Απαντά στην Αστυνομία η ΙΣΟΤΗΤΑ για το πλοιάριο-«Μεταφέρει πενήντα άτομα, οι αστυνομικοί κρατούνταν από σχοινιά»

Απάντηση στην Αστυνομία, όσον αφορά στο ρυμουλκό με το οποίο επαναπροωθήθηκαν μετανάστες από τη Κύπρο στο Λίβανο, δίνει ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικών της ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Νίκος Λοϊζίδης, ο οποίος κάνει λόγο για ένα επικίνδυνο ταξίδι σε άθλιες συνθήκες, με τους μετανάστες να βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου και τους αστυνομικούς στο κατάστρωμα, να κρατούνται από τα σχοινιά.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κος Λοϊζίδης, το πλοιάριο δεν είχε τις απαραίτητες άδειες, θέση που σύμφωνα με την Αστυνομία δεν ευσταθεί, αφού όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Χρίστος Ανδρέου, το πλοίο είναι αδειοδοτημένο από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και ότι είχε επιθεωρηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά η Αστυνομία για το ρυμουλκό πλοίο-«Αδειοδοτημένο από το Υφ. Ναυτιλίας»

Ως απάντηση στα λεγόμενά του κ. Ανδρέου, ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ανέφερε μιλώντας στον REPORTER πως του ξενίζει ότι τους διαψεύδουν συνεχώς. «Η πολιτική του κράτους για το μεταναστευτικό δεν μας ενδιαφέρει σαν συντεχνία, αλλά μας ενδιαφέρουν οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας και οι ζωές τους. Ξεχνά φαίνεται ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας ότι αυτός μιλά μόνο με τέσσερα άτομα, για να τον πληροφορήσουν για τον τρόπο που θα καλυφθούν ατασθαλίες, ενώ εμείς μιλάμε με τέσσερις χιλιάδες συναδέλφους μας, που είναι και συνάδελφοι του. Αυτό πρέπει να τον προβληματίσει».

ena

Παράλληλα ανέφερε πως, «εμείς μιλάμε με μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Το συγκεκριμένο πλοιάριο έχει άδεια για διασωθέντες 300 άτομα και είναι ρυμουλκό όχι ακτοπλοϊκό. Αυτοί που μεταφέρθηκαν δεν ήταν διασωθέντες, αλλά πάτησαν στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταφέρθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αμμοχώστου και καλό είναι κάποιοι να μάθουμε τις νομοθεσίες».

Συνεχίζοντας, ο κ. Λοϊζίδης εξήγησε ότι «το ταξίδι στον Λίβανο έπρεπε να γίνει από ακτοπλοϊκό, δεν γίνεται για διάσωση, αλλά για μεταφορά από μια χώρα στην άλλη. Να δείξει τις άδειες του ρυμουλκού και ότι μετατράπηκε σε ακτοπλοϊκό, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε όμως πινακίδα από το ίδιο το πλοίο στην οποία αναγράφεται ότι μπορεί να μεταφέρει μόνο 50 άτομα».

nai

Επίσης, ο κος Λοϊζίδης, παραθέτοντας τα γεγονότα, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος γνωρίζει, σημείωσε πως υπήρξε βλάβη στο πλοιάριο που τους ανάγκασε να πηγαίνουν με χαμηλότερη ταχύτητα. «Αυτό ακούστηκε από τους ασυρμάτους και το γνωρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου. Το ταξίδι που θα διαρκούσε 13 ώρες, τελικά διήρκησε 20 ώρες. Να πούμε και για τον αξιωματικό συγκεκριμένης μονάδας, που απειλούσε θεούς και δαίμονες, δόκιμους αστυφύλακες για να πάνε σε αυτό το ταξίδι. Θα εξετάσουμε την συμπεριφορά του και θα αποφασίσουμε για περαιτέρω μέτρα».

tria

Την ίδια ώρα ο κος Λοϊζίδης, άφησε να νοηθεί ότι το ταξίδι κρατήθηκε κρυφό από τις Αρχές. «Από το Σάββατο που πάρθηκε η απόφαση για απέλαση δεν βγήκε ούτε ένα δελτίο Τύπου, αλλά αντίθετα περίμεναν να μας διαψεύσουν ώρες μετά για μια τεράστια επιχείρηση που δεν είχε γνωστοποιηθεί. Τι φοβήθηκαν;», διερωτήθηκε.

Για τις συνθήκες στο πλοιάριο, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι μετανάστες βρίσκονταν στο υπόστρωμα χωρίς παράθυρα και οι αστυνομικοί στο κατάστρωμα χωρίς τέντα ή καρέκλες κρατώντας τα σχοινιά για να μην πέσουν στη θάλασσα.

«Αν εννοεί τις οκτώ καρέκλες της κουζίνας ο εκπρόσωπος του ρυμουλκού να του υπενθυμίσω, ότι 150 άτομα ήταν αυτά που βρίσκονταν στο ρυμουλκό. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνουμε 163 εκατομμύρια ευρώ για απέλαση, αλλά για οικονομικούς λογούς χρησιμοποιούμε ένα ρυμουλκό βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινές ζωές. Δεν ξέρω ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος αλλά ένα έχω να πω ότι εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε να μας αποκαλούν ψεύτες και να κάνουν το άσπρο μαύρο απειλώντας μάλιστα συναδέλφους μας να μην μιλάνε για τα προβλήματα που βρίσκουν στις συνθήκες εργασίας τους. Θα ήταν καλά αντί να μας βγάζουν ψεύτες να δουν τι θα κάνουν με τα κακώς έχοντα και να τα διορθώνουν», είπε ο κος Λοϊζίδης.

dyo

Παράλληλα ανέφερε πως, υπήρξαν άσχημες συνθήκες υγιεινής αφού το πλοιάριο διέθετε μια τουαλέτα. «Δεν φτάνει που βοηθάμε την ηγεσία και την πολιτεία για τις συνθήκες αυτές, μας αποκαλούν και ψεύτες. Πήραν 160 ψυχές, βγήκαν 139 ναυτικά μίλια, με 5 μποφόρ ενώ η άδεια του είναι 4 μποφόρ. Δεν ζητάμε κρουαζιερόπλοια, αλλά να σεβαστούν τις ανθρώπινες ζωές και ψυχές για να τους μεταφέρουν με ασφάλεια και ας παραδειγματιστούν από την τραγωδία στα Τέμπη και την πτώση του κανατέρ, που φώναζαν συντεχνίες πριν τις τραγωδίες».

Ο κος Λοϊζίδης, ευχήθηκε, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, να διαβάζουν, να βλέπουν και να ακούν. «Να τοποθετούν άτομα ευθύνης εκεί και όπου πρέπει».

«Εξ ανάγκης χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο σκάφος»

Πάντως σε νέες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, Χρίστος Ανδρέου είπε πως η Αστυνομία έχει ειδική άδεια για το πλοιάριο που χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών και ότι οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση επέστρεψαν στην Κύπρο «σώοι και αβλαβείς» το πρωί της Δευτέρας.

Αρχικά, ο κ. Ανδρέου, απαντώντας στο κυπριακό πρακτορείο σε δηλώσεις του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «ΙΣΟΤΗΤΑ», εξήγησε ότι η Αστυνομία έχει κατ’ εξαίρεση ειδική άδεια εκδεδομένη από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για το συγκεκριμένο πλοιάριο που χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση επαναπροώθησης των διασωθέντων μεταναστών στον Λίβανο. Η άδεια ισχύει από την 1η Μαΐου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023, πρόσθεσε.

Εν συνεχεία, κανε λόγο για «μια δύσκολη επιχείρηση». Επεσήμανε ότι «η ηγεσία της Αστυνομίας αναγνωρίζει τις δυσκολίες της συγκεκριμένης αποστολής, όπου οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν καθηκόντως να μεταβούν με αυτό το σκάφος σε άλλη χώρα υπό τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες».

«Εξ ανάγκης χρησιμοποιήθηκε το συγκεκριμένο σκάφος, αφού αυτό ήταν το αδειοδοτημένο. Ήταν μια πολιτική απόφαση, την οποία έπρεπε να υλοποιήσουμε ως Αστυνομία», είπε ο κ. Ανδρέου.

Ακόμη, σημείωσε ότι «το πλοιάριο μαζί με τους συναδέλφους και το πλήρωμα καθώς και η άκατος της Λιμενικής Αστυνομίας που το συνόδευε επέστρεψαν σήμερα το πρωί στην Κύπρο σώοι και αβλαβείς».

«Την ηγεσία της Αστυνομίας απασχολεί πρώτα και κύρια η ασφάλεια των μελών μας και στη συνέχεια προχωρεί σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. «Οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας δεν είναι όλες εύκολες. Οι περισσότερες είναι δύσκολες. Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουμε κάποιους κινδύνους», υπέδειξε.

«Η συγκεκριμένη επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Επέστρεψαν όλοι οι συνάδελφοί μας σώοι και αβλαβείς. Δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα, βάσει των οδηγιών που δόθηκαν», είπε καταληκτικά ο κ. Ανδρέου.

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα