Επιστρέφουν στο Προεδρικό σε ένα μήνα για το ΓΕΣΥ-Ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία από ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ

Ενημέρωσης σε σχέση με την πορεία του ΓΕΣΥ, έτυχε από τις ηγεσίες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, έτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο οποίος ζήτησε αναλυτικότερα στοιχεία και με τους δύο οργανισμούς να δεσμεύονται, έτσι ώστε να τα ετοιμάσουν και σε ένα μήνα το αργότερο να επανέλθουν στο Προεδρικό για να να δοθούν τα στοιχεία και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ζήτησε από τους δύο οργανισμούς οδικό χάρτη και σχέδιο δράσης, για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα οικονομικά των δύο οργανισμών, την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, τα κριτήρια εποπτείας της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, αλλά και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μέσω Νομοσχεδίων που κατατεθούν στη Βουλή.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της σύσκεψης η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, ανέφερε πως παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο από πλευράς ΟΑΥ όσο και από πλευράς ΟΚΥπΥ, ωστόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε πιο αναλυτικά στοιχεία σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης, κυρίως σε ότι αφορά τα οικονομικά θέματα.

Όπως είπε η κ. Κανάρη, «ο Πρόεδρος ζήτησε σε αυτό το σχέδιο δράσης, κάποια στοιχεία κυρίως οικονομικά θέματα και με πιο αναλυτικά τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την οικονομική πτυχή. Σίγουρα θέματα που αφορούν τους δημοσιοοικονομικούς κίνδυνους και θέματα που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών, θέματα κριτηρίων, πρωτοκόλλων, εποπτείας και σίγουρα θέματα που αφορούν νομοσχέδια που θα πρέπει να προωθηθούν».

Παράλληλα, η κ. Κανάρη ανέφερε πως προωθούνται νομοσχέδια που θα βελτιώσουν τα κριτήρια σε θέματα ΓεΣΥ, καθώς και άλλες διαδικασίες που θα πρέπει να προωθηθούν από πλευράς του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, τα οποία εμπεριέχονται στα σχέδια δράσεις που κατατέθηκαν ενώπιον του Προέδρου, ο οποίος ζήτησε πιο αναλυτικά στοιχεία, τόσο για τα χρονοδιαγράμματα όσο και για την οικονομική κοστολόγηση.

«Και οι δύο οργανισμοί υποσχεθήκαν να τα ετοιμάσουν και σε ένα μήνα το αργότερο θα συνέλθουμε και πάλι, για να να δοθούν τα στοιχεία και να ληφθούν αποφάσεις και προώθηση αποφάσεων στα πλαίσια της βελτίωσης του ΓΕΣΥ και της βιωσιμότητας των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Ερωτηθείσα για την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2024, και στο κατά πόσο θα δοθεί παράταση, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως κατά τη σύσκεψη δεν συζητήθηκε το εν λόγω θέμα, ωστόσο ανέφερε πως πρώτα θα πρέπει να ετοιμαστούν τα στοιχεία που αναμένει ο Πρόεδρος, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση με το 2024, ώστε «να αποφασιστεί εάν και εφόσον θα ζητηθεί παράταση και εάν θα ζητηθεί πόση θα δοθεί και με ποιες πρόνοιες θα δοθεί. Δεν είναι θέμα μόνο να δοθεί αλλά και με ποιες πρόνοιες, εάν θα δοθεί».

Δειτε Επισης

Κάμερες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και σε ευαίσθητους χώρους ζητά η Ισότητα
Μέτρα για αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας και Τουρκοκύπριους συζητά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα
Επαναδραστηριοποίηση Μηχανισμού Διαβούλευσης με Παιδοβουλή
Πέραν των 4726 παιδιών από αρχές έτους στο ΤΑΕΠ Παίδων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας
Υπουργείο Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην ΕΕ
Στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το θέμα των πλαστών πτυχίων
Ετοιμόρροπη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Αμμόχωστο
Εκκλησιασμός θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου στην κατεχόμενη Βατυλή
Στόχος του ΡΙΚ να εξελιχθεί ο θεσμός του κυπριώτικου σκετς
Παναγιώτου για Λιμάνι Λάρνακας-«Οι συμφωνίες να είναι σεβαστές από όλους»