«Ηλικιωμένοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, δεν πάνε διακοπές»

Κάποιοι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. Ηλικιωμένοι, που είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν γιατί δεν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους, είτε βρίσκονται μακριά από τα παιδιά τους, αυτές τις ημέρες μένουν μόνοι στις νεκρές από κόσμο πόλεις της Κύπρου.

Φανταστείτε έναν άνθρωπο να βρίσκεται έγκλειστος για μεγάλο χρονικό διάστημα ή στο σπίτι του ή στο γηροκομείο, μακριά από της οικογένειά του. Ακόμη και μια μονοήμερη εκδρομή θα του έδινε χαρά και ξεγνοιασιά με λίγες ώρες χαλάρωσης και συναναστροφής με οικεία του πρόσωπα. Άλλωστε, όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, η Διευθύντρια Κέντρου Μνήμης Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Γιαννούλα Αντωνίου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο από διάφορα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ που έχουν προχωρήσει σε σημαντικές έρευνες για τα θετικά αποτελέσματα που έχει η αναψυχή και η κοινωνικοποίηση των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, βρίσκεται συχνά - όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες- σε επαφή με ηλικιωμένους που ζουν μακριά από τα παιδιά τους και δεν μπορούν να τους πάρουν μαζί τους μια εκδρομή, με αποτέλεσμα να βρίσκονται διαρκώς μέσα στο σπίτι. «Μπορεί να μην είναι τεράστιος ο αριθμός, αλλά είναι αρκετοί για να αποτελεί ένα λυπηρό κοινωνικό φαινόμενο. Είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι και αυτό είναι πολύ άσχημο. Δεν κάνουν διακοπές και δεν υπάρχουν χώροι για να ψυχαγωγηθούν, ειδικότερα οι ηλικιωμένοι που διαμένουν στις πόλεις, γιατί εκείνοι που διαμένουν στην ύπαιθρο έχουν ευκαιρία λόγω των δραστηριοτήτων σε αυτές τις κοινότητες τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου να μετακινηθούν πιο εύκολα και να περάσουν λίγες ημέρες χαλάρωσης», σχολίασε η κα Αντωνίου.

Αυτές τις ημέρες ειδικότερα που οι πόλεις αδειάζουν, όπως είπε, θα πρέπει οι οικογένειες των ηλικιωμένων να προσπαθήσουνε να τους προσφέρουν αυτές τις μικρές αποδράσεις. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι πως είναι πολύ σημαντικό να προσφέρεις σε αυτούς τους ανθρώπους λίγες ημέρες χαλάρωσης. Είναι ευεργετικό για τους ίδιους έστω για δύο με τρεις ημέρες να αλλάξουν εικόνες, να δουν κόσμο ή κάποιο όμορφο τοπίο, ακόμα και να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους. Είναι πολύ σημαντικό να αλλάζουν εικόνες, να φεύγουν για λίγο από τον χώρο στον οποίο βρίσκονται έγκλειστοι».

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενοικιάζει τουριστικά καταλύματα σε ορεινές περιοχές, που δεν τις προτιμούν οι πολλοί, ώστε να προσφέρουν στα μέλη τους που δεν μπορούν να διακινηθούν λίγες μέρες χαλάρωσης. «Η αλλαγή στη ψυχολογία τους είναι τεράστια. Φεύγουν πάντα χαμογελαστοί και αδημονούν για την επόμενη εξόρμηση».

Η κα Αντωνίου απευθύνει έκκληση προς το κράτος για να δοθούν επιπλέον σχέδια που αφορούν ηλικιωμένα άτομα και χαμηλοσυνταξιούχους, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «αντί να πηγαίνουμε μπρος πηγαίνουμε πίσω».

Μπορεί να δίνεται το σχέδιο επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών στους χαμηλοσυνταξιούχους , αλλά η ίδια θεωρεί πως τα χρήματα δεν αρκούν για αυτή τη ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού στη χώρα μας. «Η καθημερινότητά τους με τόσα λίγα χρήματα που λαμβάνουν είναι δύσκολη και δεν τα βγάζουν πέρα εύκολα. Αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στο ότι δεν μπορούν να πάνε ολιγοήμερες διακοπές ή μικρές αποδράσεις στη φύση. Το κράτος πρέπει να θέσει σε εφαρμογή περισσότερα σχέδια για τους ηλικιωμένους, για να έχει υγιείς πολίτες. Εάν είναι υγιείς στη ψυχή, σε πολλές περιπτώσεις μειώνεται η φαρμακευτική αγωγή και η νοσηλεία».

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια