Σε ανακριτικό επίπεδο πλέον οι έρευνες για το θανατηφόρο του 2012-Προκύπτουν γκρίζα σημεία

Εξελίξεις φαίνεται να καταγράφονται γύρω από τις έρευνες της τετραμελούς ανακριτικής ομάδας που προΐσταται ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, Θεμιστός Αρναούτης, σε σχέση με το θανατηφόρο δυστύχημα του 2012 στη Μουτταγιάκα, με θύμα τον άτυχο 17χρονο Αντρέα Λοϊζου, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο, ωστόσο τα όσα ήρθαν στο φως έντεκα χρόνια μετά, δημιούργησαν ερωτήματα αλλά και σκιές αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του REPORTER, από τις μέχρι στιγμής έρευνες, φαίνεται να προκύπτουν γκρίζα σημεία αναφορικά με τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν στα πλαίσια της διερεύνησης του θανατηφόρου, ειδικότερα σε ότι αφορά την αξιοποίηση των πληροφοριών που προέρχονταν από τους μάρτυρες που βρίσκονταν στη σκηνή του δυστυχήματος αλλά και τις έρευνες σε σχέση με την αναζητούμενη οδηγό, που φαίνεται από τα στοιχεία, να ήταν η αιτία πρόκλησης του τροχαίου.

Υπενθυμίζεται πως πέραν του θύματος, στη σκηνή βρίσκονταν άλλοι πέντε ανήλικοι που επέβαιναν στις τρεις μοτοσικλέτες, ενώ μάρτυρας θεωρείται και ο 21χρονος οδηγός, η πορεία του οποίου ανακόπηκε από την άγνωστη γυναίκα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και η οποία είχε προσπεράσει τις δύο από τις τρεις μοτοσικλέτες και στη συνέχεια διέφυγε.

Αγνοούνται καταθέσεις

Σε πρώτο στάδιο, οι ανακριτές εξέτασαν τόσο τον φάκελο της Αστυνομίας, όσο και του θανατικού ανακριτή, ενώ στη συνέχεια άρχισε η νέα διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία σημειώνεται πως δεν ξεκίνησε αυτεπάγγελτα από τους θεσμούς υπό το βάρος των όσων έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Αντιθέτως, ήταν κάτι που αναγκάστηκε να πράξει η Αστυνομία, μετά από επιστολή που απέστειλε στη Νομική Υπηρεσία η οικογένεια του θύματος, η οποία είχε βγει μπροστά, διαψεύδοντας μεταξύ άλλων, τα όσα δήλωνε επίσημα η Αστυνομία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, για κατάθεση κλήθηκαν η οικογένεια του 17χρονου αλλά και οι μάρτυρες που βρίσκονταν στη σκηνή του δυστυχήματος, δηλαδή οι πέντε τότε ανήλικοι, οι οποίοι είχαν δώσει καταθέσεις χωρίς την παρουσία κηδεμόνων ή δικηγόρου.

Από τις εξετάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε πως από τον φάκελο απουσιάζει αριθμός καταθέσεων που έδωσαν ανήλικοι, οι οποίοι υποστήριξαν πως κατά το δεδομένο χρόνο είχαν δώσει κατάθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις στην υπόθεση του θανατηφόρου του 2012-Αγνοούνται καταθέσεις από τον φάκελο

Επιμένουν πως ήταν Audi, αμφισβήτησαν μέρος των καταθέσεων

Από εκεί και πέρα, οι νεαροί κλήθηκαν να απαντήσουν κατά πόσο υιοθετούν το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, τόσο σε ότι αφορά τις συνθήκες πρόκλησης του τροχαίου όσο και το αναζητούμενο όχημα.

Σε γενικές γραμμές, οι μάρτυρες έχουν κοινή συνισταμένη σε ότι αφορά το πώς έγινε το δυστύχημα, αφού και οι πέντε μιλούν για ένα όχημα που προσπέρασε τις δύο μοτοσικλέτες και στη συνέχεια ο οδηγός που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση, χτύπησε με την μοτοσικλέτα του άτυχου Αντρέα. Η περιγραφή αυτή, συνάδει και με την περιγραφή που δίνει και ο 21χρονος οδηγός, το όχημα του οποίου ανακόπηκε από την άγνωστη γυναίκα.

Ένας από τους βασικότερους μάρτυρες, ήταν ο 17χρονος που επέβαινε στη δεύτερη μοτοσικλέτα και ο οποίος είχε δώσει κατάθεση λίγες ώρες μετά το τροχαίο, ενώ μεταφέρθηκε στη σκηνή για αναπαράσταση και υποδείξεις σκηνών μαζί με τον 21χρονο οδηγό. Ο εν λόγω νεαρός στην κατάθεση του, σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, αναφέρθηκε σε όχημα Audi coverable, ανοιχτού χρώματος, ενώ μίλησε για οδηγό με ίσια μακριά μαλλιά, ανοιχτού χρώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όσα κατέθεσε βασικός μάρτυρας για το θανατηφόρο του 2012-Περιέγραψε Audi και αναζητούμενη οδηγό

Από τις καταθέσεις, φαίνεται να προκύπτει ένα κοινό σημείο, αφού οι περισσότεροι νεαροί μιλούν για όχημα coverable, ωστόσο στις καταθέσεις υπάρχουν αντιφατικές αναφορές σε ότι αφορά τον τύπο του οχήματος και το χρώμα. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για πέντε μάρτυρες και από το φάκελο απουσιάζουν κάποιες καταθέσεις.

Και σε αυτό το σημείο, υπάρχει και η σημερινή διαφωνία, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάποιοι από τους μάρτυρες διαφωνούν έντονα με τα όσα καταγράφονται στις καταθέσεις τους σε ότι αφορά τον τύπο του οχήματος, οι οποίες άγνωστο αν κατά το δεδομένο χρόνο, είχαν διαβαστεί από τους ανήλικους πριν τις υπογράψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην μια περίπτωση, όπου αφορά τον συνεπιβάτη του άτυχου Αντρέα, ο οποίος είχε τραυματιστεί και έδωσε κατάθεση όταν έλαβε εξιτήριο μερικές μέρες μετά το τροχαίο, ο μάρτυρας ανέφερε πως επρόκειτο για ένα ασημί όχημα που οδηγείτο από κοπέλα, ενώ σε κάποιο σημείο υπάρχει αναφορά που λέει πως «είμαι σίγουρος πως δεν ήταν Audi». Ωστόσο, ο εν λόγω μάρτυρας, δεν υιοθέτησε το εν λόγω μέρος της κατάθεσης του, αφού μέχρι σήμερα επιμένει έντονα, δίνοντας μάλιστα κατάθεση, όπου αναφέρει πως ο ίδιος είναι σίγουρος πως επρόκειτο για Audi, αμφισβητώντας έτσι τα όσα έγραφε τότε η κατάθεση του που λήφθηκε από αστυνομικό. Σημειώνεται πως οι καταθέσεις γράφονται από αστυνομικό και στη συνέχεια υπογράφονται από τους μάρτυρες.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο που σήμερα αναφέρει πως το όχημα που αντιλήφθηκε, επρόκειτο για τύπου Audi.

Υπενθυμίζεται πως σε ότι αφορά τον 21χρονο οδηγό που χτύπησε με το όχημα του άτυχου 17χρονου, εντοπίζεται κενό στην κατάθεση του, αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ότι αφορά τον τύπο του οχήματος ή το χρώμα και αν είχε αντιληφθεί οτιδήποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κενό στην κατάθεση του οδηγού που ενεπλάκη στο θανατηφόρο-Δεν ρωτήθηκε για το αναζητούμενο όχημα

Η συνάντηση στην Τροχαία

Την ίδια ώρα, από πλευράς μαρτύρων, γίνεται λόγος πως είχαν κληθεί τότε όλοι σε συνάντηση στην Τροχαία Λεμεσού, κατά την οποία βρισκόταν ο τότε υπεύθυνος, καθώς και ο κύριος εξεταστής, όπου τους υποδείχθηκαν φωτογραφίες με οχήματα, με τους νεαρούς να ισχυρίζονται πως τους έδειχναν διαφορετικού τύπου οχήματος και πως, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί αμφισβήτηση σε ότι αφορά το όχημα που είχαν διακρίνει.

Οι ισχυρισμοί των νεαρών διερευνώνται σε συνδυασμό με άλλες μαρτυρίες και στοιχεία, ενώ παράλληλα εξετάζονται και οι αναφορές σε ότι αφορά τις κάμερες ασφαλείας υποστατικών της περιοχής.

Οι νεαροί, αναφέρουν πως οι ίδιοι μαζί με συγγενικά πρόσωπα του θύματος, αναζητούσαν κάμερες από την περιοχή, τα οποία δεν είχαν παραληφθεί από την Αστυνομία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς.

Σημειώνεται, πως με βάση τα όσα τέθηκαν ενώπιον του θανατικού ανακριτή, η Αστυνομία παρέλαβε οπτικό υλικό μόνο από τρία υποστατικά, μια επιχείρηση και δύο οικίες, σε διάφορες ημερομηνίες, ενώ στη μια περίπτωση, το υλικό παραλήφθηκε περίπου δέκα ημέρες μετά το τροχαίο ατύχημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα στοιχεία στο φως για το θανατηφόρο του 2012-Όσα κατέθεσε ο εξεταστής της Αστυνομίας

Σε ανακριτικό επίπεδο πλέον οι έρευνες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές εξετάζουν τόσο τους χειρισμούς της υπόθεσης αλλά και την πορεία του φακέλου, μέχρι που αυτός αρχειοθετήθηκε, ενώ εξετάζονται ακόμη και οι οδηγίες και οι ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν, μετά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή.

Ως εκ τούτου, στην βάση των όσων προκύπτουν, οι ανακριτές, σύμφωνα με πληροφορίες, άρχισαν την λήψη καταθέσεων σε ανακριτικό επίπεδο, από όλους τους αστυνομικούς που είχαν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο εμπλοκή, τόσο κατά τη διερεύνηση του τροχαίου όσο και στη λήψη τελικών αποφάσεων.

Συνεπώς, από ανάκριση άρχισαν να περνούν αστυνομικοί που είχαν εμπλοκή, τόσο από την Τροχαία Λεμεσού, όσο και από την Λευκωσία, αφού στη σκηνή είχαν μεταβεί και μέλη από τον Κλάδο Αναπαράστασης Τροχαίων Συγκρούσεων της Τροχαίας Αρχηγείου. Επίσης, με βάση τους κανονισμούς, η έκβαση ενός θανατηφόρου δυστυχήματος, στο τελικό στάδιο περνά από την Τροχαία Αρχηγείου, στην οποία αναμένεται να επεκταθούν οι έρευνες και η λήψη καταθέσεων.

Περαιτέρω, μετά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, τον Δεκέμβριο του 2015, που άφηνε ανοιχτό παράθυρο για να κατηγορηθεί ο 21χρονος, εξετάζονται οι οδηγίες που δόθηκαν και αν δόθηκαν από την ανώτερη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας που χειρίστηκε την υπόθεση, ενώ στην περίπτωση που δόθηκαν, θα εξεταστούν οι επιπρόσθετες ενέργειες που έγιναν, αν έγιναν και με ποιο τρόπο.

Πάντως, μετά το πόρισμα του θανατικού ανακριτή, είχαν αποσταλεί επιστολές από το δικηγόρο της οικογένειας ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με την υπόθεση και αν πρόκειται να κατηγορηθεί ο 21χρονος, με την ανώτερη λειτουργό της Νομικής Υπηρεσίας να απαντά πως τόσο από τον φάκελο της Αστυνομίας, όσο και από την θανατική ανάκριση, δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετεί υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκαλύπτουμε το πόρισμα για το θανατηφόρο του 2012-Τι είχε καταγράψει ο θανατικός ανακριτής

Η σημερινή στάση της Αστυνομίας

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της νέας ανακριτικής ομάδας, που διορίστηκε στις 12 Ιουνίου 2023, φαίνεται να προκύπτουν διάφορα ζητήματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει επίσημα η Αστυνομία, όταν η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο και κλήθηκε να τοποθετηθεί.

Υπενθυμίζεται, πως τόσο ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, όσο και ο ίδιος ο Αρχηγός, είχαν διαψεύσει τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας και υπεραμύνθηκαν των ενεργειών της Αστυνομίας, απορρίπτοντας τα περί συγκάλυψης και οποιεσδήποτε σκιές αφήνονταν γύρω από τους χειρισμούς. Μάλιστα, είχαν αναφέρει πως ζητήθηκε και μελετήθηκε ο φάκελος, αλλά και το πόρισμα του θανατικού ανακριτή στον οποίο παρέπεμψε ο Αρχηγός της Δύναμης.

Συνεπώς, εάν οι έρευνες των νέων ανακριτών καταλήξουν σε αντίθετα συμπεράσματα από αυτά που δήλωνε αρχικά επίσημα η Αστυνομία, τότε εγείρονται ερωτήματα ως προς τις εξετάσεις που είχαν γίνει και από ποιον, προτού ανακοινωθεί τόσο από τον Εκπρόσωπο Τύπου, όσο και από τον Αρχηγό, πως ουδέν μεμπτό σε σχέση με την υπόθεση. Και αυτό διότι, είχαν γίνει δηλώσεις που διέψευσαν τον τύπο του οχήματος, έκαναν λόγο για αντιφατικές μαρτυρίες και γινόταν αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό μαρτύρων.

Ωστόσο, ακολούθησαν οι αποκαλύψεις από το πόρισμα του θανατικού ανακριτή που κατέληξε στο τύπο του οχήματος που διέψευδε η Αστυνομία, η οποία ανέφερε πως μελέτησε το φάκελο, όπως επίσης ακολούθησε και η διάψευση από την οικογένεια που μιλούσε για περισσότερο αριθμό μαρτύρων.

Επίσης, δεδομένου πως διαπιστώθηκε η απουσία καταθέσεων, άγνωστο με ποιο τρόπο είχε ελεγχθεί ο φάκελος, προτού γίνουν οι σχετικές δηλώσεις που διέψευδαν τις αναφορές που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, άγνωστο εάν οι έρευνες της τετραμελούς ομάδας θα φτάσουν μέχρι τον σημερινό χειρισμό της Αστυνομίας.

Διαβάστε εδώ το χρονικό του θανατηφόρου του 2012-Οι δηλώσεις που έγιναν τότε, οι μαρτυρίες και οι χειρισμοί

Δειτε Επισης

Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες