Δωρεάν μέχρι τέλος 2023 ο εμβολιασμός κατά HPV, σημαντική η πρόληψη από μικρές ηλικίες

Κάθε χρόνο στην Κύπρο καταγράφονται περίπου 3.700 νέα περιστατικά καρκίνου. Αυτό αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία του αρχείου καρκίνου στην χώρα μας και ως εκ τούτου οι φορείς της υγείας συμφωνούν πως θα πρέπει να δοθεί η δέουσα σημασία στην πρόληψη των πολιτών από μικρή ηλικία.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή HPV, όπως είναι γνωστός, δεν είναι κληρονομικά συνδεδεμένος, αλλά μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή δύο ατόμων και είναι υπεύθυνος για τον καρκίνο του πρωκτού, τον καρκίνο του πέους, τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στην Κύπρο.

Ωστόσο, δεν είναι ένα ιός που αφορά τις γυναίκες λόγω της συχνότητας εμφάνισης και ως εκ τούτου, χώρες κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας στην φαρέτρα τους εμβόλια κατά του HPV προωθούν τον εμβολιασμό από μικρή ηλικία-για αγόρια και κορίτσια- με στόχο την εξάλειψη του ιού με την πάροδο των χρόνων.

Στις προσπάθειες εξάλειψης του ιού, η Κύπρος έχει εντάξει στο εμβολιαστικό της πρόγραμμα, τον εμβολιασμό παιδιών κατά του HPV στα σχολεία από το 2016. Από το 2020, ο εμβολιασμός κατά του ιού προσφέρεται δωρεάν μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προχωρεί σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες σε τροποποίηση των ηλικιακών ομάδων που αφορά ο δωρεάν εμβολιασμός.

Αλλαγή στις ηλικιακές ομάδες δικαιούχων

Έτσι σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση από τον ΟΑΥ, από την 1η Ιουνίου, μέχρι και τέλος του χρόνου, έχουν τεθεί συγκεκριμένα ηλικιακά όρια για τα παιδιά που δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό μέσω του ΓεΣΥ και πιο συγκεκριμένα μέχρι τότε έχει επεκταθεί για κορίτσια από 9-19 ετών και για αγόρια από 11-15 ετών.

Μετά το τέλος του χρόνου, η ηλικιακές ομάδες θα αλλάξουν και οι δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού κατά του HPV, θα αφορά σε αγόρια και κορίτσια από 11-13 ετών. Επί της ουσίας, τα κορίτσια 14-19 ετών και τα αγοράκια 14-15 ετών, εάν δεν προχωρήσουν σε εμβολιασμό στο πλαίσιο αυτών των έξι μηνών θα χάσουν το δικαίωμα για δωρεάν εμβολιασμό.

Βέβαια, την ίδια ώρα, τα παιδιά που θα λάβουν την πρώτη δόση εμβολίου εντός αυτού του εξαμήνου, δεν θα χάσουν το δικαίωμα και θα λάβουν και τη δεύτερη δόση δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ. Οι εμβολιασμοί, γίνονται από τον Προσωπικό Ιατρό/Παιδίατρο του παιδιού.

Η αλλαγή στις ηλικιακές ομάδες των δικαιούχων έγκειται στο γεγονός ότι, επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η ιδανικότερες ηλικίες εμβολιασμού κατά του HPV είναι από 11 μέχρι 13 ετών και η επιστημονική κοινότητα κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι η ορθότερη ηλικία για αποτροπή και προστασία των πολιτών κατά των καρκίνων, για τους οποίους ευθύνεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός κατά του ιού σε παιδιά

Και εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τους λόγους που είναι σημαντική η πρόληψη κατά του HPV, σύμφωνα με επιστήμονες με τον εμβολιασμό δίνεται στα παιδιά, η ευκαιρία να αναπτύξει καλύτερη ανοσία κατά του ιού, ενώ έχει αποδειχθεί ότι όσο νωρίτερα εμβολιαστεί ο πληθυσμός, τόσο μεγαλύτερη ανοσία θα καταγραφεί.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με μελέτες, το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης από ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ιός HPV), μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους, μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης HPV στους ερωτικούς συντρόφους, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού και στους άνδρες και στις γυναίκες και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του ρινοφάρυγγα, και στους άνδρες και στις γυναίκες.

Δειτε Επισης

Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»