Βλέπουν ξανά τον Πρόεδρο ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ-Οι καταχρήσεις και η βιωσιμότητα του ΓεΣΥ στο τραπέζι

Ένα μήνα σχεδόν από την πρώτη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με αντιπροσωπείες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), θα έχουν νέο ραντεβού σε ξεχωριστές συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφουν στο Προεδρικό σε ένα μήνα για το ΓΕΣΥ-Ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία από ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Οι πρώτες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί, λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση τεσσάρων ετών από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), βάζοντας έτσι σε πρώτο πλάνο προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη την βελτίωση του συστήματος, με ενίσχυση των υπηρεσιών και με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων που έχουν παρουσιαστεί.

Κατά την πρώτη συνάντηση, ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, κατέθεσαν ενώπιον του Προέδρου Χριστοδουλίδη οδικούς χάρτες με πυλώνες που πέραν της βελτίωσης των υπηρεσιών του ΓεΣΥ, αφορούσαν στα ποιοτικά κριτήρια, τη χρόνια αναμονή ασθενών, όπως επίσης τους τρόπους βελτίωσης των ζητημάτων που προκύπτουν στα πολύπαθα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρόλα αυτά, στην προηγούμενη σύσκεψη διαφάνηκε πως υπήρξαν ασάφειες όσον αφορά την υλοποίηση και τα οικονομικά δεδομένα στο περιεχόμενο των οδικών χαρτών που δόθηκαν και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος ζήτησε από τις δύο πλευρές να επανέλθουν με αναλυτικότερα στοιχεία και με πιο ξεκάθαρες θέσεις. Έτσι αντιπροσωπείες των δύο Οργανισμών θα ανέβουν σήμερα τον λόφο του Προεδρικού και θα αναλύσουν ενώπιον Χριστοδουλίδη και παρουσία της υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρης και του υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, τις θέσεις τους.

Συγκεκριμένα, από πλευράς ΟΑΥ θα γίνει ανάλυση για την οικονομική βιωσιμότητα του Συστήματος στη βάση των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και των δαπανών του ΓεΣΥ για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου διαφαίνεται πως δεν υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας του Συστήματος. Επίσης θα δοθούν πληροφορίες σε σχέση με τη βελτίωση της ποιότητας, τις λίστες αναμονής, την παροχή υπηρεσιών από τα ΤΑΕΠ και θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των καινοτόμων φαρμάκων και τους τρόπους ενίσχυσης της λίστας.

Παράλληλα, ο ΟΑΥ θα κάνει ιδιαίτερα αναφορά στο ζήτημα των ελέγχων για τις καταχρήσεις στο Σύστημα και τις μέχρι στιγμής ενέργειες που έγιναν από λειτουργούς του ΟΑΥ, ενώ στο θέμα αυτό θα προστεθεί και η υποστελέχωση, η οποία δυσχεραίνει το έργο των ελέγχων για πλήρη αντιμετώπιση των καταχρήσεων από παρόχους. Ο Οργανισμός διαθέτει αυτή τη στιγμή 138 άτομα προσωπικό, ενώ σύμφωνα με μελέτη, στην οποία έχουν προχωρήσει από συμβουλευτικό οίκο, προβλέπεται πως για τη λειτουργία και για να γίνονται ορθότεροι έλεγχοι ο αριθμός του προσωπικού θα πρέπει να αυξηθεί κατά 72 άτομα, δηλαδή να φτάσει τα 210 άτομα.

Από την άλλη, ο ΟΚΥπΥ αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το οικονομικό σκέλος του τρόπου αναβάθμισης και επέκτασης των κτηριακών εγκαταστάσεων των δημόσιων νοσοκομείων, όπως και στοιχεία για την αγορά εξοπλισμού. Επίσης, θα αναλύσουν περαιτέρω τον τρόπο ενίσχυσης των ΤΑΕΠ και τη διαχείριση του προσωπικού των νοσοκομείων.

Η συνάντηση του Προέδρου με αντιπροσωπεία του ΟΑΥ θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα και στις πέντε και δεκαπέντε θα ακολουθήσει η συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΟΚΥπΥ. Το κατά πόσον θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για ενίσχυση του τομέα της υγείας, θα διαφανεί κατά τη διάρκεια της νέα σύσκεψης και θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια πρωτιά της Κύπρου στον αγώνα κατά της θαλασσαιμίας
ΒΙΝΤΕΟ: Έφθασαν στην Αρχιεπισκοπή οι Μοναχοί–Παραδίδουν υπόμνημα με τις θέσεις τους
Μέσω εφαρμογής στα κινητά θα ενημερώνονται οι πολίτες για τα δρώμενα στην επαρχία Αμμοχώστου
Επιστρέφει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Ανοίγει η συζήτηση για αναγνώριση της τουρκικής ως επίσημη γλώσσα-«Είναι εφαρμογή του Συντάγματος»
Έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στις υπεραγορές το Πάσχα οι καταναλωτές-Σε φυσιολογικά επίπεδα οι τιμές
Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι