Μόλις 12 καταδίκες για βία κατά των γυναικών σε 128 υποθέσεις-Ανεστάλη μία στις τέσσερις

Την ανάγκη για εφαρμογή χρονοδιαγραμμάτων για την υλοποίηση στρατηγικών για πρόληψη και καταπολέμηση της βίας ζήτησαν τη Δευτέρα οι Βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2023-2028.

Συζητήθηκε, επίσης και η απόφαση για διατήρηση επιφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Εντός της Επιτροπής υπογραμμίστηκε από τους Βουλευτές ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει συνεχώς αυξητική τάση στις καταγγελίες για κακοποίηση ή βία κατά των γυναικών ή ενδοοικογενειακή βία και ζήτησαν την ταχύτερη εξέταση των καταγγελιών.

Σημείωσαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για ψυχολογική, οικονομική και κυρίως νομική στήριξη των γυναικών που είναι θύματα βίας. Αναφέρθηκε ακόμη ότι σε παγκύπρια βάση για 32 από τις 128 καταγγελίες για βία κατά των γυναικών, δηλαδή μια στις τέσσερις υποθέσεις, ανεστάλη η ποινική δίωξη, ενώ σε ό,τι αφορά τις καταδίκες υπάρχουν μόλις 12 από τις 128 υποθέσεις.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε μετά το πέρας της Επιτροπής ότι τα σχέδια είναι μεν πολύ καλά όπως και οι δράσεις και οι πολιτικές, που περιλαμβάνονται στα δύο κείμενα αν όμως δεν υπάρχει προϋπολογισμός, κοστολογημένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα δεν θα «μπορούμε να μιλούμε για αποτέλεσμα».

Σημείωσε ότι η μάχη για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι πρώτα από όλα ευθύνη του κράτους. «Είναι ευθύνη του κράτους να διαθέσει τους πόρους, το δυναμικό και να υλοποιήσει τις πολιτικές και να μην μετακυλίεται αυτή η ευθύνη στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», είπε.

Επεσήμανε ακόμη ότι το κράτος θα πρέπει να έχει όλες τις δομές και όλες τις υπηρεσίες και την στήριξη προς το θύμα έτσι ώστε το θύμα να νοιώθει ότι εάν μιλήσει θα έχει δίπλα του και νομική αρωγή και στήριξη από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να κατοχυρώσει τη νομική αρωγή προς τα θύματα βίας, δηλαδή να καλύπτει το κράτος τα δικηγορικά έξοδα ώστε το θύμα να κάνει το βήμα και να «σπάσει τη σιωπή του».

Ακόμη ο κ. Κουκουμάς δήλωσε ότι όσον αφορά  τη λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας» δεν έχουν εγκριθεί οι διαδικασίες λειτουργίας και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η παροχή ιατροδικαστικών υπηρεσιών αλλά και κλινικός ψυχολόγος.

Πρόσθεσε ότι από τις τρεις επιφυλάξεις που έθεσε η προηγούμενη Κυβέρνηση στην εφαρμογή της «Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης» οι οποίες «κουτσούρεψαν» την εφαρμογή της Σύμβασης αυτής στην Κύπρο, αποσύρθηκαν οι δύο πριν από τρεις μήνες, αλλά έχει παραμείνει η τρίτη επιφύλαξη του αφορά την κρατική αποζημίωση των θυμάτων. Εξήγησε ότι για μια γυναίκα η οποία κακοποιήθηκε σε σημείο που έμεινε ανάπηρη ή έχει υποστεί βαριά σωματική βλάβη ακόμα και αν δεν έχει καμία άλλη οικονομική στήριξη, το γεγονός ότι το κράτος επιμένει σε αυτή την επιφύλαξη, δεν θα την στηρίξει οικονομικά.  Ο κ. Κουκουμάς επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να αποσυρθεί και η τρίτη επιφύλαξη από την «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, χαιρέτησε την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών για τα έτη 2023-2028 λέγοντας ότι έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα προς την βελτίωση του φαινομένου. Έφερε ως παράδειγμα την τροχιοδρόμηση του κεντρικού αρχείου πληροφοριών για όλες τις υπηρεσίες.

Ωστόσο, σημείωσε η κ. Σούπερμαν, οι μειωμένες καταδίκες σε σχέση με τις διερευνώμενες υποθέσεις αποτελούν την καλύτερη ένδειξη ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Πρόσθεσε ότι ζητήματα που χρήζουν άμεσης διευθέτησης είναι η ταχεία εκδίκαση των υποθέσεων, η νομική αρωγή προς τα θύματα, η επιμέλεια των παιδιών, η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των θυμάτων, οικονομικά θέματα που αφορούν στην κατάσταση των θυμάτων και άλλα πολλά.

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ καλεί τον κάθε εμπλεκόμενο φορέα να εργαστεί με την ανάλογη ευαισθησία που επιτάσσει το συγκεκριμένο θέμα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Είναι φανερό, συνέχισε, ότι πολλές φορές η εφαρμογή των μέτρων συγκρούεται με το αναχρονιστικό σύστημα της δικαιοσύνης, τις αναχρονιστικές αντιλήψεις των λειτουργών αλλά και την γραφειοκρατία. «Αναμένουμε από τις υπηρεσίες μια ευέλικτη αντιμετώπιση ως προς την σταδιακή βελτίωση των συστημάτων μας που πρέπει να συνάδουν με τα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας, όπως η βία κατά των γυναικών, που παίρνει σήμερα, δυστυχώς, τη μορφή πανδημίας», κατέληξε η κ. Σούπερμαν.

Εξάλλου, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ– Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι με την Εθνική Στρατηγική και το Εθνικό σχέδιο δράσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών θα μπει ένα πλαίσιο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος. Επισημαίνει ότι θα πρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων όπως και προϋπολογισμός, «κάτι που αναμένουμε ότι θα γίνει πολύ γρήγορα».

Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στη διαχείριση των θυμάτων τα οποία είναι, δυστυχώς, διαχρονικά τόσο από το κράτος, όπως την άρνηση της νομικής αρωγής και αποζημίωσης, όσο και της Αστυνομίας, που παρόλο που γίνονται εκπαιδεύσεις και πρωτόκολλα υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στη διαχείριση των υποθέσεων αλλά και των θυμάτων.

Επισημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων και να ενδυναμωθεί η μαρτυρία των θυμάτων για να μπορούν οι υποθέσεις να έχουν την αναμενόμενη έκβαση στα δικαστήρια, δηλαδή να καταδικάζεται ο δράστης. Τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική στήριξη στα θύματα.

Αναφέρει ακόμη ότι πολλά θύματα αντιμετωπίζουν χρόνια ταλαιπωρία με επιπτώσεις στην υγεία τους, πολλά ψυχολογικά και ψυχοσωματικά προβλήματα και πολλές φορές πρέπει να ακολουθούν ιατρική περίθαλψη για αποκατάσταση σωματικών βλαβών.

«Αναμένουμε από το κράτος σταθεί δίπλα στα θύματα βίας για να λυθούν όλα αυτά τα διαχρονικά προβλήματα», καταλήγει η δήλωση του κ. Τρυφωνίδη.

Η Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε από πλευράς της ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένας ακήρυκτος πόλεμος από τον οποίο ζημιώνει κάθε κοινωνία σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε πολλούς πόρους για την αντιμετώπισή της. Επεσήμανε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους υπηρεσιακούς δεν είναι ικανοποιητικές με την έννοια ότι υπάρχουν τρομερά και δυσεπίλυτα προβλήματα στην αντιμετώπιση της βίας. Η κ. Ατταλίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει μελέτη γιατί γυναίκες που καταγγέλλουν βία αποσύρουν τελικά τις υποθέσεις που οδηγούνται στα δικαστήρια.

Ανέφερε ακόμη ότι αναμένονται απαντήσεις για πλειάδα θεμάτων, μεταξύ άλλων, για τις  διαδικασίες για το «Σπίτι της Γυναίκας» οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, για τα διατάγματα επικοινωνίας όταν τα δικαστήρια επιτρέπουν σε βίαιους γονείς να επισκέπτονται τα παιδιά τους που βρίσκονται σε καταφύγια και για τα αποτελέσματα της εκπαίδευσης που τυγχάνουν τα μέλη της Αστυνομίας και που θα τύχουν τα μέλη της Νομικής Υπηρεσίας.

Η κ. Ατταλίδου είπε ότι οι μορφές βίας είναι πάρα πολλές, σημειώνοντας ότι το κράτος είναι «γυμνό» μπροστά σε αυτή την κατάσταση και ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια θυματοκεντρική πολιτική η οποία να προσφέρει ψυχολογική, οικονομική και νομική αρωγή στα θύματα ούτως ώστε τα θύματα να μπορούν να κάνουν τις καταγγελίες. Είπε ακόμη ότι η εξέταση των καταγγελιών βίας θα πρέπει να γίνεται με τρόπο αποτελεσματικό και σε χρόνο ο οποίος πραγματικά να αποδίδει δικαιοσύνη και να προστατεύει τα θύματα.

«Υπάρχει μεγάλη ένδεια από στοιχεία» είπε η κ. Ατταλίδου επισημαίνοντας ότι δεν μαζεύονται σε εθνικό επίπεδο στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών, που απαιτούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δήλωσε ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερα από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που δίνονται στο ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια) για την καταπολέμηση της βίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Από ποιες χώρες μπορεί να συλληφθεί ο Νετανιάχου μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Στους 82 οι νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην Παλμύρα
Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού-Στους 24 βαθμούς η θερμοκρασία
ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμοι ποτάμια και κατολισθήσεις στην Επαρχία Λεμεσού λόγω έντονης βροχόπτωσης
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση