδήποτε. Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Μαρτίου 2023, η υπόθεση έρχεται ξανά στο προσκήνιο μέσω ενός parody λογαριασμό (σ.σ Jho Low), ενώ σε χρόνο ρεκόρ πήρε μεγάλες διαστάσεις στα social media, από διάφορες σελίδες και χρήστες του διαδικτύου, με τα κατ’ ισχυρισμών εμπλεκόμενα πρόσωπα να κεντρίζουν το ενδιαφέρον, αφού από τη μια υπήρχε η πολιτική χροιά και από την άλλη, η αναφορά στο όνομα του Μιχάλη Κατσουνωτού, τότε Υπεύθυνου της Τροχαίας, ο οποίος λίγο νωρίτερα καταγγέλθηκε για το σκάνδαλο διαφθοράς που είχε καταγγείλει η Διεύθυνση των Φυλακών, χωρίς ωστόσο να του ασκηθεί ποινική δίωξη, παρά την εισήγηση του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, για λόγους δημόσιου συμφέροντος που ποτέ δεν επεξηγήθηκαν από την Νομική Υπηρεσία.

Ακολούθησαν οι δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας, στις 27 Μαρτίου, και στις 28 Μαρτίου εκδίδεται και η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, ενώ στις 31 Μαρτίου απαντά σε σχετικές δηλώσεις επί του θέματος και ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Στις πρώτες 24 ώρες, μετά τα όσα έβλεπαν το φως, η Αστυνομία διέψευδε τα περί πολιτικής συγκάλυψης, τον τύπο του οχήματος και γενικότερα τους ισχυρισμούς, ενώ την επόμενη ημέρα (σ.σ 48 ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών) είχε αναφέρει πως ζητήθηκε και μελετήθηκε ο φάκελος της, χωρίς να προκύπτει οτιδήποτε. Στις 31 Μαρτίου, το φάκελο της υπόθεσης, επικαλείται και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος επανέλαβε πως «έγιναν οι απαραίτητες έρευνες και αυτό έχει καταδειχθεί από τη θανατική ανάκριση που έλαβε χώρα στη συνέχεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίφαση μεταξύ Αστυνομίας και θανατικής ανάκρισης για το ορφανό θανατηφόρο του 2012

Συνοψίζοντας, όλα τα πιο πάνω, μελετήθηκαν, διερευνήθηκαν και ειπώθηκαν με ασφάλεια σε διάστημα πέντε ημερών. Κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τη σημερινή κατάσταση, αφού έχουν παρέλθει περίπου δύο μήνες από την ημέρα (σ.σ αρχές Ιουνίου) που διορίστηκε η νέα ανακριτική ομάδα για τη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να ολοκληρωθούν, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως ενδεχομένως να ολοκληρωθούν και περί τα τέλη Αυγούστου. Γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα ως προς τις εξετάσεις που έγιναν - όπως ειπώθηκε επίσημα – μέσα σε 24-48 ώρες, ώστε να διαπιστωθεί πως δεν προκύπτει οτιδήποτε.

Επίσης, εύλογα προκύπτει και το ερώτημα από ποιον ή ποιους εξετάστηκε ο φάκελος, αφού οι δηλώσεις που έγιναν, με το πέρασμα του χρόνου, αντί να καθαρίσουν την σκιές γύρω από την Αστυνομία, τις πύκνωσαν ακόμη περισσότερο. Και αυτό διότι, πέραν της οικογένειας του θύματος που βγήκε μπροστά και διέψευσε τις αναφορές της Αστυνομίας περί δύο μαρτύρων μόνο αλλά και του πορίσματος του θανατικού ανακριτή που επιβεβαίωνε τον τύπο του οχήματος που διέψευδε η Αστυνομία, κατά τη σημερινή διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψαν μια σειρά από γκρίζα σημεία. Το πιο σημαντικό που έχει άμεση σχέση με τα όσα δήλωνε η Αστυνομία επίσημα τις πρώτες μέρες, είναι πως διαπιστώθηκε πως από το φάκελο αγνοείται αριθμός καταθέσεων από μάρτυρες, που κατά το δεδομένο χρόνο είχαν δώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις στην υπόθεση του θανατηφόρου του 2012-Αγνοούνται καταθέσεις από τον φάκελο

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όταν οι νεαροί κλήθηκαν για κατάθεση στο Αρχηγείο, προέκυψε από ορισμένους διαφωνία με τα όσα καταγράφονται στις καταθέσεις τους σε ότι αφορά τον τύπο του οχήματος. Μάλιστα, σε μια περίπτωση, όπου αφορά τον συνεπιβάτη του άτυχου Αντρέα, ο οποίος είχε τραυματιστεί και έδωσε κατάθεση όταν έλαβε εξιτήριο μερικές μέρες μετά το τροχαίο, ο μάρτυρας ανέφερε πως επρόκειτο για ένα ασημί όχημα που οδηγείτο από κοπέλα, ενώ σε κάποιο σημείο υπάρχει αναφορά που λέει πως «είμαι σίγουρος πως δεν ήταν Audi». Ωστόσο, ο εν λόγω μάρτυρας, δεν υιοθέτησε το εν λόγω μέρος της κατάθεσης του, αφού μέχρι σήμερα επιμένει έντονα, δίνοντας μάλιστα κατάθεση, όπου αναφέρει πως ο ίδιος είναι σίγουρος πως επρόκειτο για Audi, αμφισβητώντας έτσι τα όσα έγραφε τότε η κατάθεση του που λήφθηκε από αστυνομικό. Σημειώνεται πως οι καταθέσεις γράφονται από αστυνομικό και στη συνέχεια υπογράφονται από τους μάρτυρες.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο που σήμερα αναφέρει πως το όχημα που αντιλήφθηκε, επρόκειτο για τύπου Audi.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τον 21χρονο οδηγό που χτύπησε με το όχημα του άτυχου 17χρονου, εντοπίζεται κενό στην κατάθεση του, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ότι αφορά τον τύπο του οχήματος ή το χρώμα και αν είχε αντιληφθεί οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στην κατάθεση του οδηγού που ενεπλάκη στο θανατηφόρο-Δεν ρωτήθηκε για το αναζητούμενο όχημα

Επεκτάθηκαν οι έρευνες

Μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων και στην βάση των όσων προκύπτουν, οι ανακριτές της υπόθεσης άρχισαν την λήψη ανακριτικών καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, τόσο της Τροχαίας Λεμεσού, όσο και της Λευκωσίας, αφού εξετάζεται εξ ολοκλήρου η υπόθεση. Δηλαδή, τόσο οι χειρισμοί, οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν, ποιοι ενεπλάκησαν και με ποιον τρόπο, αν υπήρχε αρμοδιότητα να εμπλακούν ορισμένοι σε τέτοιο βαθμό, κτλ, ενώ εξετάζεται και η πορεία του φακέλου, μέχρι την αρχειοθέτηση του. Τόσο πριν, όσο και μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή που εκδόθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2015, όπου το Δικαστήριο άφηνε ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω διερεύνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνονται καταθέσεις από αστυνομικούς τόσο της Τροχαίας Λεμεσού, όσο και από την Λευκωσία, αφού στη σκηνή είχαν μεταβεί και μέλη από τον Κλάδο Αναπαράστασης Τροχαίων Συγκρούσεων της Τροχαίας Αρχηγείου. Επίσης, με βάση τους κανονισμούς, η έκβαση ενός θανατηφόρου δυστυχήματος, στο τελικό στάδιο περνά από την Τροχαία Αρχηγείου, στην οποία επεκτείνονται οι έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ανακριτικό επίπεδο πλέον οι έρευνες για το θανατηφόρο του 2012-Προκύπτουν γκρίζα σημεία

Περαιτέρω, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες επεκτάθηκαν και σε άλλους οργανώσιμους, ως προς τον τύπο του οχήματος, με βάση και τις μαρτυρίες και την τελική κατάληξη του θανατικού ανακριτή, ώστε να εξεταστεί κάθε παράμετρος της υπόθεσης, αφού υπενθυμίζεται ότι δεν έχει εντοπιστεί η οδηγός που ήταν η αιτία της πρόκλησης του τροχαίου δυστυχήματος. Ωστόσο, άγνωστο εάν κατά τον ουσιώδη χρόνο είχαν γίνει οι ανάλογες έρευνες από την Τροχαία Λεμεσού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν έγιναν.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να προκύπτουν αρκετά γκρίζα σημεία, ειδικότερα με τους ισχυρισμούς νεαρών που βρίσκονταν στην σκηνή του τροχαίου, οι οποίοι αναφέρουν πως επιχειρήθηκε να τους δημιουργηθούν αμφιβολίες, όταν κλήθηκαν όλοι μαζί στην Τροχαία Λεμεσού, σε σχέση με τον τύπο του οχήματος, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται πως τους υποδεικνύονταν φωτογραφίες με διαφορετικά οχήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία στο φως για το θανατηφόρο του 2012-Όσα κατέθεσε ο εξεταστής της Αστυνομίας

Όλοι οι ισχυρισμοί, τα στοιχεία και οι μαρτυρίες που προκύπτουν, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ανακριτικής ομάδας, της οποίας προΐσταται ο Βοηθός Αρχηγός θεμιστός Αρναούτης, με τις έρευνες να αναμένεται, εκτός απρόοπτου, να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός πως φαίνεται να προκύπτουν διάφορα ζητήματα, εξού και οι έρευνες γίνονται πλέον σε ανακριτικό επίπεδο, φαίνεται να μην άνοιξε το θέμα των διαθεσιμοτήτων, κάτι που όπως μας εξήγησε νομικός, θα μπορούσε να συμβεί εάν έχουν προκύψει εκ πρώτης όψεως ποινικά αδικήματα, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, όπως μας επεξηγήθηκε, εάν οι έρευνες θα αγγίξουν και τους σημερινούς χειρισμούς της Αστυνομίας, οι οποίοι προέβη σε διαψεύσεις κτλ, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με τον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, καθώς, όπως μας αναφέρθηκε, δεν μπορεί ο Βοηθός Αρχηγός να ανακρίνει προϊστάμενο του, δηλαδή τον Αρχηγό, ο οποίος καθορίζει και την επικοινωνιακή στρατηγική της Δύναμης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεδομένου της στάσης της ηγεσίας σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, θέμα διαθεσιμοτήτων θα μπορούσε να ανοίξει το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται πως καταγγελία για το θανατηφόρο, βρίσκεται και ενώπιον της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, ωστόσο άγνωστο τι στοιχεία κατατέθηκαν. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, νομικοί βρίσκονται σε στάση αναμονής μέχρι τα τελικά ευρήματα της έρευνας, τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα